Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Bob Dylanin valtava arkisto tutkijoiden käyttöön

Kulttuuri
 
HS

Tulsan yliopisto on saanut kokoelmiinsa Bob Dylanin vuosikymmenten ajan kokoaman arkiston. Asiasta kertoi keskiviikkona yliopiston lisäksi New York Times, jonka toimittaja sai tutustua aineistoon ennen kaupan julkistusta.

Lehti arvioi salaisen kauppasumman olevan reilusti yli 10 miljoonaa euroa. Kaupan rahoitti öljyalalla rikastunut miljardööri George Kaiser perhesäätiönsä kautta.

”Olen iloinen, että kaikki nämä vuodet kokoamani arkisto on lopulta löytänyt kodin ja tulee olemaan esillä Woody Guthrien teosten ja Amerikan alkuperäiskansojen arvokkaiden esineiden kanssa. Se tuntuu järkeenkäyvältä ja on suuri kunnia”, Dylan sanoo lausunnossaan.

Arkiston musiikkiosuuksissa on nuoren Dylanin nauhoitus vuodelta 1959 sekä esimerkiksi julkaisemattomat konserttitallenteet Torontosta vuodelta 1980 ja New Yorkista vuodelta 1993.

Dylan on koonnut arkistoonsa runsaasti muistiinpanoja kehitteillä olleista sanoituksista. Esimerkiksi Subterranean Homesick Bluesin sanoitusluonnos löytyy arkistosta työnimellä Look Out Kid.

Varsinainen aarreaitta paljastuu muistikirjoista, jotka ovat täynnä Blood on the Tracks -levylle päätyneiden sanoitusten varhaisversioita.

Dylanin työtapa saa arkistosta runsaasti valaistusta. Pelkästä Dignity-laulusta löytyy New York Timesin mukaan 40 sivun verran sanoitusluonnoksia. Mukana on myös kaikkien Time Out of Mind -levyn sanoitusten luonnokset.

Dylanin arkistossa on kaikkiaan yli 6 000 kohdetta, joista vasta noin tuhat on siirretty Tulsaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat