Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

SK: Huippututkija pelkää Suomen siirtyvän tiedemaailman takariviin

Lahjakkaimpien nuorten tutkijoiden on vaikea innostua tavoitteista, joita poliitikot asettavat tieteelle, kirjoittaa akatemiaprofessori Ilkka Hanski.

Kulttuuri
 
Sami Kero / HS
Ilkka Hanski
Ilkka Hanski Kuva: Sami Kero / HS

Akatemiaprofessori Ilkka Hanskin mukaan hallituksessa ajatellaan, että perustutkimus on ylellisyyttä, johon Suomella ei ole varaa.

Ekologiaan erikoistunut akatemiaprofessori ja tieteen akateemikko Hanski ryöpyttää hallituksen linjauksia Kanava-lehdessä 2/2016. Hänen mukaansa poliitikot haluavat tutkimusta, joka lisää maamme kilpailukykyä ja talouskasvua. Suomen kuvalehti julkaisi kirjoituksen perjantaina verkkosivullaan.

Tällaista tutkimusta Hanski kutsuu ”ohjatuksi tutkimukseksi”, jossa vastaukset on useimmiten asetettu jo ennalta.

”Päättäjien vähättelevät kommentit professoreista ja muista yliopistolaisista voidaan ymmärtää tätä taustaa vasten. Perustutkimusta tekevät tutkijat nähdään etuoikeutettuna joukkona, joka muista enemmän tai vähemmän piittaamatta tutkii mitä tutkii.”

Hanskin mielestä perustutkimuksen ratkaisevaa merkitystä koulutukselle, tutkimukselle ja innovaatioille ei oikeasti ymmärretä. ”Eikö nyt ole tarpeen tosiaankin suunnata rahoitus kärkihankkeisiin, sellaiseen ohjattuun tutkimukseen, joka auttaa Suomea selviytymään?”

Ilkka Hanskin mukaan Suomea uhkaa aivovuoto.

Kunnianhimoiset nuoret tutkijat haluavat olla siellä missä ollaan tutkimuksen eturintamassa. Suomella on hyvät edellytykset olla merkittävä tiedemaa, mutta nykypolitiikalla tämä ei toteudu, vaan Suomi siirtyy takariviin, hän kirjoittaa.

”Lahjakkaimmat nuoret siirtyvät muualle, eikä Suomeen ole tulossa lahjakkaita nuoria muualta, puhumattakaan senioritutkijoista, mikä tulee väistämättä näkymään Suomessa tehtävän tutkimuksen tasossa tulevina vuosina”, Hanki maalailee.

Hanski muistuttaa, että ilman osaamista ei ole tieteellisiä löytöjä.

”Tieteellisiä läpimurtoja ei voi suunnitella etukäteen, muutenhan tutkimusta ei tarvittaisi lainkaan. Käytäntö on osoittanut, että merkittäviä tutkimustuloksia syntyy, kun tutkimusaiheiden valinnassa ja toteutuksessa luotetaan tutkimusyhteisön osaamiseen.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat