Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kielen pitää kannatella

Kulttuuri
 
Helsingin Sanomat

Olet kotimaisen kirjallisuuden yliopistolehtori, neljä kokoelmaa julkaissut runoilija ja runouteen erikoistunut kriitikko. Kumpi on kuningaslaji, runous vai proosa?

”Kumpikin ovat kuningaslajeja, kun kirjoittaja tahtoo tehdä hyvää jälkeä. Ilmaisuvoimainen kieli, vaistomainen läsnäolon tuntu ja teemat, joita kieli kannattelee, ovat ihanteitani, kun luen ja kirjoitan.”

Väitöskirjasi teit Edith Södergranista, mutta lehtikritiikeissäsi nostat usein uusia ilmaisumuotoja hakevaa runoutta. Tarvitaanko myös proosaan kerrontakeinojen jatkuvaa vallankumousta?

”Tärkeintä on, että teoksen kieli saa asiat tapahtumaan. Kerrontakeinojen mullistamisen sijaan pitäisi tuntea perinne ja miettiä, miten olemassa olevia keinoja yhdistelemällä luodaan kirjallisesti ja emotionaalisesti uskottavaa kieltä, joka valaisee todellisuudet, joissa elämme tai voisimme elää.”

Onko Karhunkivi perinteinen vai kokeellinen romaani?

”Luettavuudessaan Karhunkivi on perinteinen eli kenen hyvänsä ymmärrettävissä. Se ottaa realistisen romaanin tapaan yhteiskunnallisesti kantaa. Samalla se on emotionaalista ja visuaalista, runollistakin kirjoitusta. Tarkkaavainen lukija huomaa, että myös kerronnallisesti tehdään uusia asioita, mutta ne eivät ole itsetarkoitus.”

Puuhaat runouden säännöllistä kritiikkiosastoa pääkaupunkiseudun kirjastolaitoksen Helmet.fi-sivustolle. Milloin toiminta alkaa ja miten laajaa suunnittelet siitä.

”Runokritiikit alkavat ilmestyä tässä kuussa. Koneen Säätiön rahoittama hanke kestää vuoden, mutta olisi hienoa, jos se saisi jatkoa. Helmet.fi on hyvä paikka puhua kirjallisuudesta.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat