Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuvat omien lastensa arjesta toivat Fotofinlandian voiton Yehia Eweisille

”Olen ollut vaikka aamulla aikaisin hereillä lapsen kanssa. Se on ollut jotenkin kaunis, merkittävä hetki lapsuudessa, ja olen kuvannut sitä”, voittaja kertoo kuviensa synnystä

Kaisa Viljanen HS

Valokuvaaja Yehia Eweis voitti perjantaina arvostetun Fotofinlandia-palkinnon kuvasarjallaan Älä pelkää.

Parinkymmenen kuvan sarjassa näkyy lasten arkinen elämä – metsäretket, päiväunet, iltaiset legoleikit, niin nauruntäyteiset kuin alakuloisetkin hetket. Kuvat eri-ikäisten lasten yhteisistä tai yksinäisistä hetkistä vuorottelevat tunnelmallisten maisemakuvien kanssa.

Valokuvaaja ei valinnut aihetta, vaan aihe valokuvaajan, sanoo Eweis. Valokuvat on otettu perheen kotiympäristössä Sammatissa. Kuvissa esiintyvät omat lapset, 10-vuotias Villa -tyttö ja kuusivuotias Valo -poika sekä heidän ystävänsä. Kuvat ovat syntyneet luontevasti ”spontaaneissa sessioissa”.

”Olen ollut vaikka aamulla aikaisin hereillä lapsen kanssa. Se on ollut jotenkin kaunis, merkittävä hetki lapsuudessa, ja olen kuvannut sitä”, Eweis kertoo kuvien synnystä.

”Niitä ei ole tarvinnut varsinaisesti rakentaa”, hän sanoo.

Valokuvat edustavat ihan toisenlaista lapsikuvaa kuin vaikka studiossa otettavat, perinteisen pingotetut vuosikuvat tai lapsen juhlahetkiin liittyvät kotikuvat. Niihin liittyy valtava onnistumisen ja ilon kuvaamisen pakko. Eweis kuvaa myös kaikkea sitä muuta, mitä hyvinvoivankin lapsen elämään mahtuu.

”Pelko ja suru kuuluvat lapsenkin elämään, ei niiden edestä pidä kääntyä”, Eweis sanoo.

”Tietysti mietin, voiko kuvaa irtonaisesta kukonpäästä laittaa lasten kanssa yhteen. Mutta siitä syntyy jännite, joka kertoo niistä peloista ja suruista”, hän sanoo.

”Ystävyys, sisaruus, leikki, unet, pelot ja salaisuudet ovat lapsuuden ainesosia. Millaista on nähdä lätäkön pinnan alla toinen maailma tai herätä hiljaiseen taloon ennen muita?” Eweis itse kuvailee työtään.

Millaista lapsia on valokuvata? Hehän eivät välttämättä aina ole kovin yhteistyöhaluisia.

”Mulla on aivan ihanat lapset, niin kuin tietysti kaikilla”, Eweis sanoo.

”Sain joululahjaksi pojaltani kortin johon oli merkitty yhteinen kuvausaika. Eihän kuvaaminen heitä aina huvita, mutta ei vielä koskaan ole tullut sanomista siitä että älä kuvaa.”

Pääkuvat lapsista on otettu aikaa vievällä monikuvatekniikalla. Yhdessä kuvassa on jopa kolmekymmentä ruutua.

”Terävyyden ja epätarkkuuden erosta kuvaan syntyy vähän unenomainen tunnelma, joka sopii lapsikuviin.”

Sarjaan kuuluvat maisemalliset kuvat, ”päiväkirjakuvat”, syntyvät kaikesta siitä, mitä maailma valokuvaajan eteen tuo. Kamera kulkee mukana mahdollisimman paljon. Älä pelkää -sarjaa varten Eweis antoi itselleen vapauden ”rönsyillä”.

Valokuvasarja lapsuudesta on myös matka omaan lapsuuteen.

”Sitä yrittää tavoitella niitä samankaltaisia hetkiä ja muistikuvia. Ihminen on valmis ja kokonainen jo ihan pienenä, ja sitä yritin ottaa huomioon.”

Taideteollisesta korkeakoulusta valmistunut Eweis (s. 1975) työskentelee freelancerina. Hän on kuvannut paljon teatteria ja kuvataidetta.

Palkinnon arvo on on 20 000 euroa.

Fotofinlandia-finalistien kuvasarjat ovat esillä Helsingin Messukeskuksessa Kuva & Kamera -messujen ajan, vielä 5.–6. maaliskuuta.

Yehia Eweis: Älä pelkää
Yehia Eweis: Älä pelkää
Yehia Eweis
Sarjasta Älä pelkää.
Sarjasta Älä pelkää.
Yehia Eweis: Älä pelkää
Yehia Eweis: Älä pelkää
Yehia Eweis
Sarjasta Älä pelkää.
Sarjasta Älä pelkää.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat