Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Professori Merja Salo: Albumivalokuvaus vaatii taitoa ja näkemystä

Merja Salo kuului palkintoraatiin, joka pohti tulosta neljä tuntia

Kulttuuri
 
Juhani Niiranen / HS
Merja Salon mielestä Fotofinlandian taso oli nyt kova.
Merja Salon mielestä Fotofinlandian taso oli nyt kova. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Yehia Eweisin valinta tämän vuoden Fotofinlandian voittajaksi vaati tuomaristolta neljän tunnin pohdinnan. Eikä valinta ollut millään tavalla helppo, kuvailee tuomariston jäsen Merja Salo.

”Tuomaristossa keskusteltiin paljon siitä, millaista valokuvausta haluamme rohkaista. Halusimme valita voittajan, joka edustaa albumivalokuvauksen tyyppiä, sellaista, joka on mahdollista kaikille”, Salo kertoo. Samalla hän muistuttaa, että yksityisiä oman elämän aiheita tallentava albumikuvauskin vaatii taitoa, näkemystä ja silmää.

Salon mukaan voittajan kuvasarja Älä pelkää tuo kauniisti esiin sen, miten lapsuus on meidän kaikkien yhteinen kokemus ”Mutta harvat vaivautuvat katsomaan niin lähelle ja tekemään hienoa tulkintaa ja tarinaa lähellä olevasta aiheesta. Kuvasarjan kokonaisuus oli todella hengittävä, luonteva, positiivinen ja sympaattinen.”

Salon mukaan Eweis onnistuu nostamaan yksityisen hyvin yleiselle ja puhuttelevalle tasolle. Kaikki ihmiset ovat kokeneet lapsuuden, ja siksi katsoja tunnistaa voittajan kuvista monia asioita.

”Valokuvaus on Suomen suosituin harrastus, ja koska kilpailuvoittajat rohkaisevat tai saavat jopa jäljittelijöitä, pidimme tärkeänä ja ajattelimme, että tämä voittaja on sellainen, josta kaikki voivat rohkaistua katsomaan tarkemmin ympärilleen ja tekemään havaintoja elämästään ja tallentamaan niitä.”

Aalto-yliopiston kuvallisen viestinnän ja valokuvauksen professorina työskentelevältä Salolta on juuri ilmestynyt kirja suomalaisen valokuvauksen digitalisoitumisesta. Hänen mukaansa tavallisen näköisistä valokuvista ei enää erota, onko ne otettu perinteisellä kameralla vai digikameralla.

”Tämän vuoden kilpailussa oli muutamia leimallisesti digitaalisia kuvasarjoja ja finaalissakin kaksi, joista näkyy, että kuvissa oli käytetty tietokonetta, yhdistelty vanhoja ja uusia kuvia, tavallaan monistettu elementtejä. Se on yksi puoli nykyvalokuvausta, ja olisi outoa, jos se ei näkyisi kilpailussa”, Salo sanoo.

Digitaalisuutta hyödynsivät loppukilpailuun päässeistä Martti Matilainen sarjassaan Mun Stadi ja Petri Damsten kuvasarjassaan Dystopia.

Salo kehuu Fotofinlandian tämän vuoden tasoa kovaksi ja monipuoliseksi. Mustavalkoiset kuvat olivat palanneet, ja mukana oli myös asetelmakuvia.

”Kolmas asia, johon kiinnitimme huomiota olivat yhteiskunnalliset ja poliittiset kuvasarjat. Oli paljon kantaa ottavia kuvia. Tällaisessa kilpailussa pärjää sillä, että on hyvä kokonaisuus.”

Antti Nylénin arvio Merja Salon teoksesta Suomalaisen valokuvauksen digitalisoituminen 1992–2015 sivuilla C 8–9.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat