Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin kreivi Lindgren huijasi naisia – lataa HS Kirjaston viikon kirja nyt

Psykiatrisen vankisairaalan vastaavan ylilääkärin Hannu Lauerman kirjoittama teos on HS Kirjaston viikon kirja.

Kulttuuri
 

Psykiatrisen vankisairaalan vastaavan ylilääkärin Hannu Lauerman kirjoittama kirja Usko, toivo ja huijaus: Rohkaisusta johdattelun kautta psykoterroriin ilmestyi alkujaan lähes tasan kymmen vuotta sitten – vuonna 2006. Uudistettuna laitoksena pokkarin muodossa se julkaistiin hivenen eri otsikolla kaksi vuotta myöhemmin.

Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessorina toiminut Hannu Lauerma käsittelee teemoiltaan yhä ajankohtaisessa kirjassa vaikuttamisen, huijauksen, valehtelun, kulttien, uskonnollisten liikkeiden, uskomuslääkinnän ja suggestion erilaisia muotoja. Kirja esittelee ihmisen muistin toimintaa, muistikuvien vääristymistä ja erilaisia huijaamisen tapoja.

Hannu Lauerma paljastaa, miten esimerkiksi Ruben Oskar Auervaara ja kreivi Lindgren huijasivat naisia. Hän käsittelee kirjassa myös uskonlahkojen ja itsemurhaiskujen psykologisia mekanismeja.

Suggestioilmiöiden, pahuuden, kriminaalipsykiatrian, väkivaltarikollisuuden, psykopatian ja manipulaation asiantuntijana Lauerma kehottaa itse kutakin uskomasta liikoja omasta kyvystään tavoittaa vaivatta asioiden ydin.

Manipulaatiolta suojautumiseksi riittää, että käyttää järkeä ja luottaa siihen. Hän uskoo, että ihmisten herkkäuskoisuutta ja toiveajattelua hyväksi käyttävää huuhaata ja huijaamista esiintyy niin vaihtoehtolääkinnän piirissä kuin uskonnollisissa lahkoissa ja kulteissakin.

Hän katsoo, että ihmisen luontainen taipumus toiveajatteluun saa itse kunkin kuvittelemaan, että olemme jostain syystä saaneet erityisen aseman suhteessa muuhun maailmaan. Ihmisen on usein vaikea pidättäytyä sellaisesta hyvästä, jonka hän arvelee muille juuri lankeavan.

Psykitari Hannu Lauerman mielestä ihminen ei ole pohjimmiltaan hyvä eikä paha. Ihminen ei liioin pyri aina hyvään, koska ihminen voi olla laumassa kilpaileva raaka otus, joka pyrkii pääsemään hierarkiassa kukkulan kuninkaaksi ja käyttämään asemaansa hyväkseen.

Siksi Lauerma korostaa, että paha ihminen on pohjimmiltaan saalistaja. Pahuus on tunnekylmyyttä, julmuutta, julmuuksista nauttimista ja häikäilemätöntä tapaa hyötyä muista. Ihmisen mieli on yhtä tuntematon alue kuin avaruus. Kaikissa ihmisissä on pahuuden aihiota.

HS Kirjasto on Helsingin Sanomien iPad- ja Android-tablettisovellutuksista löytyvä yli kolmensadan sähkökirjan kokoelma.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat