Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkijat, taiteilijat ja koulutusta arvostavat henkilöt yrittävät sivistää hallitusta kirjoilla

Dosentti Leena-Maija Rossi: ”Koetetaan avittaa tieto- ja sivistyspaketeilla ministereitä, joilla näyttää olevan hankala, puutteellinen, ylimielinen, piittaamaton suhde tietoon.”

Kulttuuri
 
Timo Kirves
Leena-Maija Rossi oli mukana ideoimassa Kirja ministerille -kampanjaa. Kuva vuodelta 2009.
Leena-Maija Rossi oli mukana ideoimassa Kirja ministerille -kampanjaa. Kuva vuodelta 2009. Kuva: Timo Kirves

Tällä viikolla ministerien postilaatikot ovat kolisseet kovista paketeista. Liikkeellä ei ole kuitenkaan ollut vihapostia vaan tieto- ja kaunokirjallisuutta kirjoja aasta ööhön.

Kirja ministerille -kampanjan käynnistivät dosentti Leena-Maija Rossi ja valokuvataiteilija Kari Soinio viime viikolla. Siinä tutkijat, taiteilijat tai muuten vaan tietoa, koulutusta ja kulttuuria arvostavat kansalaiset lahjoittavat valitsemalleen ministerille kirjoja.

Rossi tiivistää kampanjan ytimen Facebook-sivulla:

”Koetetaan avittaa tieto- ja sivistyspaketeilla ministereitä, joilla näyttää olevan hankala, puutteellinen, ylimielinen, piittaamaton – joillakin jopa vihamielinen – suhde tietoon”, kirjoittaa Rossi.

Kampanja lähti liikkeelle sähköpostitse, jota kautta on ilmoittautunut runsaat sata kirjojen lähettäjää. Sivuilla noin 190 on ilmoittanut osallistuvansa.

Moni on sanonut lähettävänsä useamman kirjan, jotkut jopa kaikille ministereille.

Kampanjaa on jaettu sosiaalisessa mediassa yli 2 000 kertaa.

”Voinee arvioida, että kirjoja on tähän mennessä ilmaantunut valtioneuvostoon ja ministeriöihin noin 300–400 kappaletta”, arvioi Rossi HS:lle.

Facebook-keskustelun perusteella suuri osa lahjoituksista on ollut tietokirjoja.

Lahjoitetuissa kirjoissa on ollut edustettuna yhteiskuntafilosofisia teoksia, kuten Bertrand Russellin Etiikka ja politiikka ja Hannah Arendtin Totalitarismin synty.

Nimikkeissä on myös pientä piikittelyä: valtiovarainministeri Alexander Stubbille (kok) on pohdittu lähetettäväksi Aku Ankkoja ja opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasoselle (kok) Sudenpentujen käsikirja.

Mutta käsi sydämelle kampanjan taustahahmot Rossi ja Soinio: luuletteko tosissanne, että ministereillä on aikaa lukea lahjoitettuja kirjoja?

”Koko kampanjan lähtökohtana on se, ettei ministereillä vaikuta olevan joko kiinnostusta tai aikaa hankkia tietoa. Hallituksen päätöksillä on dramaattisia vaikutuksia suomalaiseen koulutukseen ja sivistykseen, mikä heijastuu suoraan myös talouteen”, vastaa kaksikko.

”Vaikka päättäjiä ei henkilökohtaisesti kiinnostaisi lukea tai he eivät löydä sille aikaa, voisi toivoa, että he ymmärtävät sen, että tieteen ja taiteen tukeminen tuottaa uusia tapoja tehdä asioita ja yllättäviäkin keksintöjä.”

Leena-Maija Rossi itse lahjoitti Grahn-Laasoselle oman väitöskirjansa.

”Kampanja säästää kiireisten ministereiden aikaa: jos ministeri ei tule kirjan luokse, niin kirja tulee ministerin luo.”

Kampanjan kestolle ei ole takarajaa. Kirjalahjoitukset voi osoittaa ministereille joko valtioneuvoston kansliaan tai ministeriöihin. Osoitteet löytyvät googlaamalla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat