Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Glamour ei ole aina kuulunut Emma-gaalaan – 90-luvulla artisti haettiin baarista kesken palkinnonjaon

Ääniteala palkitsee kotimaiset kevyen musiikin menestyjät ensi perjantaina 30. kerran.

Kulttuuri
 
Jouko Järvinen
Yö-yhtyeeseen kuuluivat vuonna 1983 Olli Lindholm (vas.), Jani Viitanen, Veikko Lehtiranta, Juha Rauäng ja Jussi Hakulinen.
Yö-yhtyeeseen kuuluivat vuonna 1983 Olli Lindholm (vas.), Jani Viitanen, Veikko Lehtiranta, Juha Rauäng ja Jussi Hakulinen. Kuva: Jouko Järvinen

Ensi perjantaina suomalainen ääniteteollisuus jakaa taas menestyneimmille kotimaisille artisteille Emma-palkintoja. Gaala järjestetään nyt 30. kerran, ja sen historian aikana kevyen musiikin kenttä on muuttunut paljon.

Vaan ei aivan kokonaan, sillä yhtye, joka sai kaikkien aikojen ensimmäisen vuoden yhtyeen palkinnon on yhä olemassa ja esiintymässä tämän vuoden gaalassa.

Se on Yö.

Suurten musiikkituottajamaiden palkinnoista, Yhdysvaltain Grammyista ja Britannian Brit Awardsista esikuvansa saaneet Emmat eivät nousseet heti esikuviensa tasolle loisteliaana ja tähtikulttia yllä pitävänä instituutiona.

Ensimmäisinä vuosina Emmoja ei edes jaettu joka vuosi. Vuodet 1988–1990 jäivät väliin, ja siksi 30. kertaa juhlitaan vasta nyt, vaikka ensimmäiset palkinnot jaettiin jo vuonna 1983.

Vielä 1990-luvullakaan palkintogaalat eivät olleet nykyisenlaisia tarkkaan ajoitettuja showtilaisuuksia. Kun J. Karjalaiselle ojennettiin vuoden parhaan albumin palkinto Villejä lupiineja -levystä vuoden 1994 gaalassa Helsingin Kalastajatorpan pyöreässä salissa, Karjalaista ei näkynyt missään.

Pienen huhuilun jälkeen voittaja löytyi Kalastajatorpan baarista, josta hänet haettiin kiireen vilkkaa. Karjalainen kiitti palkinnosta ja pyysi anteeksi, ettei ollut huomannut tilaisuuden alkaneen.

Vähitellen show’hun panostettiin, ja kun niitä ryhdyttiin 2000-luvulla lähettämään suorina televisiosta, ei uneliaalle kotikutoisuudelle ollut enää sijaa.

Glamour tuli Emmoihin samaa tahtia suomalaisen musiikin kansainvälisen menestyksen kanssa. Vuonna 2000 alettiin jakaa erikseen vienti-Emmoja, joista ensimmäisen sai Bomfunk MC’s.

Kun ensimmäisessä gaalassa jaettiin palkinnot viidessä sarjassa, nyt palkintosarjoja on yli 20.

Vaikka useimmat Emmat jaetaan asiantuntijaraatien äänestyksen perusteella, niin ehdokkaat valikoituvat äänitealan kattojärjestön Ifpin jäsenyhtiöiden asettamien listojen perusteella.

Viime kädessä ehdokkaaksi pääsevät parhaiten myyneet ja eniten verkkokuuntelua saaneet artistit.

Nelonen näyttää Emma-gaalan perjantaina 11. maaliskuuta klo 20–21.55.

Erkki Laine
Laura Voutilainen ja Samuli Edelmann vuonna 1995.
Laura Voutilainen ja Samuli Edelmann vuonna 1995.
Jyrki Parantainen
Paula Koivuniemi ja Tapani Kansa vuonna 1988.
Paula Koivuniemi ja Tapani Kansa vuonna 1988.
Kimmo Mäntylä / Lehtikuva
Bomfunk MC’s keräsi Emma-gaalassa suurimman potin vuonna 2000.
Bomfunk MC’s keräsi Emma-gaalassa suurimman potin vuonna 2000.
Timo Hämäläinen
Teppo ja Matti Ruohonen sekä Anita Hirvonen vuonna 1984.
Teppo ja Matti Ruohonen sekä Anita Hirvonen vuonna 1984.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat