Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Bangladeshissa sananvapaus on uhattuna – 84 bloggaria on tällä hetkellä jihadistien tappolistalla

Suomessa tutkijana työskentelevä Mojibur Doftor: ”Kriittisen älymystön henki ei ole tässä ajojahdissa minkään arvoista”

Kulttuuri
 
Outi Pyhäranta / HS
Suomessa tutkijana työskentelevän Mojibur Doftorin mielestä bloggarien vainoaminen Bangladeshissa on osa maassa laajemmin tapahtuvaa maallisen kulttuurin väkivaltaista kitkemistä.
Suomessa tutkijana työskentelevän Mojibur Doftorin mielestä bloggarien vainoaminen Bangladeshissa on osa maassa laajemmin tapahtuvaa maallisen kulttuurin väkivaltaista kitkemistä. Kuva: Outi Pyhäranta / HS
Fakta

Avijit Roy murhattiin helmikuussa 2015

 Bloggareiden järkyttävät murhat ovat nostaneet sananvapauden tilan Bangladeshissa kansainväliseen tietoisuuteen. Useat maasta paenneet bloggarit ovat kansallisten Pen-klubien suojeluksessa.

 Erityisen suurta huomiota aiheutti amerikkalaistuneen bangladeshilaisen kirjailijan Avijit Royn murha 26. päivänä helmikuuta 2015. Hänet hakattiin kuoliaaksi Dhakan yliopiston kampuksella. Hän oli osallistumassa Ekusheyn kirjamessuille.

 Ensimmäisen maallisen, ateistisen blogin perustaja Avijit Roy oli kuollessaan 42-vuotias. Hänen vaimonsa Bonya Ahmed selvisi hyökkäyksestä hengissä, mutta menetti vasemman peukalonsa. Nykyään hän on Bangladeshin tunnetuin feministikirjoittaja.

 Sanavapauden herkeämättömänä puolustaja tunnettu Avijit Roy pakeni Yhdysvaltoihin vuonna 2006. Tappouhkauksia hän alkoi saada vuonna 2010.

 Kansainvälisen Pen-keskuksen mukaan valtioiden tulisi painostaa Bangladeshia, koska maan hallitus ei suojele kirjoittajia eikä rankaise tahoja, jotka uhkaavat kirjoittajien henkeä.

Monet muistavat hyvin, kuinka huonoista työolosuhteista tunnetun tekstiilitehtaan palo tappoi 120 työntekijää Dhakan esikaupungissa Ashuliassa marraskuussa 2012. Viisi kuukautta myöhemmin sortui kahdeksankerroksinen tehdasrakennus Rana Plaza Savarin alueella Dhakassa. Yli tuhat ihmistä kuoli raunioihin. Paljon heikommin on sen sijaan tiedossa sanan- ja ilmaisunvapauden räikeät loukkaukset Bangladeshissa.

Tällä hetkellä Bangladeshissa 84 bloggaria on islamististen järjestöjen tappolistalla, useat heistä ovat paenneet maasta. Vainotut kirjoittajat ovat enimmäkseen korkeasti koulutettuja uskonnonvapauden puolustajia.

Yksin viime vuonna hakattiin Bangladeshissa kuoliaaksi neljä kirjailijaa ja bloggaria ja yksi kustantaja, koska he olivat islamistien mielestä loukanneet muslimien pyhiä arvoja. Sen lisäksi tiedossa on, että kaksi kirjailijaa ja yksi kustantaja selvisivät hengissä heitä vastaan tehdystä murhayrityksestä viime vuonna.

”Tilanne on entisestään kärjistynyt. Tärkeintä olisi saada muutos epävakaaseen poliittiseen tilanteeseen, jossa uskonto on hypännyt ajurin paikalle”, sanoo Suomessa yli kymmenen vuotta asunut valtiotieteen tohtori Mojibur Doftori.

Kiristyneessä tilanteessa sekulaariset, maalliset kirjoitukset ovat riittävä syy uhmata kirjoittajien tai kustantajien henkeä. Uusia tapauksia ilmenee koko ajan. Nyt kirjoituksiin puuttuvat myös Bangladeshin viranomaiset. Poliisi pidätti helmikuun 15. päivänä kustantaja Shamsuzzoha Manikin, jota syytettään islamiin kriittisesti suhtautuvan kirjan kustantamisesta. Samalla pidätettiin myös Manikin Ba-Dwip Prakashan -kustantamossa työskentelevä Fakir Taslim Uddin ja kirjailija Shamsul Alam.

Pidätykset tapahtuivat Bangladeshin pääkaupungissa Dhakassa pidettävillä Ekusheyn kirjamessuilla. Poliisi sulki Ba-Dwip Prakashan -kustantamon messuosaston ja takavarikoi messuilla myös 75 kirjanimekettä, joita viranomaiset pitävät islamin vastaisina.

Mojibur Doftori korostaa, että Bangladeshin valtapolitiikka on yhä tiukemmin sidoksissa Lähi-idän tilanteeseen ja islamin radikalisoitumiseen. ”On syytä epäillä, että kansainvälisellä tasolla Saudi-Arabia ja Pakistan ovat jo pitkään ruokkineet islamistista ääriajattelua Bangladeshissa ja muualla Aasiassa. Islamistiset liikkeet määrittävät sanan- ja ilmaisunvapaudet rajat ja sanelevat sen, mistä saa kirjoittaa ja mistä ei. Kriittisen älymystön henki ei ole tässä ajojahdissa minkään arvoista.”

Selkänojan terrorille antaa Bangladeshin hallituksen kaksi vuotta sitten hyväksymä informaatio- ja kommunikaatioteknologiaa koskeva uusi laki (ICT 57), joka kriminalisoi uskonnollisten tunteiden loukkaamisen ja väärän tiedon levittämisen verkossa tai muissa sähköisissä kanavissa.

Lain nojalla on pidätetty myös toimittajia – kuten esimerkiksi Manash Mukherjee, joka kirjoitti hallituksen ministerin harjoittamasta korruptiosta.

”Islamin ja muslimien nimessä on tehty aivan tarpeeksi ympäri maailmaa. Kysymys kuuluu: Kuka edustaa maailman muslimeita? Koostuuko edustajisto pienestä jihadistiradikaalien vähemmistöstä ja heidän näennäiskoulutetuista uskonnollisista johtajistaan vai rauhaa rakastavien muslimien enemmistöstä maailmassa?” kysyy kansalaisyhteiskunnan, koulutuksen ja kansanvälisen kehityksen asiantuntija Mojibur Doftori.

Vuonna 1972 säädetyn perustuslain mukaan Bangladesh on sekulaarivaltio, vaikka valtaosa väestöstä on muslimeja.

Doftori muistuttaa, että Bangladesh on käytännössä kahden puolueen valtio. Tällä hetkellä vallassa on pääministeri Sheikh Hasinan johtama nationalistinen ja sekulaarinen awami-liitto. Toinen valtatekijä on Khaleda Zian johtama Bangladeshin kansallispuolue BNP. Doftorin mukaan tämä poliittinen kaksinapaisuus vauhdittaa entisestään korruptiota, estää omalta osaltaan myös sanan- ja ilmaisunvapauden toteutumisen Bangladeshissa ja mahdollistaa kirjailijoiden ja bloggareiden vainon.

Keskustelu sanavapauden kovasta hinnasta Bangladeshissa jatkuu ja saa sananmukaisesti kasvot. Ne kuuluvat Suomeen päätyneelle bangladeshilaiselle bloggarille, jonka nimi on 84 bloggarin tappolistalla.

Hän on kuolemanvaarassa, koska ei ole suostunut vaikenemaan Bangladeshin ongelmista.

Turvallisuussyistä hän ei voi paljastaa nimeään, saati sitten kasvojaan. Henkilöllisyyden salaaminen suo myös mahdollisuuden jatkaa kirjoittamista sekä edistää yhteiskunnallista kehitystä ja demokratian etenemistä Bangladeshissa.

Ahdistavasta tilanteesta huolimatta hän vaikuttaa kovin rauhalliselta ja tasapainoiselta eikä sorru ylilyönteihin, vaikka häntä siihen yrittäisi yllyttää. Hän pystyy tarkastelemaan analyyttisesti Bangladehsin tilannetta, vaikka on tappolistalla.

Vaikenemaan hän ei ole suostunut. Kaikkea muuta. Hän jatkaa blogien kirjoittamista samassa sävyssä kuin aiemminkin. Hänen kriittiset tekstinsä käsittelevät uskonnonvapautta ja nostavat esiin hallituksen ja islamististen liikkeiden asettamat rajoitukset sananvapaudelle ja muille ihmisoikeuksille. Hallitus ei ole juuri puuttunut sekulaaristen bloggaajien murhiin. Samoin poliisi katsoo mieluummin muualle silloin, kun radikalisoituneet jihadistit hyökkäävät bloggareiden kimppuun.

Hän arvelee, että noin 400 bangladeshilaisesta bloggarista kutakuinkin 100 on paennut vainoa ulkomaille. Suomessa hän myös toimittaa laajempaa blogi-sivustoa. Naisbloggareille langettava aihe on seksi tai feminismi. Itse hän on myös julkaissut kirjoja, jotka käsittelevät uskonnonvapautta ja ateismia.

Islamistisen liikkeen ja poliittisen johdon mielestä bloggarit ovat vain roska julkisessa silmässä. Uskonnollinen eliitti ei salli kirjoituksia tasa-arvosta, sananvapaudesta, vähemmistöjen oikeuksista tai lehdistönvapaudesta.

Kirjailijoiden vainoaminen ei ole uusi ilmiö Bangladeshissa. Ensimmäinen maanpakoon lähtenyt kirjailija oli Saksaan päätynyt runoilija Daud Haider, joka joutui lähtemään Bangladeshista vuonna 1974. Liberaalista tyylistään tunnettu Ahmed Sofa (1943–2001) taas vaiennettiin kotimaassa. Uskonnonvapautta ajanut kirjoittaja ja Dhakan yliopiston professori Humayun Azad haavoittui vakavasti radikaalien islamistien veitsi-iskussa helmikuussa 2004. Hän kuoli vammoihinsa Saksassa myöhemmin samana vuonna.

Edellisen kerran sananvapauden loukkaukset nousivat laajemmin kansainvälisiin uutisotsikoihin lokakuussa 1993, kun muslimifundamentalistit määräsivät bangladeshilaisen kirjailijan Taslima Nasrin murhattavaksi. Syynä oli hänen romaaninsa Häpeä, joka kuvasi hinduvähemmistöön kuuluvan perheen vainoa.

Lasse Rantanen
Tunnuskuvan kirjoitussarjaan Sananvapauden uudet uhat on piirtänyt Lasse Rantanen.
Tunnuskuvan kirjoitussarjaan Sananvapauden uudet uhat on piirtänyt Lasse Rantanen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat