Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vallan pilkkaaminen on monissa maissa hengenvaarallista

Kulttuuri
 
Janne Puumalainen

Suomessa saa ilmaista itseään sosiaalisessa mediassa vapaasti, mutta monessa maassa tilanne on toisin. Ihmisiä viruu vankilassa twiittien, blogipostausten ja meemien vuoksi. Vallanpitäjien pilkkaaminen Instagramissa voi olla hengenvaarallista.

Vangitsemisten lisäksi monet maat – kuten Kiina, Kuuba ja Iran – estävät pääsyn kansainvälisille sivustoille ja sanelevat palveluntarjoajille tiukat ohjeet viestien suodattamiseen.

Tässä muutamia esimerkkejä valtiollisesta vainoamisesta.

Egyptiläinen opiskelija ja entinen sotilas Amr Nohan pidätettiin hänen julkaistuaan Facebookissa kuvan, jossa maan presidentti Abdel Fattah al-Sisin päähän oli liitetty Mikki Hiiren korvat. Nohan tuomittiin viime lokakuussa kolmeksi vuodeksi vankeuteen. Häntä syytettiin yrityksestä kaataa Egyptin hallinto.

16-vuotias vloggaaja Amos Yee puolestaan kritisoi viime keväänä Youtubessa Singaporen sananvapaustilannetta. Hänet vangittiin useaksi viikoksi, eikä hän saanut poistua vankisellistä kuin tunniksi päivittäin.

Venäläinen Darya Polyudova julkaisi maan suosituimmassa sosiaalisessa mediassa VKontaktessa kolme postausta, joissa hän vastusti Venäjän toimintaa Ukrainassa ja toivoi maan hallinnon vaihtuvan.

Hänet tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankeuteen Venäjän yhtenäisyyden loukkaamisesta.

Turkkilainen Bilgin Ciftci julkaisi taas Facebookissa meemin, jossa näytetttiin sama ilme maan presidentilla Recep Tayyip Erdoganilla ja J. R. R. Tolkienin Klonkku-hahmolla. Virkamiehenä työskennellyt Ciftci erotettiin työstään ja häntä syytetään nyt oikeudessa presidentin halventamisesta.

27-vuotiasta Thanakorn Siripaiboonia syytetään puolestaan kuninkaan pilkkaamisesta, koska hän kommentoi Facebookissa sarkastisesti kuninkaan koiraa. Häntä uhkaa jopa 37 vuoden vankeus.

Saudiarabialainen bloggaaja Raif Badawi puolusti kirjoituksessaan sananvapautta sekä kritisoi maansa vanhoillisislamilaista hallintoa ja sharia-lakia. Hänet tuomittiin 10 vuoden vankeuteen ja tuhanteen ruoskaniskuun vuonna 2014. Vangitsemisen jälkeen hän on saanut useita ihmisoikeuspalkintoja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat