Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puoluelehdet ovat muuttuneet uutislehdistä lukemistoiksi

Viimeksi ilmestymistahtiaan harvensi Vihreä lanka. Sitä ennen Demokraatti ja Suomenmaa

Kulttuuri
 
Akseli Valmunen
Puoluelehtien printtilehdistä on tullut harvemmin ilmestyviä, taustoittavia lukemista. Viimeksi lehtiuudistuksen teki Vihreä Lanka.
Puoluelehtien printtilehdistä on tullut harvemmin ilmestyviä, taustoittavia lukemista. Viimeksi lehtiuudistuksen teki Vihreä Lanka. Kuva: Akseli Valmunen
Fakta

Puoluelehtien ilmestymistahti harvenee

 Kerran viikossa ilmestyvät keskustan Suomenmaa, Sdp:n Demokraatti, vasemmistoliiton Kansan Uutiset.

 Kerran kuussa ilmestyvät Perussuomalainen-lehti, kokoomuksen Nykypäivä ja kristillisten KD-lehti.

 Vihreä lanka ilmestyy kahdeksan kertaa vuodessa.

 Rkp:n Medborgarbladet ilmestyy viisi kertaa vuodessa.

Suomen puoluelehdistö on muuttunut nopeasti. Suomessa ei ilmesty enää yhtään puolueiden sanomalehteä. Sanomalehti on määritelmän mukaisesti päivittäin tai useamman kerran viikossa ilmestyvä lehti.

Vuoden vaihteessa Sdp:n äänenkannattaja Demokraatti ja keskustan Suomenmaa muuttuivat viikkolehdiksi. Aiemmin ne ilmestyivät 3–4 kertaa viikossa.

Viimeisin julkaisutahtiaan harventanut on Vihreä Lanka, joka ilmestyi uudessa muodossaan ensimmäisen kerran helmikuun lopussa. Se ilmestyy nyt kahdeksan kertaa vuodessa, kun ennen lehti tuli joka toinen viikko.

Joulukuun alussa Vihreän langan päätoimittajana aloittanut Riikka Suominen sai tehtäväkseen uudistaa lehden. ”Vihreä lanka oli ulkoasultaan sanomalehden ja aikakauslehden hybridi (yhdistelmä)”, Suominen sanoo. Siksi lehti päätettiin viedä selkeästi aikakauslehden suuntaan. Uusi Vihreä lanka on hieman A4-kokoa pienempi, liimaselkäinen aikakauslehti.

Kaikissa puoluelehdissä on sama suuntaus. Päivän uutiset julkaistaan lehden verkkosivuilla. Printtilehdistä on tullut harvemmin ilmestyviä, taustoittavia lukemistoja. Pääsyy on median murros ja digitalisaatio, mutta myös laajempi yhteiskunnallinen muutos. Kaikkien puolueiden jäsenmäärät laskevat.

Puoluelehtien asemaan vaikuttaa myös se, että aiemmin erillinen lehdistötuki on yhdistetty puoluetukeen ja puolueet saavat vapaammin päättää sen käytöstä. Puoluelehtien rahoja onkin leikattu reippaasti.

Kokoomuksen Nykypäivä muuttui syyskuussa viikkolehdestä kerran kuussa ilmestyväksi. Päätoimittaja Alberto Claramunt kertoo, että toimituksessa on mietitty kohderyhmiä.

Printtilehti Nykypäivä menee automaattisesti kokoomuksen jäsenille. Verkkouutiset-verkkolehteä sen sijaan luetaan laajemmin, joten siinä käsitellään politiikkaa yleisemmällä otteella.

Vuonna 1996 perustetulla Verkkouutisilla oli viime vuonna keskimäärin 150 000 erillistä viikkokävijää. Se onkin suosituin puolueiden verkkolehdistä.

”Olemme puolueelle uskollisia, mutta emme kuuliaisia”, Claramount määrittelee lehden linjan. Tällä hän tarkoittaa sitä, että lehden käsittelemät aiheet päätetään toimituksessa, ei puoluetoimistolla. Lehti kuitenkin jakaa kokoomuksen arvomaailman.

Sdp:n Demokraatti ei ole jäsenlehti, vaan se pitää erikseen tilata. Tuore päätoimittaja Mikko Salmi kertoo jännittäneensä tammikuussa sitä, miten lukijat reagoivat lehden julkaisutahdin harvenemiseen. Salmen mukaan 98 prosenttia tilaajista on jatkanut tilausta. ”Sdp puhuu aina vaalien jälkeen torjuntavoitosta. Tämä oli meille sellainen”, Salmi naurahtaa.

Demokraatin viimeisin tarkastettu levikkiluku on 9 125.

Salmi kertoo, että lehti on tutkinut myös lukijoiden näkemyksiä viikkolehdestä. Asiaa kysyttiin sekä Sdp:n jäseniltä että muilta. ”Kiinnostavaa oli se, että ei-demarit kehuivat lehteä. Se ei ollutkaan heistä mitenkään tunkkaisen punainen.”

Salmi kertoo, että lehti on päättänyt jatkossa panostaa tutkivaan poliittiseen journalismiin. ”Emme selviä, jos vain leikkaamme”, hän sanoo.

Suurin muutos on tapahtunut lehden nettisivuilla, jossa otsikointia on muutettu klikkikalastelulta vaikuttavaan suuntaan. Kun AKT perjantaina ilmoitti vetäytyvänsä yhteiskuntasopimuksesta, Demokraatti otsikoi: ”Nyt paukahti: AKT hylkäsi kilpailukykypaketin”.

Perussuomalainen ilmestyy kerran kuussa. Päätoimittaja Matias Turkkilan mukaan lehteä painettiin viime vuonna kaikkiaan 1,27 miljoonaa kappaletta. Suuri painosmäärä johtui osin vaalivuodesta, sillä lehteä jaettiin vaalitilaisuuksissa. Uutisia lehti julkaisee Suomen Uutiset-verkkosivuillaan.

Toisin kuin muut puoluelehdet Perussuomalainen ei ole Julkisen sanan neuvoston jäsen. Turkkilan mukaan poissaolon syynä ovat Journalistin ohjeet.

”Ohjeiden mukaan journalistien pitää olla riippumattomia. Me emme ole neutraaleja, koska olemme palkkasuhteessa perussuomalaiseen puolueeseen.”

”Sinänsä Journalistin ohjeet ovat ihan ok”, Turkkila sanoo.

Lehti kuulemma käytännössä noudattaa ohjeita toiminnassaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat