Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teatterinjohtaja Katriina Honkanen polkaisi pystyyn suurhankkeen kehitysmaiden tyttöjen ja naisten hyväksi

Haaveille siivet -kampanja huipentuu naistenpäivän konserttiin Savoyssa.

Kulttuuri
 
Helen Moster
Lauri Rotko
Katriina Honkanen on perinyt yhteiskunnallisen omatuntonsa lapsuudenkodistaan.
Katriina Honkanen on perinyt yhteiskunnallisen omatuntonsa lapsuudenkodistaan. Kuva: Lauri Rotko

Mikkeli

Kun laulaja, näyttelijä ja ohjaaja Katriina Honkanen matkusti Etiopiaan tammikuussa 2015, hän päätti ottaa mukaan ukulelen. Hän laulattaisi lapsia ja saisi heihin siten helposti kontaktin.

Suunnitelma toimi odotettuakin paremmin: lopulta koko kylä lauloi Honkasen ympärillä ratiritirallaa.

Matkallaan Honkanen tutustui nuoriin tyttöihin, jotka eivät olleet suostuneet ympärileikattavaksi. Hän jutteli ”silpojamummon” kanssa, joka lopetti ammattinsa harjoittamisen kuul­tuaan ympärileikkauksesta koituvista komplikaatioista.

Vaikuttavinta oli kuitenkin nähdä nuorista tytöistä säteilevä toivo.

”He voivat odottaa elämältä muutakin kuin sitä, että joutuvat itseään kolme kertaa vanhemman miehen vaimoksi ja kuolevat synnytykseen”, Katriina Honkanen, 55, sanoo.

Honkanen matkusti Etiopiaan lastenoikeusjärjestö Planin mukana. Matkan tarkoitus oli muun muassa viedä paikalliselle kyläyhteisölle tietoa ympärileikkauksen aiheuttamista seurauksista. Matkaan lähti myös valokuvaaja Meeri Koutaniemi, joka oli kuvannut ympärileikkausta odottavia tyttöjä vuonna 2013. Helsingin Sanomat julkaisi kuvasarjan tammikuussa 2014.

Kuvat, erityisesti yhden tytön katse, pysäyttivät teatterintekijän. Honkanen tajusi, että hänen oli tehtävä jotain, pelkkä rahan antaminen ei riittänyt.

Jos yhden taiteilijan työ oli tehnyt häneen niin ison vaikutuksen, voisivatko taiteilijat vaikuttaa muihin ihmisiin samalla tavalla, hän pohti.

Iso, taiteilijavetoinen hanke alkoi kummitella mielessä.

Honkanen hyödynsi omia kontaktejaan ja otti yhteyttä eri alojen taiteilijoihin. Hän sävelsi laulun Wings to Fly. Hanke sai siitä nimensä ja käynnistyi naistenpäivänä 2015.

Honkanen on tehokas tapahtumatuottaja. Muun muassa vuonna 2013 hän järjesti joulukonsertin kodittomille. Järjestäjän kokenut ote lieneekin yksi syy, miksi laaja taiteilijajoukko on paiskinut tälläkin kertaa töitä olan takaa – ilman palk­kiota.

”Moni haluaa auttaa. Kun siihen löytyy kanava, se on monelle helpotus”, Honkanen sanoo.

Haaveille siivet -hanke on vuoden aikana tuottanut lukuisia tapahtumia ympäri Suomea: teatteri- ja musiikkiesityksiä, kuvataidetta, akrobatiaa ja jopa tulisirkusta.

Taiteilijat luovuttivat yhteisen hyvän eteen lippu- ja myyntitulonsa joko kokonaan tai osittain. Teatterit hankkivat lahjoituksia lipaskeräyksin. Rahaa kertyi noin 10 000 euroa.

”Summalla on iso symbolinen arvo. Sillä saa paljon aikaan. Esimerkiksi Laosissa yhden tytön yläkoulutason koulutus maksaa 60 euroa”, Honkanen kertoo. Tulot ohjataan Planin kautta kehitysmaiden tyttöjen ja naisten suojeluun ja koulutukseen.

Honkanen valmistui Teatterikorkeakoulusta teatteritaiteen maisteriksi vuonna 1992. Freelancerina hän oppi tekemään ”kolmea duunia” yhtä aikaa. Kalenteri pysyy toisin sanoen hallussa niin, että tunnit riittävät sekä leipätyöhön että hyväntekeväisyyteen.

Jälkimmäisen harjoittaminen sopii myös nykyiselle työnantajalle Mikkelin Teatterille sekä omalle perheelle.

”Kerran oli pakko soittaa miehelleni Ilkka Tenhuselle ja kysyä, olenko vinksahtanut, olin niin sfääreissä. Ilkka sanoi, että anna palaa, olet oikeilla jäljillä”, Honkanen sanoo ja nauraa.

Suururakka päättyy tänään Savoy-teatterin konserttiin, jossa esiintyvät muun muassa Irina, Anssi Kela, Olavi Uusivirta ja Maija Vilkkumaa. Myös Meeri Koutaniemi nousee lavalle.

Hänen kuvistaan kaikki alkoi, hetkestä ennen tuskaa.

Haaveille siivet -juhlakonsertti Savoy-teatterissa (Kasarminkatu 46–48) klo 19.00. Konsertti on nähtävissä suorana Yle Areenassa ja taltiointina TV1:ssä ke 9.3. klo 22.00. Oikaisu 8.3.2016 klo 9.40: Ukulele-kuvan Etiopiassa otti Anna Könönen, ei Ile Könönen.
Ile Könönen
Katriina Honkanen päätti ottaa Etiopian-matkalle mukaan ukulelen. Siitä tuli menestys.
Katriina Honkanen päätti ottaa Etiopian-matkalle mukaan ukulelen. Siitä tuli menestys.
Mikko Toivonen
Katriina Honkanen ja Meeri Koutaniemi vierailivat Etiopiassa lastenoikeusjärjestö Planin mukana tammikuussa 2005.
Katriina Honkanen ja Meeri Koutaniemi vierailivat Etiopiassa lastenoikeusjärjestö Planin mukana tammikuussa 2005.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat