Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pelon hallinnasta on tullut kilpailuväline

Eurooppalaiset pelkäsivät merta 1500–1600-luvuilla, ja piiritysmentaliteetti tuntuu vallitsevan yhä, kirjoittaa kirjailija Pirkko Saisio

Kulttuuri
 
Pirkko Saisio
Kirjoittaja on kirjailija.

”Koko Eurooppaa hallitsi sellainen tunne, että maanosaa saartoivat joka suunnalta vahvat vihamieliset voimat, jotka tekivät yötä päivää kaiken voitavansa syöstäkseen kristikunnan pimeään tyhjyyteen.”

Ote on ruotsalaisen historioitsijan Peter Englundin teoksesta Menneisyyden maisema, esseestä Pelon historiasta. Euroopassa 1500- ja 1600-lukuja on myöhemmin kutsuttu kauhun vuosisadoiksi. Euroopassa vallitsi, ranskalaisen historioitsijan Jean Delumeaun mukaan, jonkinlainen piiritysmentaliteetti.

Eurooppalainen pelkäsi, isoja ja pieniä perkeleitä, ukkosta, peikkoja ja lohikäärmeitä.

Ääretöntä luontoa eurooppalainen pelkäsi, ja erityisesti merta. Meri oli portti tuntemattomaan, merelle lähtivät kalastajat ja seikkailijat, tavalliset ihmiset pysyivät maissa.

Mutta kun sekään ei auttanut. Merten takaa saapui vihamielisiä valloittajia ja vaarallisia kulkutauteja.

Ei voi olla ajattelematta pelon peilikuvaa: eurooppalaisia nousemassa maihin uudessa maailmassa, tartuttamassa kantaväestöön vaarallisia tautejaan.

Kauhun vuosisadan analogia tämän hetken eurooppalaiseen mielentilaan on muutenkin hämmästyttävä, ajan tuomin muutoksin tietenkin. Peikot, aaveet ja zombit ovat kadonneet nykyeurooppalaisen arkimaantieteestä, mutta voivat hyvin viihdeteollisuudessa. Niin hyvin, että niiden voi hyvällä syyllä arvella elävän kohtalaisen elinvoimaisina eurooppalaisessa piilotajunnassa.

Merelle uskalletaan Euroopasta lähteä, merellä olosta on tullut rentouttavaa ja viihdyttävää, turvallista. Mutta meren takaa tulevat edelleen ne jotka meitä uhkaavat, tulevat pienillä, turvattomilla veneillään, kalliisti ostetuilla matkalipuillaan, tulevat ja tuovat tullessaan outoja käsityksiä, vaarallisia tauteja, pelottavia ajatuksia.

Englundin teoksen ensipainos ilmestyi jo neljännesvuosisata sitten. Englund muistuttaa, ettei kauhun vuosisatoina Euroopassa ollut minkäänlaisia vakiintuneita kanavia uutisten levittämiseen. Siksi uutiset korvautuivat juoruilla ja huhuilla.

On varmasti ollut Englundillekin yllätys, että nyt neljännesvuosisadan päästä huhut ja juorut eivät puolestaan korvaudu niillä kanavoiduilla uutisilla, vaan elävät villiä ja vapaata elämäänsä ennen kaikkea sosiaalisessa mediassa.

Delumeaun mukaan juorut ja huhut lietsoivat paniikkia, yleinen ilmapiiri jännittyi ja purkautui, Englundin sanoin, vihamielisten syytösten ryöppynä, kivien heittelynä ja falsettiin kohoavina verenhimoisina huutoina.

Johtavat yhteiskuntaluokat kykenivät kanavoimaan juorujen, huhujen ja pelon itsensä lietsoman pelon haluamaansa suuntaan. Yhteiskunnalliset levottomuudet saatettiin vierittää sopivien syntipukkien niskaan niin etteivät ne puhjenneet kapinoiksi, joita johtava yhteiskuntaluokka, omistava väki, tietenkin eniten pelkäsi.

Ketkä syntipukeiksi sitten pääsivät?

Kerettiläiset. Juutalaiset. Muslimit. Ja lopulta kuka tahansa, kun kauhujen vuosisadat syttyivät noitarovioiksi.

Pelon hallinnasta on tullut kilpailuväline yli kaiken, tai ehkä se on ollut sitä aina.

Modernissa markkinatalousmaassa pelon yhteisöllinen ensikohde on talousromahdus. Talousromahduksen pelkoa hallitsee valtaapitävä talouseliitti. Se tulkitsee sitä ja pitää tulkintaansa ja tulkintansa seurauksia paitsi oikeina, myös väistämättöminä. Se syyllistää ahneen kansan ja laiskan sivistyneistön.

Ja muutkin talousromahduspelon syntipukit tunnemme: kerettiläiset (usko taloudelliseen liberalismiin hiipuu). Muslimit. Maahanmuuttajamuslimit. Jihadistimuslimit. Maallistuneet muslimit. Muslimit. Ja juutalaiset. Kyllä. Ikuisesti myös juutalaiset.

Missä on pelkosi, siellä on sydämesi. Älä anna hyvää pelkoasi kenenkään hallittavaksi.

Palstalla vuorottelevat Pirkko Saision kanssa Mikko Rimminen, Henkka Hyppönen ja Tiina Raevaara.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat