Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomessa syntynyt muotibloggari Minna Salami on nyt Afrikan naisten äänitorvi

Salami kirjoittaa sadoilletuhansille lukijoille afrikkalaisesta feminismistä ja taistelee vähättelijöitä vastaan.

Kulttuuri
 
Hanna Nordenswan
Minna Salami ryhtyi kirjoittamaan blogia aiheista, joista olisi itse halunnut lukea
Minna Salami ryhtyi kirjoittamaan blogia aiheista, joista olisi itse halunnut lukea

Minna Salami

  Bloggaaja, kirjailija ja luennoitsija.

  Syntyi 1978 Suomessa nigerialaiselle isälle ja suomalaiselle äidille. Vietti lapsuutensa Nigeriassa.

  Opiskeli valtiotieteiden kandidaatiksi Lundin yliopistossa Ruotsissa ja sukupuolitutkimuksen maisteriksi Lontoon yliopistossa Britanniassa.

  Puhuu sujuvasti viittä kieltä. Asunut mm. Nigeriassa, Espanjassa, Yhdysvalloissa, Ruotsissa ja Englannissa.

  Elle-lehti valitsi vuonna 2015 Salamin yhdeksi 12 naisesta, jotka muuttavat maailmaa. Muita listalla ovat esimerkiksi Michelle Obama ja Emma Watson.

 Piti arvostetun TEDx-puheen 2014.

  Pitää suomalaisesta runoudesta ja musiikista – suosikkeja ovat muun muassa Tommy Tabermann ja Saima Harmaja, sekä Jean Sibelius ja Susanna Haavisto.

  Perusti Ms Afropolitan -blogin vuonna 2010.

Lagos, Nigeria

Hiljattain lagosilainen raiskaustukikeskus Nigeriassa oli jäämässä ilman rahoitusta. Keskus oli yksi harvoista Lagosin jättikaupungissa. Eräs naistoimittaja kirjoitti siitä blogipostauksen uutiskanava Al Jazeeran sivuilla, ja parin tunnin sisällä tukikeskus sai kerättyä joukkorahoituksen avulla yli tuplasti tarvitsemansa rahat.

”Tällaista ei koskaan voisi saavuttaa ilman blogeja ja sosiaalista mediaa. Nämä ovat tehokkaita työkaluja, jos niitä käyttää oikein”, suomalais-nigerialainen bloggaaja Minna Salami kertoo 90-luvun popmusiikin raikuessa lagosilaisessa kahvilassa.

”Ei mitä odottaisi Nigeriassa”, Salami nauraa musiikille.

Kahvilan seinillä on maalauksia Nigerian musiikillisesta kansallisaarteesta, ihmisoikeusaktivistista Fela Kutista. Kutin äiti Funmilayo Ransome Kuti oli yksi Nigerian ensimmäisistä feministi-aktivisteista, ja hän esiintyy usein Salamin blogiteksteissä.

Lagosin ja Lontoon välillä aikaansa jakava Salami kirjoittaa nykyään blogiaan milloin mistäkin. Hänen vuonna 2010 perustamallaan Ms Afropolitan -sivustolla on ollut miljoonia osumia, ja se on nostanut hänet tietokoneen ruudun takaa yliopistojen luentosaleihin ja kansainvälisten lehtien mielipidepalstoille ympäri maailmaa.

”Kun aloitin blogin kirjoittamista, minua ajoi tarve vaikuttaa ja esitellä afrikkalaista populaarikulttuuria feministisestä näkökulmasta. Kirjoitin siitä, mistä olisin itsekin halunnut lukea”, Salami kertoo.

Salamin blogi täytti aukon, joka internetissä oli. Afrikkalaisia naisia kuuli – ja kuulee edelleen – harvoin kommentaattorin tai asiantuntijan roolissa. Hyvin konkreettisella tavalla Salami on ottanut historian omiin sormenpäihinsä.

Suomessa syntyneen, Nigeriassa kasvaneen ja Ruotsissa opiskelleen Salamin blogiura alkoi muodista kirjoittamisella – asia, jota edelleen käytetään häntä vastaan.

”Ihmiset käyttävät alentuvaa äänensävyä siitä puhuessaan. Ja mielestäni muotibloggaus ei välttämättä edes ole pinnallinen asia, muoti voi olla kulttuurisesti hyvinkin kiinnostavaa. On vain niin hämmentävää, että ihmiset haluavat jotenkin varmistaa, ettei sinun äänesi vain ole tärkeä ja kuuluva.”

Tämä on Salamin mukaan kuitenkin muuttumassa. Vaikka blogin kuolemaa on ennusteltu jo kauan, ihmiset lukevat niitä edelleen. Salamin blogin lukijamäärät ovat kuukausittain sadoissatuhansissa.

Tiedonlähteenä blogi on mullistanut koko Afrikkaa. Nigeriassa sanomalehtien levikki on pieni, mutta ihmiset pääsevät nettiin yhä helpommin.

”Blogeilla ei ole portinvartijaa, ja voit siksi kirjoittaa myös radikaaleista aiheista”, Salami sanoo.

Hänen mielestään blogit ovat mediana yhtä tärkeä kuin radio on aiemmin ollut.

Afrikkalaisnaisille blogista on tullut enemmän kuin äänitorvi. Salamin mukaan naiset saavat Nigeriassa kyllä kirjoittaa perhe-elämästä ja muodista, mutta heti kun nainen kuiskaakin jotain politiikasta tai sosiaalisista ongelmista, hänet hiljennetään.

”Blogin käyttäminen on siis tapa haastaa vallitseva tila ja saada äänemme kuuluviin”, Salami tiivistää.

Lapsena Salami istui vuoroin suomalaisen mummon sylissä ja kuuli tarinoita naisista talvisodassa, vuoroin taas nigerialainen mummo opetti tytölle, kuinka tärkeää omien unelmien seuraaminen on. Ei siis mikään ihme, että Salami päätti omistaa elämänsä naisten oikeuksista kirjoittamiselle.

Internetiin kirjoittaminen jättää jälkiä. Sinne arkistoidaan ikuisiksi ajoiksi nyt myös ihmisiä, jotka usein puuttuvat historian kirjojen sivuilta.

”Ääntemme arkistointi on todella tärkeää. Niin suuri osa afrikkalaisnaisten historiasta on menetetty, joko kolonialismin tai patriarkaatin takia. Siksi on vaikea jatkaa esiäitiemme työtä – meillä on niin vähän heidän työstään tallennettuna.”

Myös Suomessa bloggaajat ovat kehittyneet muodin ja arkielämän kirjoittajista tärkeiksi mielipidevaikuttajiksi. Blogien arvostuksessa on Salamin mielestä eroja Nigerian ja Pohjoismaiden välillä.

”Täällä on vähemmän mahdollisuuksia käyttää muita medioita, tai päästä esimerkiksi kommentoimaan jotain televisiossa tai radiossa. Blogit ovat Afrikassa suurempi mahdollisuus.”

Salami myös kannustaa naisia kirjoittamaan lisää ja korottamaan ääntään. ”Vaikka blogistasi ei tulisikaan jättimenestystä, pelkästään sen olemassaolo, että se on arkistoitu, on hyvä syy kirjoittaa.”

www.msafropolitan.com/

Minna Salami kirjoittaa feministisestä näkökulmasta.
Minna Salami kirjoittaa feministisestä näkökulmasta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat