Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansallisgalleria haluaa sinulta euroja – varainkeruuseen värvätty Martti Suosalo, Tom of Finland ja Tove Jansson

Ateneumin, Kiasman ja Sinebrychoffin taidemuseon varainhankintakampanja siirtyy vaiheeseen, jossa tukieuroja havitellaan myös kansalaisilta

Kulttuuri
 
Kansallisgallerian kampanjavideolla Martti Suosalo keskustelee taiteen merkityksestä Martti Suosalon kanssa. Kuvankaappaus videolta.
Kansallisgallerian kampanjavideolla Martti Suosalo keskustelee taiteen merkityksestä Martti Suosalon kanssa. Kuvankaappaus videolta.

Kansallisgalleria aloittaa huhtikuussa kansalaisille kohdistetun varainkeruukampanjan. Yhteensä Kansallisgalleria pyrkii keräämään yksityiseltä sektorilta 8 miljoonaa euroa.

Tuoreessa kampanjavideossa Martti Suosalo kertoo, miten taidetta on tuettu koko Suomen historian ajan, vaikeinakin vuosina. Omat mainintansa saavat niin Tom of Finland -piirtäjä Touko Laaksonen, Tove Jansson kuin Popedakin.

”Miten meillä oli sodan keskelläkin varaa tukea taidetta?” Suosalo kysyy.

Museokävijöille kampanja rupeaa näkymään huhtikuun puolessavälissä, kun museoihin tulee lahjoituslippaat, ja myös lipunoston yhteydessä tulee mahdolliseksi lahjoittaa rahaa.

Kansallisgalleria aloitti varojenkeruukampanjansa jo vuoden 2015 alussa. Kampanjan alkuvaiheessa varoja on pyritty hankkimaan muun muassa suuryrityksiltä ja säätiöiltä. Alkuvuonna 2016 lahjoituksia on kerätty pieniltä ja keskisuurilta yrityksiltä.

Toistaiseksi Kansallisgalleria ei julkista lukuja siitä, kuinka paljon rahaa on kerätty. Yhteensä Kansallisgalleria pyrkii keräämään yksityiseltä sektorilta 8 miljoonaa euroa. Kansallisgallerian varainhankintajohtaja Jyri Tawastin mukaan viisi miljoonaa arvioidaan saatavan säätiöiltä, kaksi miljoonaa suurilta yrityksiltä ja miljoona pk-yrityksiltä ja kansalaisilta.

Valtio on luvannut hankkeeseen 10 miljoonaa euroa pohjaksi sekä 2,5 euroa jokaista Kansallisgallerian itse keräämää euroa kohden. Yhteensä Kansallisgalleria tavoittelee siis 38 miljoonan euron pottia kesään 2017 mennessä.

Kansallisgalleriaan kuuluvat Ateneumin, Kiasman ja Sinebrychoffin taidemuseot. Valtion taidemuseo säätiöitettiin Kansallisgalleriaksi vuoden 2014 alussa, jotta muun muassa oma varojenkeruu olisi mahdollista.

Nyt Kansallisgalleria kerää pysyvää pääomaa, jonka tuotoilla se luo itselleen liikkumavaraa museoiden toiminnan kehittämiseen.

”Valtio takaa perusrahoituksen, eli museot ovat olemassa ja ovet pysyvät auki”, sanoo Kansallisgallerian pääjohtaja Risto Ruohonen.

”Varainhankinnalla haetaan sitä, että pystymme tekemään uusia avauksia esimerkiksi yleisön tai kokoelman hyväksi.”

Rahan käytöstä päättää Kansallisgallerian hallitus vuosittain. Ruohosen mukaan rahaa voidaan käyttää muun muassa lasten ja nuorten palvelemiseen. Kansallisgalleria ei saa alle 18-vuotiaista lipputuloja, sillä heille museoon on ilmainen pääsy. Silti he ovat museoiden tärkeimpiä kohderyhmiä.

Raha mahdollistaisi myös teosostot – esimerkiksi sen, että yksityiskokoelmasta myyntiin päätyvä, taidehistoriallisesti merkittävä tai rakastettu teos saadaan pidettyä Suomessa, suomalaisten nähtävillä, Ruohonen sanoo.

”Tällä hetkellä kokoelman kehittyminen on paljon kiinni siitä, mitä keräilijät meille lahjoittavat, sillä valtion määrärahalla on viimeisten kymmenen vuoden aikana pystytty hankkimaan teoksista vain puolet.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat