Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Meillä kaikilla on netissä läjä salasanoja – Taiteilija selvitti, millaisten tapahtumien vuoksi ne on valittu

Kulttuuri
 
Jonna Kina
Jonna Kinan videoteoksessa Secret Words and Related Stories nuoret lukevat salasanoihin liittyviä tarinoita.
Jonna Kinan videoteoksessa Secret Words and Related Stories nuoret lukevat salasanoihin liittyviä tarinoita. Kuva: Jonna Kina

Kuvataiteilija Jonna Kina, 31, menetti läheisen ihmisen kolme vuotta sitten äkillisesti onnettomuudessa. Järkytyksen ja surun lisäksi elämään tuli silloin myös hyvin proosallinen huoli, kun muutama päivä kuoleman jälkeen läheisen Facebook-tili kaapattiin ja poistettiin. Profiilin palauttamisesta tuli symbolinen taistelu tärkeän ihmisen puolesta.

”Onnistuin lopulta päättelemään hänen salasanansa. Mitään muuta nopeaa, laillista keinoa tilin saamiseksi takaisin ei ollut. Facebook-sivun palauttaminen muodostui omituisen merkitykselliseksi. Siitä tuli tärkeä muistopaikka omaisille ja ystäville”, Jonna Kina sanoo.

Salasanan arvaamisen onnistuminen oli taiteilijalle voimakas kokemus. ”Se tuntui vähän jopa yliluonnolliselta, ihan kuin läheinen viestisi jostain toiselta puolelta”, Kina sanoo.

Kiinnostus salasanoihin syttyi. Syntyi taideteoksia, jotka on omistettu menetetylle ihmiselle.

Jonna Kina
Jonna Kina

Taiteilija alkoi kantaa mukanaan vihkoa, johon hän keräsi ihmisten salasanoja ja niitä selittäviä tarinoita. Kina kirjasi koodeja muistiin eri maissa muun muassa baareissa, lentokoneissa ja busseissa. Hän myös ilmoitti hankkeesta suomalaisissa sanomalehdissä ja jakoi ihmisille lappusia, joihin oli kirjattu hänen kotisivujensa osoite. Myös siellä saattoi jättää tarinansa nimettömästi.

Salasanat jalostuivat taideteoksiksi, jotka ovat esillä Kinan käsitteellisessä ja minimalistisessa yksityisnäyttelyssä Ama-galleriassa Helsingin Rikhardinkadulla. Salasanoja ja tarinoita on kaiverrettu lasilevylle ja laitettu vitriinikehyksiin. Videoteoksessa Secret Words and Related Stories koululaiset lukevat salasanatarinoita ääneen.

Millaisia salasanoja ihmiset sitten käyttävät? Kinan esimerkit kertovat, että usein salasanaksi valitaan asia, joka on rakas ja lähellä. Sellainen voi olla rakastetun tai lemmikin nimi.

Dumbo: ”Pojalla, johon olin lukiossa tosi ihastunut, oli ulkonevat korvat”.

Nirvana: ”Rakastin Kurt Cobainia kun olin 16”.

Lost in Translation: ”Olen käyttänyt salasanaa siitä asti kun näin elokuvan, ja kun lähdin kotimaastani Iranista”.

Mitä salasanat meistä sitten kertovat? Ainakin sen, että ihmisillä on huono mielikuvitus, eikä tietoturva välttämättä ole arjessa päällimmäisenä mielessä. Kuinka moni malttaa keksiä tietoturvan kannalta oikeaoppisen salasanan, jossa on vaihtelevasti isoja ja pieniä kirjaimia sekä numeroita?

Jonna Kina
Ote Kinan muistiinpanoista.
Ote Kinan muistiinpanoista.

”Useimmiten ihminen haluaa muistaa jotakin positiivista, vaikka rakastetun nimen. Mutta vaikka ihmissuhde olisi myöhemmin muuttunut traagiseksi, salasanaa ei jostain syystä haluta vaihtaa”, toteaa Jonna Kina.

Niin, entinen kumppani voi olla vaikea unohtaa. Siispä hänen nimensä iskostumista sieluun kannattaa hyödyntää!

Kina huomasi pian, miten paljon nuo ulkoisesti vähäpätöiset salasanat kertovat.

”Lyhyeenkin numerosarjaan saattaa liittyä iso tarina omasta elämästä ja paljon tunnetta”, hän sanoo.

Dammit89: ”Olin tosi vihainen ja sana tuli ensimmäisenä mieleeni. 1989 oli helppo ottaa syntymävuodestani.”

Thespaz9000: ”Halusin nimen joka kuulostaa koneelta, – pölynimurilta.

Jesus3684: ”Sain katolisen kasvatuksen.”

Taideprojektissa käytetyt salasanat eivät ole vain virtuaalimaailmassa käytettyjä. Myös esimerkiksi matkalaukun turvakoodit kelpasivat mukaan.

Kinalla on koossa jo parinsadan salasanan ja tarinan arkisto, ja näköala salasanamaailman.

”On ihmisiä, jotka haluavat protestoida koko systeemiä vastaan”, Kina sanoo. Siksi kai esimerkiksi salasanat 12345 ja 0000 ovat suosittuja, vaikka niiden murtaminen on hirvittävän helppoa. Tai sitten ihmiset ovat vain laiskoja. Eräs vastaaja kertoi jatkavansa lempiruokansa, guacamolen käyttämistä salasanana vaikka se on hakkeroitu useasti. Hän ei pysty muistamaan muuta.

”Osa ihmisistä haluaa keksiä salasanoihin oman ’salakielen’ tai metodin, joka määrää koodin”, Kina sanoo.

Kuten esimerkiksi 6700. Se viittaa puolen litran kossupullon markka-aikaiseen hintaan.

Kina sanoo löytäneensä vain vähän salasanoja, jotka edustivat ”näitä ei ainakaan kukaan arvaa” -tyyppistä ajattelua, siis sanoja, joiden yhteyttä käyttäjään on lähes mahdoton löytää. Monet sivustot vaativat nykyään salasanan, joka yhdistelee pieniä ja isoja kirjaimia sekä numeroita.

Jonna Kina: Secret Words and Related Stories 24.3. saakka Galleria Amassa (Rikhardinkatu 1).

Jonna Kina
Jonna Kinan videoteoksessa Secret Words and Related Stories nuoret lukevat salasanoihin liittyviä tarinoita.
Jonna Kinan videoteoksessa Secret Words and Related Stories nuoret lukevat salasanoihin liittyviä tarinoita.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat