Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hannu Väisäsen taide syntyy musiikista, terrorista ja ihmiskohtaloista

Kirjailija ja kuvataiteilija avaa samalla viikolla näyttelyn ja julkistaa uuden romaanin taiteilija-Anteron vaiheista.

Kulttuuri
 
Pariisin terrori-isku jätti jäljet Hannu Väisäsen maalauksiin
Pariisin terrori-isku jätti jäljet Hannu Väisäsen maalauksiin
Päivää sen jälkeen, kun islamistit tappoivat Pariisissa yli 130 ihmistä marraskuussa 2015, kirjailija ja kuvataiteilija Hannu Väisänen kävi tragedian tapahtumapaikoilla. Valokuvista siirtyi aiheita maalauksiin, joiden näyttely avautuu Helsingissä 11. maaliskuuta. Toimittaja: Suvi Ahola, kuvaus ja leikkaus: Esa Syväkuru

Hannu Väisänen on väsynyt.

Takana on puolentoista vuoden rutistus, edessä kahden teoksen julkistus: näyttely Revitty kimono avautuu Helsingissä huomenna, Elohopea-romaani ilmestyy tänään.

Ranska on esillä molemmissa. Siitä on yli kahdenkymmenen asuinvuoden jälkeen tullut Väisäsen (s. 1951) kotimaa, onhan aviopuolisokin ranskalainen.

Vuosien muistot ja tunnelmat ovat usein vahvoja ja ristiriitaisia. Väisänen kirjaa ne muistivihkoon, mutta ei aina heti tiedä, miten mitäkin käyttää.

Kertoa kuitenkin pitää, sillä se on kirjailijan ja kuvataiteilijan tapa olla.

Joskus se on ollut jopa keino selvitä hengissä – tästä on konkreettinen esimerkkikin.

”1990-luvun lopulla palasin illalla Pariisin-ateljeeseen, kun minut kaapattiin. Ryöstäjät sitoivat tuoliin, pakottivat kertomaan luottokorttien tunnukset ja tyhjensivät yön aikana tilini. He uhkasivat myös leikata korvani irti, mutta rauhoittuivat, kun aloin kertoa tarinoita.”

Väisänen kertoi afrikkalaismiehille taiteilijan työstä, värien olemuksesta, lumestakin. Hän säästi korvansa mutta sai työstää kokemaansa terapiassa kuukausia.

Kokemus jäi pois Elohopea-romaanista. Sen sijaan siihen mahtuivat ystävän kuolema aidsiin, metron oviaukolla harppua soittava nainen, pienoisgiljotiini ja kasvoton tohtori, joka pyörittää seksibisnestä.

Huomenna avautuvaan näyttelyyn puolestaan tunkeutui liki väkisin terrori-isku Pariisissa 13. marraskuuta 2015. Silloin islamistit tappoivat Pariisissa yli 130 ihmistä ravintoloihin ja Bataclan-konserttisaliin.

Se tuntuu Revitty kimono -näyttelyssä, vaikka aihe juontuukin alun perin Japaniin, klassisiin japanilaisiin bunraku-teatteritragedioihin, joita Väisänen ihailee.

”Niissä porvarispojat rakastuvat ilotyttöihin, ja tarinat päättyvät kaksoisitsemurhiin, joissa uhrit sitovat itsensä revityillä kimonosuikaleilla ennen kuin syöksevät miekan lävitseen.”

Väisänen oli jo valokuvannut ja videoinut Osakan läpi virtaavaa jokea, johon heijastuvat valot muistuttivat näitä surullisia repaleita.

”Sitten tuli 13. marraskuuta. Kävin seuraavina päivänä kuvaamassa luodinreikiä Boulevard Voltairen ravintoloiden ikkunoissa, ja näin niissäkin revityn kimonon. Samanlaisia ihmiskohtaloita ja elämän tuhlaamista.”

Tragediasta piti tulla essee, tulikin maalaussarja.

Näin käy Väisäselle usein. Monipuolisuus on tuonut yleisöä ja palkintoja, mutta aina sitä on ihmetelty.

”Kun graafikkona aloin tehdä maalauksia, varoiteltiin itsensä hajottamisesta. Lisää närppimistä tuli tv-esiintymisestä, sitten kirjoittamisesta. Minulle tämä hajottaminen on kuitenkin henkisen eheytymisen perusta. Jos en tekisi kaikkea mitä teen, olisin varmasti mielisairaalassa”, hän arvelee.

”Olen muotoa muuttava ameeba ja pidän siitä. Sitä paitsi eri taiteet ruokkivat toisiaan. Kuvat esimerkiksi vapautuvat turhasta kerronnallisuudesta, kun sen voi kanavoida tekstiin.”

Nytkin suunnitelmia riittää: tekstiilejä, valokuvia, kuvitettu aikuisten satukirja, Anna Ahmatova -aiheinen näyttely Turkuun.

Väisäsen kirjallinen ura alkoi varsinaisesti nuoren miehen kehitystrilogiasta, jonka toinen osa Toiset kengät toi Finlandia-palkinnon 2007.

Nyt on tekeillä toinen trilogia, pääosassa edelleen hurmaava Antero. Taivaanvartijoissa kuvattiin hänen kuvataiteilijan työtään, matkaa luovista ajatuksista teoksiin.

Elohopeassa Antero työskentelee 1990-luvun Pariisissa, ja temaattisesti kuvataiteen roolin on nyt vienyt musiikki. Seuraava osa vie kirjallisuuteen.

”Tai pikemminkin kirjoittamiseen. Ajallisestihan siinä ollaan jo liki nykyajassa ja Antero kirjailija.”

Nyt Antero kuuntelee ja erittelee musiikkia, eläytyy vuoroin Franz Schubertin, Erik Satien ja Leoš Janáčekin teoksiin – kaikki Väisäselle tärkeitä säveltäjiä.

”Heitä yhdistää elämä, jossa oli rakkaudettomuutta ja epätoivoa”, Väisänen sanoo. ”En halunnut kirjaan musiikkitietoutta, mutta kyllä lähdeteoksia kertyi itseni korkuinen pino.”

Yksi innoittaja oli suomalaisen runouden ranskantaja Jean-Jacques Lamiche (1957–1995). Antero käy kirjassa filosofisia keskusteluja samannimisen henkilön kanssa ja saattaa sairaalaan, kun tämä menehtyy aidsiin.

”Lamichen kohtalo oli yksi syy koko romaanin kirjoittamiseen”, Väisänen sanoo. ”Hän ranskansi Eeva-Liisa Manneria, Mirkka Rekolaa, Väinö Kirstinää. Ja olisi kääntänyt paljon enemmänkin, jos olisi saanut Suomesta tukea työlleen.”

Musiikissa Väisänen pitää itseään harrastajana, vaikka onkin toiminut lounaisranskalaisessa kotikylässään Dordognessa kappelin kanttorina.

Elohopeassa kuitenkin näkyy, miten musiikki tulee osaksi kirjailijan tekstiä.

”Ei siellä tempomerkintöjä ole, mutta lauserakenteissa pyrin siihen, että teksti etenee sonaatin tavoin. On hakkaavampia kohtia, toiset osat soljuvat verkkaan kuin adagio. Niin kuin luku, jossa Antero pyöräilee halki öisen Pariisin.”

Näyttely Revitty kimono Galerie Forsblomissa (Lönnrotinkatu 5) 11.3.–3.4. 2016.

Kaisa Rautaheimo / HS
Hannu Väisäsen taiteita käsittelevä romaanitrilogia jatkuu. ”Nyt tekeillä on kuitenkin aikuisten satu, johon tulee oma kuvitukseni.”
Hannu Väisäsen taiteita käsittelevä romaanitrilogia jatkuu. ”Nyt tekeillä on kuitenkin aikuisten satu, johon tulee oma kuvitukseni.”
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat