Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiasman taidekilpailu sai kaksi voittajaa – mies juoksee ympäri Helsinkiä ja museon viereinen allas täytetään värisumulla

Jos näet ensi vuonna pukumiehen pinkovan pitkin Esplanadia, kyse voi olla nykytaiteesta.

Kulttuuri
 
Kiasman yhteyteen saadaan sekä värisumuallas että juoksuperformanssi.
Kiasman yhteyteen saadaan sekä värisumuallas että juoksuperformanssi.

Kiasman ja Valtion taideteostoimikunnan järjestämän taidekilpailun ovat voittaneet Nestori Syrjälä ehdotuksella Running Man ja Harri Ahonen ehdotuksella Watercolour. Watercolour oli myös yleisön suosikki.

Kilpailun ensimmäisen sijan jakavat teokset on määrä toteuttaa Kiasman yhteyteen lähivuosina.

Vuonna 2009 Kuvataideakatemiasta valmistuneen Syrjälän (s. 1983) Running man on performanssi, jossa tummaan pukuun pukeutunut näyttelijä tai tanssija juoksee kaupungilla tunnin verran kerran viikossa, vuoden ajan. Juoksujen koreografian on määrä pohjautua erilaisten psykologisten kriisireaktioiden fyysisiin ilmentymiin.

Running Man on nykyihmisen dramatisoitu kuva: kiireinen ja suuntansa hukannut hahmo ekologisten, taloudellisten ja poliittisten kriisien murrostamassa maailmassa”, Syrjänen on kuvaillut ehdostustaan.

Watercolour-teoksen on puolestaan määrä olla ”sykkivä valo-ääni-installaatio”, joka tulee nähtäville Kiasman Mannerheimintien puoleisiin vesialtaisiin. Talveksi tyhjennetyt altaat täytetään hämärän tullen usvalla ja valaistaan värivaloin. Teokseen kuuluu myös humiseva tai rätisevä äänielementti.

Havainnekuvassa Watercolour-teos täyttää Kiasman vesialtaat.
Havainnekuvassa Watercolour-teos täyttää Kiasman vesialtaat.

Kilpailun arvostelulautakunnan mukaan Running Man on ”sisällöltään kriittinen ja ajankohtainen performanssiteos”, jossa toteutuu kilpailun tavoite löytää uusia muotoja julkiselle taiteelle.

Watercolour-teoksen arvostelulautakunta uskoo symboloivan ”taiteen muuttunutta maailmaa”. Lautakunta koki teoksen olevan helposti lähestyttävä ja tuovan ”kaivattua väriä talven harmauteen”.

Seuraavaksi molemmat taiteilijat jatkokehittelevät teosehdotuksiaan. Toistaiseksi ei ole tietoa, milloin teokset toteutuvat, mutta ainakin Running Man olisi periaatteessa mahdollista aloittaa jo tämän vuoden puolella.

David Niblack
Nestori Syrjälän Running Man -teos on Helsinkin keskustaan sijoittuva performanssi.
Nestori Syrjälän Running Man -teos on Helsinkin keskustaan sijoittuva performanssi.

Yhteensä kilpailuun tuli 363 ehdotusta. Kilpailun kautta Kiasman yhteyteen etsittiin erityisesti teosta, joka haastaisi totutun käsityksen julkisesta taiteesta sekä herättäisi ajatuksia ja keskustelua.

Loppukilpailuun valitut kuusi ehdotusta saivat 7 000 euron palkinnot ja ovat olleet esillä Kiasmassa tammikuun lopulta lähtien. Rannalle jäivät muun muassa jättimäisiä saippuakuplia Kiasman katolta puhaltava Semaphore-teos sekä Kiasman viereen parkkipaikan rakennuttava Discomposition (with a grid) -teos. Jälkimmäinen sai kuitenkin palkinnon kiinnostavasta konseptista.

Kilpailun arvostelulautakuntaan kuuluivat Valtion taideteostoimikunta sekä Kiasman intendentit Arja Miller ja Marja Sakari.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat