Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Virpi Suutari teki elegantin ja monimerkityksisen elokuvan suomalaisista yritysjohtajista

Dokumentissa hienot herrat koirineen kulkevat peltopyymetsällä.

Kulttuuri
 
Jani Kumpulainen Yle
Antti Herlin ja Heikki A. Reenpää ovat metsästäneet yhdessä vuosia.
Antti Herlin ja Heikki A. Reenpää ovat metsästäneet yhdessä vuosia. Kuva: Jani Kumpulainen Yle

Suomalaiset yritysmaailman huippujohtajat pitävät yleensä tiukkaa etäisyyttä julkisuuteen, mutta dokumenttiohjaaja Virpi Suutari löysi keinon lähestyä heitä. Hän lähti kuvausryhmän kanssa seuraamaan heitä metsälle. Tai oikeastaan pellolle, sillä seurueen tähtäimissä ovat peltopyyt ja fasaanit.

Herrat Jorma Ollila, Antti Herlin ja Heikki A. Reenpää eivät ehkä itsekään aavistaneet, että rapsutellessaan rakkaita metsästyskoiriaan he paljastavat itsestään hyvinkin intiimin puolen. Suutarin ei tarvitse mitenkään korostaa sitä, vaan dokumentti säilyttää koko ajan kohteliaan etäisyyden.

Suutari on ohjannut pääasiassa pitkiä dokumentteja, mutta Eleganssi on puolituntinen ja juuri aiheensa mittainen. Teema esittää sen tuoreeltaan, sillä se sai ensi-iltansa vastikään DocPoint-festivaaleilla.

Reenpää on tavallaan dokumentin keskushenkilö. Hän on vanha mies, joka kantaa mukanaan suomalaisen kustannustoiminnan historiaa, ja hänellä riittää juttua. Jalat kantavat yhä, ja elokuvan ehkä vaikuttavin hetki on hänen ampumansa määrätietoinen laukaus. Ase on ase, oli käyttäjä kuka tahansa.

Dokumentista on siivottu raadolliset yksityiskohdat, ja verta nähdään vain tarkkaan harkitussa asetelmassa loppupuolella, kun peltopyistä tehdään jo ateriaa. Loppukuva jättää jälkeensä ristiriitaisia ajatuksia, koomisiakin. Tähän pöytäseurueeseen ei ole monella pääsyä.

Ollila ja Herlin näyttäytyvät dokumentissa Reenpään oppipoikina. Sukupolvia ei yhdistä pelkästään metsästysharrastus – tai yritystoiminta – vaan varsinkin ne koirat, joiden sukupuista Reenpää osaa kertoa tarkasti. Ikään kuin koirillakin voisi olla yhteiskunnallinen asema. Kiinnostavaa on myös poissaolevien naisten rooli erityisesti Reenpään puheissa.

Suutari on älykäs ohjaaja, joka luottaa katsojaan ja erityisesti suomalaiseen katsojaan. Jokainen osaa asettaa yhteiskunnan huipulla vaikuttavat ja vaikuttaneet miehet omaan kontekstiinsa, ja vaikka metsästystä harrastetaankin melkein kaikissa yhteiskuntaluokissa, juuri näiden miesten ympärillä leijuu niin sakea vallan ilmapiiri, että sen voi melkein nähdä.

Suutari on tällä kertaa myös itse tuottanut elokuvansa. Hänen vakiosäveltäjänsä Sanna Salmenkallio on tavoittanut sopivan arvovaltaisen tunnelman, kuten myös kuvaaja Jani Kumpulainen eleettömissä asetelmissaan.

Eleganssi Teemalla klo 19.30.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat