Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Trailereiden ikärajoista äläkkä – keskitysleiritarinaa mainostettiin luontodokumentin edessä lapsiperheille

Viranomainen määräsi Soppalinnan salaseura -lastenelokuvan mainostrailerille 12 vuoden ikärajan. Elokuvan suomalaistuottaja ihmettelee päätöstä.

Kulttuuri
 
MRP
Dokumentti Järven tarina on ollut suosittu perhe-elokuva.
Dokumentti Järven tarina on ollut suosittu perhe-elokuva. Kuva: MRP

Elokuvateattereissa esitettävien mainostrailereiden sopivuudesta lapsille on noussut äläkkä.

Elokuvateatteriketju Finnkino on esimerkiksi viime päivinä mainostanut keskitysleiriaiheista elokuvaa suomalaisen Järven tarina -dokumentin näytöksissä. Dokumentin näytökset ovat olleet suosittuja, ja yleisössä on paljon myös lapsia perheineen. Finnkino aikoo poistaa epäsopivaksi koetun mainonnan.

Toisessa tapauksessa viranomainen on puuttunut trailerin sopivuuteen nostamalla ikärajaa. Vielä muutama viikko sitten uuden Soppalinnan salaseura -nimisen lastenelokuvan traileria esitettiin kaikenikäisille muun muassa ennen Risto Räppääjä ja yöhaukka -elokuvan alkua.

Viime viikolla ikärajoja valvova Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (Kavi) nosti mainostrailerin ikärajaa poikkeuksellisen rajusti. Ikäraja on nyt 12 vuotta. Ikärajaa nostettiin, koska lastenelokuvan mainos todettiin väkivaltaiseksi. Itse Soppalinnan salaseura -elokuva on ikärajaltaan luokiteltu kielletyksi alle seitsenvuotiailta.

Keskitysleirielokuva Son of Saul on teatteriketju Finnkinon ”kuukauden elokuva”, joten sitä mainostetaan poikkeuksellisen näkyvästi. Finnkinon ohjelmistopäällikkö Toni Lähteinen kertoo että yleisöpalautetta Son of Saulin mainostamisesta perhe-elokuvan edessä on tullut.

Future Film
Son of Saul kertoo tuhoamisleiristä Saul-nimisen vangin näkökulmasta. Elokuva tuli teattereihin 4. maaliskuuta.
Son of Saul kertoo tuhoamisleiristä Saul-nimisen vangin näkökulmasta. Elokuva tuli teattereihin 4. maaliskuuta.

”Mainokset poistetaan torstaista alkaen”, ohjelmistopäällikkö Lähteinen Finnkinolta sanoo.

Son of Saul on palkittu ja kriitikoiden ylistämä elokuva, jonka teemana on kärsimys ja tuho saksalaisten pyörittämällä tuhoamisleirillä toisessa maailmansodassa. Elokuvaa on teattereissa mainostettu noin puoliminuuttisella mainosvideolla, niin sanotulla teaserilla, joka on leikattu kaikille sopivaksi. Pätkässä on vankileirin tunnelmaa, pyssy ja uhkaavaa musiikkia.

Ohjelmistopäällikkö Lähteisen mukaan keskitysleirielokuvan mainosta ei kuitenkaan ole esitetty family-kategorian elokuvissa Finnkinon teattereissa. Järven tarinan näytöksiin mainostraileri oli päätynyt, koska Finnkinon luokituksessa järvidokumenttia ei oltu alun perin määritelty perhe-elokuvaksi.

”Noudatamme ikärajoja tarkasti. Ja vaikka ikärajat sopisivatkin, niin tietenkin pyrimme siihen, että kohderyhmät kohtaavat. Turha aiheuttaa mielipahaa, eihän sellainen auta markkinointiakaan”, Lähteinen sanoo.

Elokuvien ja myös niistä kertovien mainostrailereiden sitovia ikärajoja valvoo Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (Kavi). Instituutin apulaisjohtaja Leo Pekkala kuulee keskitysleirielokuvan mainostamisesta perhedokumentin edessä Helsingin Sanomilta.

”Jos traileri on ikärajaltaan kunnossa, silloin se ei meidän osalta ole virhe”, Pekkala Kavista sanoo.

”Mutta ei se nyt hyväkään asia ole.”

Mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikön päällikkönä Kavissa toimiva Pekkala huomauttaa, että trailereiden ikärajamenettelyä on tarkennettu vuonna 2014.

Elokuvateatterinäytöksessä esitettävän trailerin ikäraja ei saa olla korkeampi kuin mikä on elokuvalla, jota esitetään, ja lisäksi myös muut lastensuojelulliset asiat pitää ottaa huomioon. Trailerin ikäraja voi vähemmästäkin olla elokuvaa korkeampi, sillä trailerilla ei ole ympärillään teoksen kontekstia, Pekkala huomauttaa.

”Elokuvateatterissa traileri tulee katsojalle varoittamatta”, Pekkala sanoo. Lisäksi Pekkala huomauttaa ikärajajoustosta, jossa kolme vuotta ikärajaa nuorempikin lapsi pääsee elokuviin aikuisen seurassa.

Solar Films
Soppalinnan salaseura on uusi suomalais-virolainen lastenelokuva. Elokuvan ikäraja on K7, mutta elokuvasta kertovan mainostrailerin ikäraja K12.
Soppalinnan salaseura on uusi suomalais-virolainen lastenelokuva. Elokuvan ikäraja on K7, mutta elokuvasta kertovan mainostrailerin ikäraja K12.

Maaliskuun alussa Pekkalan johtama viranomainen puuttui poikkeuksellisesti tulossa olevan lastenelokuvan trailerin ikärajaan. Alun perin kaikille sallituksi määritelty Soppalinnan salaseuran traileri kiellettiin alle 12-vuotiailta. Yleisöpalaute johti uudelleenluokitteluun, jolloin ikärajaa nostettiin.

”Toivommekin että meihin otetaan yhteyttä”, Kavin Pekkala sanoo.

Ikärajaa nostettiin poikkeuksellisen paljon, sillä yleensä ikärajaa tarkistetaan vain asteikon seuraavalle tasolla. Nyt välistä jäi sallittu yli seitsenvuotiaille.

Perusteena olivat trailerin ”voimakkaan viitteellinen väkivaltakuvaus, avuttomaan uhriin kohdistuva väkivalta, väkivaltainen räjäytys, jonka seurauksena lapsi sinkoaa ilmaan sekä voimakas viite joukkomyrkyttämiseen”.

Elokuvan suomalaistuottaja Jesse Fryckman on päätöksestä ihmeissään.

”Eihän kukaan voinut kuvitella, että traileri olisi K12”, Fryckman sanoo.

Elokuvayhtiö Solar Filmsin käyttämä oma ikärajaluokittelija oli antanut elokuvalle S-merkinnän ja sellaisena elokuvaa esitettiin viikko muun muassa Risto Räppääjän edessä. Yleisöpalautteen myötä esimerkiksi Finnkino veti trailerin ensin pois näytöksistä, ja pian Kavi määräsi trailerille korkean ikärajan. Tuottaja Fryckman huomauttaa, että Virossa sama elokuva ja sen traileri ovat kaikille sallittuja.

”Tulee ihan Reindeerspottingin ajat mieleen”, Fryckman sanoo. Kuusi vuotta sitten tuottaja Fryckman kiisteli kohutun huumedokumentin ikärajasta oikeusistuimia myöden.

Tuottaja Fryckmanin mielestä Soppalinnan salaseuran traileria ei ole leikattu huonosti.

”Elokuva on lasten seikkailuelokuva, ja me olemme tekijöinä arvioineet trailerin niin, että se kertoo elokuvasta.”

Suomessa elokuva on tulossa ensi-iltaan maaliskuun viimeisenä perjantaina. Fryckman on tuottajana harmissaan, sillä nyt hän ei voi esitellä elokuvansa traileria perhe-elokuvien edellä.

”Jos ajattelee muita K12-trailereita, niin ne muut ovat oikeasti aikuisten elokuvia. On ihana ajatus suojella lapsia näin vahvasti, mutta joku roti. En pysty esittämään traileria missään. Tai voi sen laittaa James Bondin, Star Warsin tai Tappajan näköisen miehen eteen. Onko se sama kohderyhmä kuin meidän elokuvan? Kyllä tässä minusta on pieni ristiriita.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat