Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Viidettä beatlea” muistetaan Abbey Roadilla – suomalaisfanit toivat ensimmäiset kukat

Kulttuuri
 
Jarkko Jokelainen
Frimanit eli Aleksi (vas.), Laura, Uljas ja Sulo päätyivät Abbey Roadille kesken Lontoon-loman.
Frimanit eli Aleksi (vas.), Laura, Uljas ja Sulo päätyivät Abbey Roadille kesken Lontoon-loman. Kuva: Jarkko Jokelainen

Lontoo

“Olen ikuisesti kiitollinen Georgelle elämäni ääniraidan tuottamisesta”, muistaa englantilainen Steve Mill tiistaina kuollutta “viidettä beatlea”, tuottaja George Martinia, Lontoon Abbey Road -studiolla.

“Kiitos soundista, joka elää ikuisesti”, amerikkalainen Alan Blunt jatkaa.

Keskiviikkoinen aamupäivä ei juuri eroa normaalista Abbey Roadilla. Fanit ympäri maailman – Japanista, Argentiinasta, Costa Ricasta – ovat saapuneet kuvauttamaan itsensä The Beatlesin levykannesta tutulla suojatiellä.

Tänään heillä on myös tilaisuus jättää hyvästit miehelle, joka vastasi yhtyeen levyjen äänimaailmasta. Suruvalitteluja kertyy muistokirjaan, joka on tuotu studion myymälään.

Kadulla päivän poikkeuksellisuudesta kertoo vain se, että paikalla on puolenkymmentä televisioryhmää. Poikkeuksellista on myös se, että studion kaiuttimista soitetaan The Beatlesin tuotantoa.

“Martinin perhe ei halua tehdä tästä isoa numeroa, joten tämä on pieni huomionosoituksemme hänelle”, myymälän työntekijä kertoo.

Vasta puolenpäivän jälkeen alkaa tapahtua. Studion ovi avautuu, ja työntekijät kantavat aidan päälle George Martinille omistetun kukkalaitteen. Samalla hetkellä paikalle tulevat ensimmäiset fanit kukkineen.

Pitihän se arvata: He ovat suomalaisia.

Jarkko Jokelainen
Viimeiset terveiset George Martinille suomalaisfanien puolesta: "Kiitos musiikista."
Viimeiset terveiset George Martinille suomalaisfanien puolesta: "Kiitos musiikista."

Turkulainen Frimanien perhe on lomamatkalla Lontoossa, ja päivän retkikohde oli selvä, kun tieto Martinin kuolemasta tavoitti heidät aamulla.

”Eilen vielä mietittiin, että jaksaako tänne lähteä, kun oli luvattu sadetta”, Aleksi Friman kertoo tihkusateessa. ”Aamulla oli selvää, että täytyyhän tänne lähteä. Sen jälkeen on yritetty selittää mukuloille, mistä on kyse.”

Frimanit kuuluvat Facebook-ryhmään, jossa suomalaiset The Beatles -fanit ruotivat läpi yhtyeen tuotantoa yhden kappaleen päivätahdilla. Kukat he toivat Abbey Roadille keskusteluryhmän ja samalla ”kaikkien suomalaisfanien” puolesta.

Englantilaiset valokuvaajat ottavat vimmatusti kuvia kortista, jossa lukee selvällä suomella ”kiitos musiikista”.

Se ei ole sattumaa, että huomio keskittyy nyt Abbey Roadille. Täällä George Martin teki merkittävimmän osan elämäntyöstään: hän aloitti studion tuottajana vuonna 1951 ja ehti työskennellä siellä kuudella vuosikymmenellä.

Täällä tapahtui myös käänteentekevä kohtaaminen, jota ilman populaarimusiikin historia olisi voinut kuulostaa hyvin toisenlaiselta. Toukokuussa 1962 George Martin tapasi manageri Brian Epsteinin, joka oli epätoivoisessa tilanteessa: yksikään levy-yhtiö ei ollut huolinut hänen suojattejaan, The Beatles -yhtyettä.

Jarkko Jokelainen
Argentiinalainen Sabatén perhe kävi kirjoittamassa viestin George Martinille muistokirjaan, joka on esillä Abbey Road -studion myymälässä.
Argentiinalainen Sabatén perhe kävi kirjoittamassa viestin George Martinille muistokirjaan, joka on esillä Abbey Road -studion myymälässä.

Martin teki sopimuksen tapaamatta yhtyeen jäseniä, ja ensimmäiset äänitykset käynnistyivät kuukautta myöhemmin, kesäkuussa 1962. The Beatles ja George Martin olivat löytäneet toisensa. Loppu on hysteriaa.

Mitä mieltä Frimanit ovat George Martinin merkityksestä? Voisiko olla niin, että maailma ei olisi koskaan kuullut The Beatlesista ilman hänen panostaan?

”Se on ehkä liian vahvasti ajateltu”, Aleksi Friman toppuuttelee. ”Mutta ainakin yhtye olisi kuulostanut hyvin erilaiselta ilman häntä.”

”Annetaan nyt krediitit hänelle. Ei olisi kuullut”, Laura Friman jatkaa suorasanaisemmin. Laura Friman on vapaa toimittaja, joka avustaa myös Helsingin Sanomia ja osui paikalle Lontoon-matkalla sattumalta.

Jarkko Jokelainen
Televisiotoimittajat päivystivät Abbey Roadilla aamupäivästä lähtien.
Televisiotoimittajat päivystivät Abbey Roadilla aamupäivästä lähtien.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat