Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lauluntekijä sävelsi tarinoita Blade Runnerissa, Pretty Womanissa ja Apollo 13:ssa nähdyistä rakennuksista – esiintyy tänään ja huomenna Helsingissä

Kulttuuri
 
Helsingin Sanomat
Josh Goleman
Gabriel Kahane esiintyy nyt ensimmäistä kertaa Euroopassa.
Gabriel Kahane esiintyy nyt ensimmäistä kertaa Euroopassa. Kuva: Josh Goleman

Tuusulanjärven ympäristössä normaalisti järjestettävä Meidän festivaali siirtyy tänään ja huomenna hetkeksi Helsingin keskustaan, kun Kansallisteatterissa kuullaan festivaalin taiteellisen johtajan Pekka Kuusiston ja muiden musisointia.

Säveltäjävieraana on yhdysvaltalainen laulaja-lauluntekijä Gabriel Kahane (s. 1981), jonka musiikki sopinee luonteeltaan hyvin Kansallisteatterin suureen saliin.

”Kerron musiikissani mielelläni tarinoita”, Kahane sanoi keskiviikkona puhelimitse Kokkolasta, jossa hän konsertoi ennen Helsingin-konsertteja Kuusiston ja Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin kanssa.

”Olen aina ollut hyvin kiinnostunut kirjallisuudesta, ja lapsuudessani vietin paljon aikaa teatterissa. Lauloin oopperakuoroissa ja teini-ikäisenä näyttelin teatterissa.”

Kahanen isä on pianisti-kapellimestari Jeffrey Kahane, jolta hän oppi myös tyylillisen monimuotoisuuden. ”Ehdottomasti! Vanhempani eivät erotelleet korkea- ja populaarikulttuuria. Isäni saattoi harjoitella ensin jotakin Mozartin pianokonserttoa ja mennä heti perään olohuoneeseen ja laittaa Paul Simonin levyn soimaan.”

Gabriel Kahane onkin säveltänyt sekä popiksi että klassiseksi luokiteltavaa musiikkia – jos nyt luokittelulle sattuu tuntemaan tarvetta. Kahane itse sanoo, ettei ajattele genrejä kirjoittaessaan musiikkia.

Kansallisteatterissa kuullaan tänään perjantaina muun muassa Kahanen tuore jousiorkesteriteos Freight & Salvage, mutta myös lauluja vielä tuoreemmalta The Ambassador -levyltä, joka ainakin levyversiossaan on mahdollista sijoittaa pop-genreen.

The Ambassadorissa Kahane pureutuu Los Angelesiin ja kertoo tarinoita kaupungissa vaikuttaneista ihmisistä kaupungin rakennusten kautta. Esimerkiksi koko teoksen nimi tulee The Ambassador -hotellista, jossa Robert F. Kennedy murhattiin vuonna 1968. Ennen purkamistaan sama hotelli nähtiin useissa Hollywood-elokuvissa, kuten Pretty Womanissa, Apollo 13:ssa, ja Catch Me if You Canissa. Yhdessä laulussa Kahane kertoo Bradbury Buildingista, joka on keskeisessä osassa Blade Runnerissa.

Kahanen teoksesta on tehty myös näyttämöversio, jota on esitetty Yhdysvalloissa kaudella 2014–15.

Miksi sitten Meidän festivaali, joka on normaaliluonteeltaan kesäfestivaali maalaisympäristössä, esittäytyykin nyt talvisessa Helsingissä?

”Kaikkihan lähti Kansallisteatterin Tabu-näytelmästä, jossa olen soittanut viulua tämän talven”, Pekka Kuusisto vastaa. ”Tämä paikka on ihan älytön energioiltaan. Sinänsä tämä ei akustiikaltaan ole paras mahdollinen akustiselle musiikille, mutta toimii tällaisessa musiikissa, jossa käytetään myös sähköistä vahvistusta.”

”Ensi kesän festivaalista puolestaan voin sanoa sen verran, että teema on ’Vaiheessa’. Olen nyt kysynyt nipulta esiintyjiä heidän näkemyksiään tärkeistä kehityskuluista heille tärkeimmässä musiikissa ja muussa taiteessa. Esimerkiksi sellon roolista Beethovenin kvartetoissa. Niistä syntyy kokonaisuuksia, jotka sitten viipaloidaan ja sijoitetaan festivaalin konsertteihin”, Kuusisto sanoo.

Meidän festivaali + Kansallisteatteri 11.–12. maaliskuuta Kansallisteatterissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat