Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Omakustantaminen on Suomessa yhä harrastus

Yhä useampi kuitenkin tekee itse kirjoja, koska se on helppoa ja hauskaa.

Kulttuuri
 
Pete Aarre-Ahtio
Suositun Juoppohullun päiväkirja -sarjan tekijä Juha Vuorinen menestyy kustantamalla kirjojaan nykyisin itse.
Suositun Juoppohullun päiväkirja -sarjan tekijä Juha Vuorinen menestyy kustantamalla kirjojaan nykyisin itse. Kuva: Pete Aarre-Ahtio

Omakustanteita tehdään ja luetaan Suomessa yhä enemmän. Suosituinta on julkaista itse kaunokirjallisuutta, jota kirjoitetaan harrastuksena, ja myydä sitä verkkokaupan kautta tai itse suoraan ostajille.

Tulokset käyvät ilmi tutkimuksesta, jonka kansainvälinen omakustannepalveluita myyvä BoD (Books on Demand) toteutti seitsemässä maassa, myös Suomessa.

Omakustannekirjailijoita oli online-kyselyssä mukana 5 500, lukijoita tuhat. Yli puolet suomalaisvastaajista oli lukenut jonkin omakustannetun kirjan.

Suomalaisista omakustantajista on tutkimuksen mukaan edelleen harrastelijoita 68 prosenttia, ammattikirjailijoita oli vain kahdeksan prosenttia.

Jonkinlainen kirjoittaminen on kuitenkin päätyönä yli viidenneksellä.

Vakavasti kirjailijan ammattiin suuntaava etsii siis edelleen usein perinteisen kustantamon tuekseen. Näin siitä huolimatta, että omakustanteetkin voivat jo löytää yleisönsä ja myydä hyvin.

Esimerkiksi suositun Juoppohullun päiväkirja -sarjan tekijä Juha Vuorinen menestyy kustantamalla niitä itse – tosin aloitettuaan perinteisen kustantamon kirjailijana.

Yhdysvaltalainen Becky Chambers taas haki 2012 joukkorahoitusta kustantaakseen itse tieteisromaaninsa The Long Way to a Small, Angry Planet. Tällä viikolla se valittiin brittiläisen Bailey-kirjallisuuspalkinnon ehdokkaaksi, kilpailemaan 39 000 euron tunnustuksesta.

Pääsyyt kirjan julkaisuun omakustanteena ovat päätösvalta kirjan sisällöstä ja tekijänoikeuksista, samoin se, että omakustantaminen on nykyään helppoa.

Tähän vaikuttaa mm. se, että kirjoittajakoulutusta on runsaasti tarjolla. Myös tietokoneet ja niiden erilaiset taitto-ohjelmat ovat yleistyneet. Lisäksi maksullisia omakustannepalvelujakin riittää.

Meillä julkaistaan omakustanteina eniten kaunokirjallisuutta (67 %). Tietokirjojen osuus on 39 ja ammattikirjallisuuden yhdeksän prosenttia.

Suomen edelle kaunokirjallisuuden julkaisemisessa menee vain Ranska, taakse jäävät mm. Saksa, Ruotsi ja Tanska.

Suurimmat hankaluudet omakustantaja kohtaa yleensä kirjojen markkinoinnissa ja myynnissä, ja juuri siksi monet kääntyvät BoD:n ja muiden vastaavien yritysten puoleen.

Ne auttavat maksusta markkinoinnissa ja myyvät teoksia omissa verkkokaupoissaan.

BoD:n tutkimuksen mukaan muualla Euroopassa omakustantajat ottavat kuitenkin aktiivisemmin yhteyttä myös kirjakauppoihin saadakseen teoksensa niissä myytäviksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat