Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen kapellimestarit ihmetyttävät yhä maailmalla

”Miten Suomi pystyy tähän”, The Times häkeltyi – samaa on ihmetelty jo sata vuotta

Kulttuuri
 
Pertti Nisonen
Jorma Panula opetti ennen Klaus Mäkelää esimerkiksi Esa-Pekka Salosta, Jukka-Pekka Sarastetta, Osmo Vänskää, Sakari Oramoa, Mikko Franckia ja Susanna Mälkkiä.
Jorma Panula opetti ennen Klaus Mäkelää esimerkiksi Esa-Pekka Salosta, Jukka-Pekka Sarastetta, Osmo Vänskää, Sakari Oramoa, Mikko Franckia ja Susanna Mälkkiä. Kuva: Pertti Nisonen

”Miten Suomi pystyy tähän? Kerta toisensa jälkeen ilmoille putkahtaa sähköistävä uusi suomalaismaestro. Helsingin, Lahden ja Turun kadut mahtavat olla niin täynnä kapellimestareita, että taksin tai putkimiehen etsiminen on painajaismaista”, lontoolainen The Times hehkutti viime kuussa kehuessaan neljän tähden arviossa 30-vuotiaan Santtu-Matias Rouvalin ja Philharmonia Orchestran konserttia.

Samanlaisia ihmettelyjä on painettu maailman lehdistössä jo noin vuosisata. Alkuun ihmetys syntyi tosin vain Ruotsissa, koska Tukholman merkittävimmät kapellimestaripestit menivät niin varhain Armas Järnefeltille ja toiselle suomalaiselle, Georg Schnéevoigtille.

Varsinainen sopuli-ilmiö suomalaiskapellimestarien ihmettelystä tuli ympäri maailmaa, kun Esa-Pekka Salosen jälkeen yhä useampi Jorma Panulan oppilas teki kansainvälisen läpimurron 1980–1990-luvuilla. Sen jälkeen maailmalla on huomattu myös Panulan seuraajien kuten Leif Segerstamin oppilaita nyt 35-vuotiaasta Pietari Inkisestä lähtien.

Jatkaako 20-vuotias Klaus Mäkelä tätä traditiota? Lähtökohdat ovat erinomaiset, mutta kiirettä ei missään tapauksessa ole eikä suurien odotusten pidä antaa paisua kohtuuttomiksi.

Myös Mikko Franckin ja Gustavo Dudamelin kaltaiset kapellimestarikyvyt huomattiin hyvin varhain. Mutta harva väittää, että he tai kukaan muukaan historian kapellimestari olisi tehnyt lähimainkaan kestävimpiä taiteellisia tuloksiaan vielä 20 vuoden iässä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat