Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tiesitkö tämän: EU:n lippu sai tähtensä Neitsyt Marian sädekehästä

Marian hahmo on keskeinen länsimaisessa kuvataiteessa. Sunnuntaina vietetään Suomessakin Marian ilmestyspäivää.

Kulttuuri
 
Pirkko Kotirinta Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.
Neitsyt Marian patsas löytyy myös Strasbourgin katedraalista. Kullattu veistos on vuodelta 1859.
Neitsyt Marian patsas löytyy myös Strasbourgin katedraalista. Kullattu veistos on vuodelta 1859.

Sunnuntain kohdalla kalentereissa lukee Suomessa Marian ilmestyspäivä. Harva muistaa tai tietää, minkä takia sitä oikein vietetään. Palataan siihen myöhemmin.

Mutta ensin on pakko kertoa asia, joka itselleni tuli puskista. Neitsyt Maria on nimittäin kulttuurissamme läsnä paljossa, ja myös yllättävissäkin paikoissa. Kuten esimerkiksi Euroopan unionin lipussa.

Toisin kuin useimmat luulevat, Euroopan unionin lipun 12 tähteä eivät liity jäsenvaltioiden määrään. Lippu on peräisin 50-luvulta, ja vuonna 1953 Euroopan neuvostolla oli jo 14 jäsentä. Nyt Euroopan neuvostolla on 48 jäsentä. EU:ssa jäsenmaita on 28.

Lippukuvion taustalla on eurooppalaiseen taidehistoriaan syvästi juurtunut kuva-aihe, joka tunnetaan nimillä Synnittömän sikiämisen Neitsyt Maria tai Ilmestyskirjan Neitsyt. Kansanhurskaudesta lähtöisin oleva aihe siirtyi eri vaiheiden myötä vuonna 1957 Euroopan federaation lippuun, kertoo filosofian tohtori, symbolitutkija Liisa Väisänen kirjassaan Mitä symbolit kertovat (Kirjapaja, 2015).

Lipun suunnittelukilpailun voittanut ranskalainen Arsène Heitz oli katolilainen. Vasta 1980-luvulla hän paljasti poimineensa tähdet Marian pyhimyskehästä – ja lipun pohjavärin neitsyen sinisestä viitasta.

Marian ilmestyspäivää vietetään sen kunniaksi, että arkkienkeli Gabriel ilmestyi Luukkaan evankeliumin mukaan Neitsyt Marialle ilmoittamaan Jeesuksen tulevasta syntymästä.

Alun perin päivä ajoittui maaliskuun 25:een, tasan yhdeksän kuukautta ennen joulua. Kirkkolain muutoksella vuonna 1955 päivä siirrettiin Suomessa juhlittavaksi sunnuntaisin. Katolisissa maissa se on yhä oikealla paikallaan.

Marian ilmestykset ja muut Maria-kuvat ovat keskeisiä kuvataiteen aiheita, ja meilläkin Mariaa juhlittiin näkyvästi keskiajalla. Kirkoistakin monet, muun muassa Porvoon tuomiokirkko, on nimetty Marialle.

Moni (nainen) on sitä mieltä, että olisi hyvä, jos Maria näkyisi myös miesvaltaisessa luterilaisuudessa nykyistä paljon enemmän.

Omanlaista kulttuurihistoriaa ovat sitten tietysti vielä ne toiset Marian ilmestykset, joissa pyhä Maria on ilmestynyt tavallisille kuolevaisille. Tapahtumapaikat ovat suuria pyhiinvaelluskohteita.

Tunnettuja ovat esimerkiksi Ranskan Lourdes, Portugalin Fátima ja Meksikon Guadalupe.

Euroopan neuvoston jäsenten määrä korjattu tekstin julkaisemisen jälkeen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat