Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjä kaventaa pääsyä Lahdessa järjestettävään suomalais-ugrilaisten kansojen maailmankongressiin

Maailmankongressi järjestetään joka tapauksessa, sanoo Suomi-Venäjä-seuran pääsihteeri.

Kulttuuri
 
Sergei Gratšev
Nuori Karjala -järjestö on esimerkki suomalais-ugrilaisesta yhteistyöstä. Järjestön johtoon kuuluvat Natalia Antonova ja Alina Tšuburova. Venäjä julisti järjestön ”ulkomaiseksi agentiksi”.
Nuori Karjala -järjestö on esimerkki suomalais-ugrilaisesta yhteistyöstä. Järjestön johtoon kuuluvat Natalia Antonova ja Alina Tšuburova. Venäjä julisti järjestön ”ulkomaiseksi agentiksi”. Kuva: Sergei Gratšev
Fakta

Putinkin on kutsuttu

  Lahdessa järjestetään Suomalais-ugrilaisten kansojen VII maailmankongressi 15.–17. kesäkuuta. Sitä rahoittaa Suomen opetus- ja kulttuuriministeriö.

  Maailmankongressi on pidetty joka neljäs vuosi alkaen vuodesta 1992.

  Kongressissa keskustellaan uralilaisten kansojen kielten ja kulttuurien säilyttämisestä sekä alkuperäis- ja vähemmistökansojen oikeuksista.

  Presidentti Sauli Niinistö on kongressin suojelija. Myös Venäjän, Viron ja Unkarin presidentit on kutsuttu. Venäjän presidenteillä ei ole ollut tapana osallistua Venäjän ulkopuolella järjestettäviin kongresseihin.

Pietari

Venäjä kuristaa suomalais-ugrilaisten kansojen kansainvälistä yhteistyötä. Se on yllättäen kaventamassa jyrkästi osanottajien määrää Lahdessa kesäkuussa järjestettävään suomalais-ugrilaisten kansojen maailmankongressiin.

Päätöstä perustellaan talousvaikeuksilla, kireällä kansainvälisellä tilanteella ja pakotteilla, joita länsimaat ovat määränneet Ukrainan sodan ja Krimin valtaamisen takia.

”Kongressi järjestetään joka tapauksessa. Meidän tavoitteemme on, että yhteistyö jatkuu”, sanoo järjestelyistä vastaavan Suomi-Venäjä-seuran pääsihteeri Merja Hannus.

Neljän vuoden välein eri maissa järjestettävä kongressi on merkittävin suomalais-ugrilaisten kansojen kansainvälisistä yhteistyömuodoista. Se on tärkeä foorumi erityisesti Venäjän suomalais-ugrilaisille kansoille, jotka kamppailevat kielensä ja kulttuurinsa säilymisen puolesta.

Aiempiin kongresseihin Venäjä on yleensä lähettänyt täydet delegaatiot, ja halukkaita on Venäjän eri alueilla tänäkin vuonna runsain mitoin.

Nyt esimerkiksi komit, komi-permjakit ja udmurtit ovat lähettämässä Suomeen yhteensä 11 edustajaa kiintiön salliman 60:n sijaan. Pahimmillaan kongressin osallistujamäärä laskisi arviolta alle puoleen 600 mahdollisesta osanottajasta.

Äänivaltaisten edustajien lisäksi paikalle tulee tarkkailijoita, joiden määrää saatetaan kasvattaa.

Jokainen kansa valitsee itse kongressiin lähtijät kokouksessa.

Karjalassa valittiin maaliskuun alussa viisi edustajaa 12:n sijaan.

”Kokoussali johdettiin harhaan. Äänestäjille kerrottiin, että nyt pitää valita vain viisi edustajaa kongressiin, koska taloudellinen ja poliittinen tilanne on niin vaikea”, sanoo Karjalan kansankokouksen järjestelykomitean jäsen Natalia Antonova.

”Päämäärä on ilmiselvä: vähentää kansainvälisen yhteistyön määrää niin paljon kuin mahdollista”, hän jatkoi. Karjalaisaktivistit yrittävät kuitenkin edelleen löytää keinoja lähettää kongressiin edustajia vaikka omalla rahoituksella.

Aktivistien mukaan määräys osanoton minimoimisesta on tullut Moskovasta aluevirkamiehille.

Merkki paineen kiristymisestä tuli jo helmikuussa. Venäjän kulttuuriministeri Vladimir Medinski otti Venäjän turkkilaisten ja suomalais-ugrilaisten vähemmistöjen kansainvälisen yhteistyön hampaisiinsa valtapuolue Yhtenäisen Venäjän kokouksessa.

Kansainvälisesti Lahden kongressin järjestelyistä vastaa Suomalais-ugrilaisten kansojen konsultaatiokomitea. Sen puheenjohtaja on komilainen Valeri Markov, joka on Venäjän parlamentin ylähuoneen senaattori.

Yhdenmukaista historiantulkintaa peräänkuuluttavan Medinskin mukaan konsultaatiokomitean työ johtaa vähitellen siihen, että suomalais-ugrilaiset kansat revitään irti yhteisestä venäläisestä historiasta ja identiteetistä.

Udmurttijärjestö Udmurt Kenešin puheenjohtaja Igor Semjonov muisti suomalais-ugrilaisten ”verisiteet” pakotteiden yhteydessä.

Hän perusteli pakotteilla sitä, miksi Suomeen kongressiin kannattaa lähettää vain viisi ihmistä. Udmurttia puhuu Venäjällä yli 300 000 ihmistä. Se on permiläinen kieli ja hyvin kaukaista sukua suomelle.

”Nyt on erittäin vaikea poliittinen tilanne maailmassa. Jos puhutaan pakotteista, sekä unkarilaiset, virolaiset että suomalaiset hyväksyivät pakotteet meidän Venäjän federaatiotamme vastaan. Kuinka he, veriveljemme, saattoivat tehdä sellaisen päätöksen meitä vastaan?” Semjonov sanoi udmurtiksi paikallistelevisiossa helmikuussa.

Venäjällä on aiemmin ollut suomalais-ugrilaisuuden nimissä tapahtuvaan yhteistyöhön kahtalainen lähestymistapa. Toisaalta sitä rajoitetaan ja valvotaan tiukasti. Esimerkiksi paikallisviranomaiset peruivat Obin ugrilaisen kansallisteatterin vierailun Suomeen tammikuussa.

Toisaalta esimerkiksi Koneen säätiön ja Suomen Kulttuurirahaston laajat suomalais-ugrilaisten kielten tukiohjelmat ovat saaneet toimia kohtalaisen vapaasti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat