Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten tutkimus voi kehittyä, kun rahoitus pienenee?

Professorit kommentoivat opetusministerin mielipidekirjoitusta, jossa väitettiin, että tutkimukseen panostetaan

Kulttuuri
 
HS

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) ja kolme professoria julkaisi mielipidekirjoituksen (HS 10.3.), jossa väitettiin, että tutkimukseen panostetaan. Miten tutkimuksen suunta saadaan ylöspäin samalla, kun yliopistoilta leikataan 500 miljoonaa euroa?

Kaarle Hämeri, puheenjohtaja, Professoriliitto:

Sari Gustafsson
Kaarle Hämeri
Kaarle Hämeri

”Tutkimuksen suuntaa ei saada ylöspäin, jos yliopistoilta leikataan 500 miljoonaa euroa. Kaikki asiantuntijat ovat liikuttavan yksimielisiä siitä, että rahoitusleikkaukset yliopistoista ja tutkimuksesta ovat haitallisia. Omalta osaltani mielipidekirjoituksen motiivi on vaikuttaa huhtikuun kehysriiheen ja tulevaisuuteen resurssien parantamiseksi sekä sitouttaa opetus- ja kulttuuriministeriö sekä muut keskeiset päättäjät samaan tavoitteeseen.”

Markku Kulmala, professori, Helsingin yliopisto:

Leif Rosas / redstar
Markku Kulmala
Markku Kulmala

”Ei mitenkään. On toivottavaa, että nykyiset leikkaukset ovat pohjakosketus, jonka jälkeen ei tule enää lisää. Lisäleikkaukset olisivat todella tuhoisia. Niiden sijaan tarvitaan suuntaa pitkäaikaiseen resursointiin. Tämän mielipidekirjoituksen tarkoituksena oli lopettaa yliopistojen ja opetusministeriön välillä ollut pitkä juupas-eipäs-väittely. Sen sijaan pitäisi alkaa tehdä asioita yhdessä.”

Kuisma Korhonen, kirjallisuuden professori, Oulun yliopisto:

Anne Vatén / HS
Kuisma Korhonen
Kuisma Korhonen

”Harvoin näkee yhtä monta hurskasta toivetta ilman pienintäkään viitettä niiden toteuttamistavasta. Yliopistojen leikatessa tukitoimista professorien energia menee entistä enemmän byrokratiaan, ja aikaa löytää ja tukea edes oman oppiaineen lahjakkuuksia on yhä vähemmän. Jos joku lahjakkuus löytyisikin, 500 miljoonan leikkausuutisten kaikuessa olisi paitsi haastavaa myös moraalitonta rohkaista heitä tutkijan uralle.

Pienillä oppialoilla lahjakkuuksia pitäisi etsiä ja tutkimusryhmiä luoda mieluummin valtakunnan kuin pienten oppiaineiden tasolla. Taannoinen onneton päätös siirtää tutkijakoulutus valtakunnallisista tutkijakouluista yliopistojen omiin tutkijakouluihin uhkaakin kuitenkin romuttaa tämän mahdollisuuden. Täytyisi mitä pikimmin luoda sellaisia valtakunnallisen yhteistoiminnan rakenteita, jotka kääntäisivät Suomen yliopistomaailman kieltämättä pienten yksikköjen moneuden rikkaudeksi - näin syntyisi sekä vaadittavaa kriittistä massaa että säilytettäisiin tutkimuksen moniäänisyys.

Kenties kannatettavin ajatus kirjoituksessa on pyrkimys rahoituksen pitkäjänteisyyteen. Vuosi vuodelta yhä suurempi osa yliopistojen voimavaroista menee kilpaillun tutkimusrahoituksen hakemusten laatimiseen. Pitkäjänteisemmällä rahoituksella aikaa ja energiaa voisi suunnata paremmin itse tutkimukseen.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat