Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Henri de Toulouse-Lautrec ikuisti 1800-luvun lopun boheemia Pariisia

Ilotalossa pitkiä aikoja viettänyt kuvataiteilija oli kotonaan Pariisin laitapuolen paheellisessa yöelämässä. Hänen töidensä laaja näyttely on kevään ajan esillä Roomassa.

Kulttuuri
 
Henri de Toulouse-Lautrec (1864–1901) ja malli taiteilijan ateljeessa vuonna 1894. Esillä kuvia La Fleur blanchen ilotalosta.
Henri de Toulouse-Lautrec (1864–1901) ja malli taiteilijan ateljeessa vuonna 1894. Esillä kuvia La Fleur blanchen ilotalosta.
Fakta

Edgar Degasin ihailija oli taustaltaan aristokraatti

 Henri Marie Raymond de Toulouse-Lautrec-Monfa syntyi 24. marraskuuta 1864 Albissa Etelä-Ranskassa. Vanhemmat olivat serkuksia ja vanhaa aristokraattisukua.

 Hän opiskeli muun muassa arvostetun Léon Bonnatin ateljeessa ja sen jälkeen Fernand Cormonin opissa. Hän ihaili Edgar Degasia.

 Osallistui ensimmäisen kerran yhteisnäyttelyyn vuonna 1883. Oma näyttely vuonna 1886. Ensimmäinen litografia vuonna 1891.

 Toulouse-Lautrec oli mukana Pariisin maailmannäyttelyssä vuonna 1900.

 Kuoli seuraavan vuoden syyskuussa alkoholismin ja kupan aiheuttamaan kohtaukseen.

Rooma

Hymynkare nousee väkisinkin huulille, vieläpä useamman kerran – joka kerta yhtä spontaanisti. Litografiat, maalaukset, piirrokset ja julisteet ovat hykerryttäviä luonnetutkielmia. Siksi voikin sanoa täydellä syyllä, että Henri de Toulouse-Lautrec oli boheemin Montmartren ja fin de sièclen ilkikurinen paparazzi – viitisenkymmentä vuotta aiemmin kuin julkkiksia jahtaava ammattikunta varsinaisesti syntyi.

Kuusivärinen litografia Englantilaisia Punaisessa myllyssä vuodelta 1892.
Kuusivärinen litografia Englantilaisia Punaisessa myllyssä vuodelta 1892.

Ranskalaistaiteilijan kuumeinen luomiskausi oli lyhyt. Se kesti vain hiukan yli kymmenen vuotta. Lyhyt oli itse taiteilijakin. Perinnöllinen luusairaus jätti hänet hädin tuskin 150 senttiseksi.

Juuri tämä toiseus, ulkopuolisuus, karkotti Henri de Toulouse-Lautrecin (1864–1901) ahtaasta porvarillisesta maailmasta ja avasi hänelle ovet Pariisin synnilliseen ja paheelliseen yöelämään 1880- ja 1890-luvulla.

Viisivärinen litografia Punaisen myllyn tähdestä Jane Avrilista vuodelta 1893.
Viisivärinen litografia Punaisen myllyn tähdestä Jane Avrilista vuodelta 1893.

Punaisen myllyn, absintin, tanssijattarien, laulajien ja koketeerauksen maailmaan voi nyt aistia Roomassa sijaitsevassa Ara Pacis -museossa, jonne on ripustettu lähes 200 Henri de Toulouse-Lautrecin teosta Budapestin taidemuseon omistamasta laajasta, osin harvinaisiakin teoksia sisältävästä kokoelmasta.

Teokset hankittiin silloiseen Itävalta-Unkariin pääosin vuosina 1910–1915. Ensimmäinen teos tosin ostettiin jo taiteilijan kuolinvuotena 1901.

Viisivärinen litografia Vietelty klovni, mademoiselle Cha-U-Kao vuodelta 1896.
Viisivärinen litografia Vietelty klovni, mademoiselle Cha-U-Kao vuodelta 1896.

Riemastuttava näyttely osoittaa kiistatta, että perinteinen näkemys Henri de Toulouse-Lautrecista vain yhtenä merkittävimpänä jälki-impressionistisena art nouveau -kuvittajana ei tee hänelle taiteilijana oikeutta. Ei ole mitään syytä marginalisoida häntä yksinomaan kuvittajaksi tai julistemaalariksi. Itse asiassa hänen taidekäsityksenä ennakoi monilta osin pop-taidetta ja Andy Warholia. Hän oli uuden esitaistelija.

Can-can-tanssija Jane Avril ja chanson-laulaja Aristide Bruant olivat Henri de Toulouse-Lautrecille samanlaisia ikonisia hahmoja kuin Marilyn Monroe ja James Dean Andy Warholille. Molemmat myös pitivät hovia tai olivat osa toisten pitämää hovia. Kummankin tapauksessa oma ympäristö synnytti taiteen ja antoi sille oman erityisen liekkinsä.

Ympäristön ja taiteen välillä ei ollut raja-aitoja. Elämäkin oli pikemminkin performanssi kuin mikään porvarillinen projekti. Näyttelyssä on esillä myös valokuvia Toulouse-Lautrecin elinympäristöstä.

Kampaava nainen, piirros ilotalosta vuodelta 1896.
Kampaava nainen, piirros ilotalosta vuodelta 1896.

Oma lukunsa on vuonna 1884 Pariisin ja Montmartreen pysyvästi muuttaneen Henri de Toulouse-Lautrecin viiva, hänen kevyt kädenjälkensä. Piirtäessään kahviloissa, ravintoloissa, revyyteattereissa, salongeissa, yökerhoissa tai tanssiaisissa näkemiään ihmisiä hän onnistui vangitsemaan heidän luonteenpiirteensä vain muutamalla onnistuneella vedolla.

Usein hän onnistui myös kaivamaan ihmisistä esiin sen humoristisen puolen, jotka he yrittivät peittää. Tässä mielessä hän oli säälimätön. Karikatyyrimäinen ote terästäytyi erityisesti silloin, kun kohde oli nousukas tai aristokratian jäsen. Laitapuolen kulkijoita ja taiteilijoita hän taas rakasti.

Jollakin tapaa Toulouse-Lautrecin viiva tuo mieleen Max Frischin romaanin Gantenbein. Siinä päähenkilö tekeytyy sokeaksi voidakseen tarkkailla häiriöittä muita ihmisiä. Hän täyttää vieraitten lasin yli reunojen vain, jos vieraat alkavat epäillä hänen sokeuttaan. Hän järkeilee, että on syytä käyttäytyä kuin ontuva ihminen. Jos ontuu koko ajan, ihmiset unohtavat ontumisen. Jos taas ontuu vain aika ajoin tarkasti harkiten, ihmiset muistavat hyvin, että toisessa jalassa on jotakin vikaa, ja ovat myötätuntoisia.

Siksi Toulouse-Lautrec käyttää viivaa harkiten – vain silloin, kun se on pakollista. Viivaan ei saa turtua. Vaikka hän on suhteessa elämään puhdas voyeuristi, esteettisesti hän on pihtari.

Juoppohulluudesta ja mielenterveysongelmista kärsinyt Henri de Toulouse-Lautrec vietti pitkiä aikoja ilotalossa, lähinnä La Fleur blanchessa Pariisin 1. kaupunginosassa, osoitteessa 6 rue des Moulins.

Käynnit tuottivat sarjan myötäeläviä henkilökuvia ilotytöistä. Osa piirroksista ja maalauksista kuvaa ilotyttöjä arkisissa askareissa, jotka eivät kuulu heidän ammattiinsa. Empatiasta huolimatta teokset eivät ole kaunistelevia. Niissä maistuu myös eletty elämä.

Jane Avrillin lisäksi vain 36-vuotiaana kuolleen Henri de Toulouse-Lautrecin naispuolisia lempihahmoja olivat esimerkiksi Punaisessa myllyssä esiintynyt rankalaisklovni Cha-U-Kao, englantilainen tanssijatar Ida Heath, ranskalainen kabareelaulajatar Yvette Guilbert ja irlantilainen laulajatar Mary Belfort. He ovat jääneet elämään, koska Henri de Toulouse-Lautrec on heidät taiteeseensa ikuistanut. Se ei ole vähän.

Toulouse-Lautrec. La collezione del Museo di Belle Arte di Budapest. Museo dell’Ara Pacis (Rooma, Lungotevere in Augusta). Ma–su klo 9.30–19.30. Auki 8. toukokuuta asti.

Toulouse-Lautrec ateljeessaan Pariisissa. Maurice Guibertin kuvamontaaši todennäköisesti vuodelta 1890. – Näyttelyluettelon kuvitusta.
Toulouse-Lautrec ateljeessaan Pariisissa. Maurice Guibertin kuvamontaaši todennäköisesti vuodelta 1890. – Näyttelyluettelon kuvitusta.
La Goulue kuului Punaisen myllyn tunnetuimpiin tanssijattariin. Kuva vuodelta 1891.
La Goulue kuului Punaisen myllyn tunnetuimpiin tanssijattariin. Kuva vuodelta 1891.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat