Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Päihittääkö Aki Ollikainen kaksi kirjallisuuden nobelistia?

Kulttuuri
 
Suvi Ahola Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Man Booker -kirjallisuupalkinnon valintaraati julkisti torstaina Lontoossa oivan bongauksen: Aki Ollikaisen romaani Nälkävuosi (2012) pääsi sen pitkälle listalle eli kolmentoista ehdokkaan joukkoon.

Kyse on siis nimenomaan Man Booker International -palkinnosta. Sen voi saada millä kielellä tahansa kirjoitettu kaunokirjallinen teos, joka on käännetty englanniksi ja laajasti saatavilla. Viimeksi sen sai unkarilainen László Krasznahorkai.

Se toinen Man Booker myönnetään vuosittain englanniksi kirjoitetulle romaanille. Se saa 50 000 puntaa (noin 68 000 euroa) yksin, kansainvälisessä palkinnossa summa jaetaan kirjailijan ja kääntäjän kesken.

Kansainvälisen palkinnon voittaja valitaan kuudesta lyhyen listan ehdokkaasta, jotka julkistetaan 14. huhtikuuta.

Jos White Hunger katsotaan niistä parhaaksi, Ollikainen ja hänen englannintajansa Emily ja Fleur Jeremiah saavat pistää palkinnon kolmia.

Kisa on tosin kova. Suomen nälkävuosista 1866–68 kertova tiivis romaani, Aki Ollikaisen esikoisteos, kilpailee mm. kahden nobelistin kanssa: turkkilaisen Orhan Pamukin ja japanilaisen Kenzaburo Oen. Listalla on myös italialainen menestyskirjailija-pseudonyymi Elena Ferrante.

Kiinnostavaa kyllä, valintaraatia johti kriitikko, jolla on kenties tavallista parempi ote Pohjolassa syntyvästä nykykirjallisuudesta.

Tämä Boyd Tonkin on toiminut kolme vuosikymmentä kirjallisuuskriitikkona ja kuusitoista vuotta The Independent -lehden kirjallisuustoimittajana. Lisäksi hän tuntee pohjoismaista kirjallisuutta. Viime keväänä hän osallistui Tallinnan HeadRead-kirjafestivaaliin ja tutustui siellä monen Itämeren maan kirjauutuuksiin ja kirjailijoihin.

Tonkinin johtama raati valitsee myös lyhyen listan ja aikanaan voittajan.

Kun palkinto toukokuussa jaetaan, se on lajissaan ensimmäinen. Viime vuonna tehtiin nimittäin päätös fuusioida Man Booker -perheeseen toinen perinteinen ja arvostettu käännöskirjapalkinto, Independent Foreign Fiction Prize.

Boyd Tonkin oli senkin vaikuttajahahmo, mukana raadissa ja aktiivinen myös kahden palkinnon yhdistämisessä. Se on nyt paljon entistä suurempi, eli kelpo tunnustus myös kääntäjäntyölle.

Vuonna 2014 Independent-palkinto meni ensi kertaa kirjailijalle, jonka kieli on arabia. Asuinmaa oli kuitenkin Suomi. Voittaja oli irakilaissyntyinen Hassan Blasim, joka elää ja työskentelee Tampereen Pispalassa.

Hei, hra Tonkin! Olisikohan nyt Aki Ollikaisen ja Lohjan vuoro?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat