Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tampereen elokuvajuhlilta ponnisti muun muassa Aki Kaurismäki – HS listaa festivaalin ykkösnimet tänä vuonna

Jussi Hiltunen, Miia Tervo ja Salla Myllylä ovat tapahtuman kirkkaimpia nimiä tänä vuonna.

Kulttuuri
 
Pohjola-filmi
Ville Virtanen näyttelee pääroolia lyhytelokuvassa Talvisydän. Taksikuski kohtaa Rovaniemen yössä omia ja asiakkaidensa demoneja.
Ville Virtanen näyttelee pääroolia lyhytelokuvassa Talvisydän. Taksikuski kohtaa Rovaniemen yössä omia ja asiakkaidensa demoneja. Kuva: Pohjola-filmi
Fakta

Filkkarit syntyi 1969

 Elokuvajuhlia eli Filkkareita on järjestetty Tampereella vuodesta 1969.

 Esillä on lähinnä lyhytelokuvia ja dokumentteja. Elokuvien tekijät ovat usein nuorempaa polvea.

 Voittamalla Tampereella kilpailusarjan elokuvasta tulee kelvollinen osallistumaan myös Oscar-kisaan. Merkittävä on myös Risto Jarva -palkinto, jonka voittaja saa 10 000 euroa.

Tampere

Mitä väliä on filmifestivaalilla, jonka elokuvista harva kuulee jälkikäteen? Mitä väliä on kulttuuritapahtumalla, jonka näytöksissä salit ovat usein puolityhjiä? Mitä väliä on jollakin sisäpiirin elokuvatapahtumalla, jos minulla on Netflix?

Tätä kaikkea voi Tampereen elokuvajuhlat olla.

Samalla se on myös paikka, jossa elokuvan uudet suomalaiset kyvyt huomataan ja palkitaan. Tampereen elokuvajuhlilla luodaan ja vahvistetaan suomalaista elokuvakulttuuria.

Juhla päättyy sunnuntaina.

Vuonna 1981 Tampereen elokuvajuhlilla syttyi esimerkiksi Aki Kaurismäen tähti. Silloin festivaalilla palkittiin elokuva Valehtelija. Vuonna 2013 Tampereella esitettiin ensi-illassa lyhytelokuvakomedia Pitääkö mun kaikki hoitaa? jonka tekijät puolitoista vuotta myöhemmin lähtivät Hollywoodiin Oscar-ehdokkaina.

Näin se menee. Keneen parrasvalo siirtyy tänä vuonna?

Vahva ehdokas Tampereen elokuvajuhlien tämän vuoden ykkösnimeksi on ohjaaja–käsikirjoittaja Jussi Hiltunen.

Hänestä kuulemme vielä, ja olisi perin outoa, jos hänen nimensä ei olisi listalla, kun Tampereen elokuvajuhla jakaa palkintoja sunnuntaina.

Usein lyhytelokuva nähdään korkean profiilin harjoitustyönä, joka vie kohti monimutkaisempaa kerrontaa. Hiltunen kuuluu tähän ryhmään: hän on todella käyttänyt lyhytelokuvansa taitojen hiomiseen.

Pari vuotta sitten valmistunut Perintö oli kuvaus veljeydestä, ja sitä edeltänyt Hiljainen viikko kertoi ampumavälikohtauksesta rovaniemeläisessä baarissa. Uutuus nimeltä Talvisydän on Hiltusen lyhäreistä paras.

Se tapahtuu ohjaajan kotimaisemissa Rovaniemellä, niin kuin kaikki Hiltusen elokuvat. Hiltunen kirjoittaa itse elokuvansa ja usein hän kertoo juuri pohjoisten miesten maailmasta.

Talvisydän on hieman Martin Scorsesen hengessä tehty 19-minuuttinen. Ville Virtanen esittää siinä taksikuskia, jonka suhde vaimoon ja teinityttäreen on solmussa. Yöllisellä ajokeikalla Virtasen esittämä Eikka ryhtyy auttamaan nuorta naista, joka pakenee yössä omia peikkojaan.

Hiltunen on ohjaajana genretietoinen ja yksityiskohdissa tarkka. Talvisydämestä näkee, miten Hiltusen ohjaus, kuvakäsitys ja ymmärrys jännitysjuonesta ja henkilöhahmoista on kehittynyt vahvalle tasolle.

Hiltunen voi piankin nousta jatkossa suomalaisohjaajien eturiviin, miksei maailmallekin.

Elokuvassa tarvitaan taitojen lisäksi myös suosiota, erityisesti rahoittajien suosiota. Sitäkin Hiltuselta löytyy: Parhaillaan Hiltunen ohjaa jo ensimmäistä pitkää elokuvaansa. Ensi vuonna valmistuva elokuva on nimeltään Armoton maa, sitä kuvaillaan westerniä ja Lappi-romantiikkaa yhdistäväksi elokuvaksi, ja siinä näyttelevät Ville Virtasen kanssa muun muassa ruotsalaiset Michael Nyqvist ja Pernilla August.

Taustavoimikseen Hiltunen on Armottomaan maahan saanut Making Movies -firman, saman tuotantoyhtiön, jossa valmistettiin Yhdysvalloissakin huomiota hiljattain saanut suomalaiselokuva Miekkailija.

Mjölk Movies
Kati Vainionpää näyttelee teinityttöä Miia Tervon ohjaamassa Pieniä kömpelöitä hellyydenosoituksia -lyhytelokuvassa.
Kati Vainionpää näyttelee teinityttöä Miia Tervon ohjaamassa Pieniä kömpelöitä hellyydenosoituksia -lyhytelokuvassa.

Vaikka lyhytelokuvat ovat taiteen marginaalissa, niissä esiintyvät usein eturivin suomalaiset näyttelijät. Hyvästä esimerkistä käy Miia Tervon ohjaama Pieniä kömpelöitä hellyydenosoituksia.

Tervoakin voisi pitää yhtenä Tampereen tämän vuoden kärkinimenä, ellei hän olisi kerännyt mainetta jo aiempinakin vuosina dokumentaarisilla elokuvillaan.

Tervon uutuus on mainio, pikku komedia, jossa näyttelevät muun muassa Hannu-Pekka Björkman ja Miitta Sorvali. Björkman on elokuvassa viikonloppuisä, jonka suhde teinityttäreen on etäinen. Tilanne kuitenkin kääntyy, kun tyttären kuukautiset alkavat ja isä ja tytär joutuvat yhdessä ostamaan automarketista hygieniatuotteita. Apua tarjoavat Stigin esittämä myyjä sekä ennen kaikkea hätiin tuleva Sorvalin esittämä leidi.

Elokuva on parhaillaan nähtävissä myös Yle Areenassa.

Suomalaisen elokuvan taso vaihtelee rajusti, on sitten kyse pitkistä fiktioista, lyhytelokuvista tai dokumenteista. Huipputöitä on vähän. Tampereen elokuvajuhlien kotimaisessa kilpasarjassa on esimerkiksi mukana 34 lyhytelokuvaa. Joukossa on monia töitä, joiden amatöörimäisyys on silmiinpistävää.

Erinomaistakin on toki. Sellaisia kuin Virpi Suutarin ohjaama Eleganssi, elokuva yritysherrojen metsästysharrastuksesta tai Kaisa Astikaisen dokumentti Toivola, jossa ohjaaja kertoo tarinaa vanhemmistaan, jotka luopuvat eläkeiässä suru silmässä maatilastaan, kun työn jatkajaa ei ole. Dokumentti on hyytävä kuvaus autioituvasta Suomesta.

Av-Arkki
Salla Myllylän kokeellinen elokuva Puuni kertoo puusta, jota katsotaan ikkunasta.
Salla Myllylän kokeellinen elokuva Puuni kertoo puusta, jota katsotaan ikkunasta.

Tampereen erinomaisiin helmiin kuuluu myös lyhytelokuva Puuni. Elokuva voi olla myös hyvin lyhyt, jos sen idea on kirkas.

Salla Myllylän elokuva alkaa kuvalla puusta. Puuta kuvataan kerrostalon ikkunasta. Pian kuvaan tulee sivellin, joka alkaa maalata puun kuvaa ja maisemaa ikkunaan. Kun kuva valmistuu, näemme ikkunan takana vuodenaikojen vaihtuvan. Tämän kertomiseen elokuvassa menee vajaa minuutti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat