Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Israelin kulttuuri­ministerille sattui kömmähdys – toivoi John Lennonia esiintymään Tel Aviviin

Oikeistolainen kulttuuri- ja urheiluministeri Miri Regev toivoi näkevänsä Lennonin esiintymässä Israelissa Britannian lippuun kääriytyneenä.

Kulttuuri
 
John Lennon
John Lennon

Suomessa kulttuuriministereitä on syytetty milloin välinpitämättömästä suhtautumisesta korkeakulttuuriin, milloin koulutuksen ja sivistyksen vastustamisesta.

Israelin kulttuuri- ja urheiluministeri Miri Regev on kuitenkin päästänyt haastattelussa suustaan sammakon, joka todella paljastaa ammottavan aukon hänen populaarikulttuurin tuntemuksessaan.

Israelilainen sanomalehti Yedioth Aharonoth julkaisi perjantaina laajan haastattelun Regevistä. Haastattelussa Regev kiistää vastustajien väitteet, että hän suhtautuisi vihamielisesti taiteilijoihin ja kulttuuri-instituutioihin. Samalla hän antaa kummallisen lausunnon.

”Minulla ei ole mitään taiteilijoita tai kulttuuri-instituutioita vastaan – myös minä matkustelen Lontoossa ja New Yorkissa, jotta näkisin esityksiä. Olisi hienoa, jos Tel Aviviin saapuisi artisti kuten John Lennon, joka käärisi itsensä Britannian lippuun kolmen tunnin jälkeen. Sellainen lämmittää sydäntä”, Regev sanoi Haaretz-lehden mukaan.

Regev on Israelin armeijan entinen prikaatikenraali ja tiedottaja. Hän nousi ministeriksi oikeistolaisen Likud-puolueen johtamaan hallitukseen viime vuonna.

Regeviä on jo aiemmin syytetty kulttuurivihamielisyydestä ja pyrkimyksistä kaventaa taiteilijoiden sananvapautta esimerkiksi ehdottamalla lakimuutosta, jonka nojalla julkista tukea jaettaisiin vain taiteilijoille ja instituutioille, jotka ovat ”uskollisia Israelille”.

Vasemmalle kallellaan oleva Haaretz-lehti ilakoi ministerin kömmähdyksellä lauantaina julkaistussa kolumnissa, jonka otsikko kuuluu ”Pahoittelen tuottamaani pettymystä, Miri Regev, mutta John Lennon ei tule ilmestymään Tel Aviviin”.

Kolumnissa The Beatlesiin syventynyt toimittaja Uri Misgav paljastaa ministerille perustietoja Lennonista.

”John Lennon on kuollut. Hän kuoli runsaat 35 vuotta sitten. Hänet murhattiin joulukuussa 1980 kotiovellaan Manhattanissa”, Misgav muistuttaa.

Misgav huomauttaa ministerille myös, että kuvitelma Lennonista kääriytyneenä lavalla Britannian lippuun vaikuttaa sekin epäuskottavalta.

”Lennon oli kaukana nationalistista, niin synnyinmaassaan kuin myös Amerikassa, minne hän muutti ja missä viranomaiset vainosivat häntä hänen vasemmistolaisten ja kumouksellisten poliittisten näkemystensä vuoksi.”

Misgav kertoo järjestävänsä Israelissa luentoja The Beatlesistä. Tämän pohjalta hän uskaltaa arvioida, että jos Lennon olisi elossa, hän tuskin saapuisi esiintymään Israeliin.

”Hän olisi lähes varmasti boikotoinut tämän päivän Israelia”, Misgav kirjoittaa.

Misgavin kolumni heijastelee Israelissa meneillään olevaa keskustelua, jossa monet taiteilijat ovat ilmaisseet huolensa oikeistolaisten poliitikkojen pyrkimyksistä vaikuttaa kulttuurielämään.

Tammikuussa hallitus päätti poistaa lukion kurssi opetusohjelmasta Dorit Rabinyan kirjoittaman palkitun romaanin Borderlife. Romaani kertoo juutalaisnaisen ja palestiinalaisen miehen rakkaussuhteesta.

Opetusministeriön mukaan romaani ei sovi nuorille, jotka eivät vielä välttämättä ymmärrä ”kansakunnan identiteetin” säilyttämisen tärkeyttä.

Dan Balilty / Reuters
Israelin kulttuuri- ja urheiluministeri Miri Regeviä arvostellaan kehnosta populaarikulttuurin tuntemuksesta.
Israelin kulttuuri- ja urheiluministeri Miri Regeviä arvostellaan kehnosta populaarikulttuurin tuntemuksesta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat