Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rikoskirjailija Karin Slaughter valitsi uuteen kirjaansa uhrien näkökulman

Slaughter pohtii HS:n haastattelussa myös eurooppalaisen populismin maihinnousua Yhdysvaltojen politiikkaan.

Kulttuuri
 
Kaisa Rautaheimo / HS
Karin Slaughterin mukaan valintaan siirtyä yksin HarperCollinsin kirjailijaksi ei liity mitään dramatiikkaa. ”Nyt käännöksistäkin vastaa yksi ja sama kustantamo.”
Karin Slaughterin mukaan valintaan siirtyä yksin HarperCollinsin kirjailijaksi ei liity mitään dramatiikkaa. ”Nyt käännöksistäkin vastaa yksi ja sama kustantamo.” Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS
Fakta

HarperCollinsin avaus Suomessa

 Karin Slaughterin Kaunokaiset avaa kansainvälisen kustantamojätin HarperCollinsin julkaisutoiminnan Suomessa.

 Myös sähkökirjana ilmestyvän psykologisen trillerin on suomentanut Pirjo Ruti.

 Aiemmin Karin Slaughterin kirjat kustansi suomeksi Tammi.

 Yli miljardin euron liikevaihtoon yltävä HarperCollins Nordic julkaisee tänä vuonna suomeksi viitisenkymmentä kirjanimekettä.

 HarperCollinsin valikoimaan kuuluvat myös Harlekiini-kirjat, joihin se osti oikeudet kesällä 2014.

Tietenkin rikoskirjailija päätyy poliisiasemalle, eikä aina edes yksin silkasta uteliaisuudesta. Tunnettu yhdysvaltalainen rikoskirjailija Karin Slaughter mittailee muutama vuosi sitten hotelliksi muutettua entistä Kaartin poliisiasemaa. Olo terästyy. Kovia myyntilukuja takova kirjailija silmäilee pitkää käytävää, joka kertoo nyt koko lailla erilaisia tarinoita kuin pari vuotta sitten.

Silti jo rikoksen varjo tekee olon kotoisaksi. Rikos kannattaa. Atlantassa Georgiassa asuva Karin Slaughter (s. 1971) on myynyt väkivaltaa suorasukaisesti kuvaavia dekkareita yli 30 miljoonaa kappaletta 15 vuodessa. Heti ensimmäinen rikosromaani Sokaistu nousi kansainväliseksi hitiksi vuonna 2001. Se kääntyi kolmellekymmenelle kielelle.

Nyt hän on markkinoimassa Euroopassa uusinta rikosromaaniaan Kaunokaiset, joka on jo 18. dekkari hänen kiivastahtisella urallaan. Markkinointikiertue osuu mielenkiintoiseen ajankohtaan, koska Yhdysvaltojen presidentinvaalien esivaalit käyvät juuri nyt kuumimmillaan. Kiertueen tähden jo ennakkoon Georgian esivaaleissa äänestänyt Karin Slaughter myöntää, että hän seuraa tuloksia ja väittelyitä kuin trilleriä.

Hän äänesti demokraattisen puolueen presidenttiehdokasta Hillary Clintonia, joka vie lopulta noin 72 prosenttia äänistä.

Republikaanien ehdokas Donald Trump sai omilta paikallisilta puolueaktiiveiltaan osavaltiossa noin 38 prosentin kannatuksen.

Georgian osavaltion vaalitulosta Amsterdamissa jännittänyt Karin Slaughter ihmettelee sitä, miten monet eurooppalaiset taivastelevat erityisesti republikaanisen puolueen nationalistista retoriikkaa viljelevien presidenttiehdokkaiden pohjatonta populismia.

”Oikeistopopulismin ja äärikonservatiivisuuden nousu on globaali ilmiö. Euroopassa ei tarvitse ajatella kuin esimerkiksi Hollantia, Tanskaa, Unkaria ja Ranskaa, jossa Kansallisen rintaman puheenjohtaja Marine Le Pen ei suinkaan puhu tyhjille saleille. Nyt sama tuuli puhaltaa Yhdysvalloissa. Niin pieni maailma on. Tässä Eurooppa vain liikahti ennen Yhdysvaltoja”, Slaughter toteaa.

Hän muistuttaa, että johtavat republikaaniehdokkaat eivät ole niinkään itse luoneet agendaansa, vaan he pikemminkin kanavoivat monin paikoin vähemmistöön jääneen ja marginaaliin ajautuneen valkoisen väestönosan turhautumista. Poliittisena polttoaineena on pelko. Syytettyjen penkillä on Washingtonin vanha valtaeliitti, joka on kääntänyt selkänsä tälle väestönosalle.

”En silti demokraattina voi tietenkään ymmärtää republikaaniehdokkaita, joiden näkemykset eivät ole tästä maailmasta. Ted Cruz on ehkä lopulta paljon vaarallisempi kuin Donald Trump, koska hän on niin rutinoitunut valehtelija, että ei enää itse tiedä, koska valehtelee ja koska taas ei. Siinä mielessä hän voisi olla helpompi vastustaja Hillary Clintonille varsinaisissa presidentinvaaleissa marraskuun toisella viikolla”, Slaughter jatkaa.

Hänen mielestään Georgia on hyvä esimerkki integroituneesta, monirotuisesta osavaltiosta, vaikka Atlanta itsessään onkin kovin väkivaltainen kaupunki. ”Luojan kiitos Atlantassa ei ole kuitenkaan tapahtunut näitä järkyttäviä tragedioita, joissa valkoinen poliisi tappaa kylmäverisesti mustan nuorukaisen. Poliisi on etnisesti heterogeeninen. Lisäksi johtopaikoilla on paljon viisaita naisia.”

Ison moskeijankin Atlanta sai jo kolmattakymmenettä vuotta sitten. Valkoiset ovat olleet jo pitkään vähemmistönä osavaltiossa.

Kaikki dekkarinsa juuri Yhdysvaltojen syvään Etelään, Georgian osavaltioon sijoittanut Karin Slaughter tähdentää, että Atlantan väkivaltaisuus ei ole sidoksissa väestöryhmien väliseen jännitykseen vaan huumeisiin ja aseisiin. Kaupunki sijaitsee kansainvälisen huumereitin solmukohdassa. Lisäksi osavaltion aselait ovat varsin löyhät.

”Aseen voi ostaa muutamalla sadalla dollarilla, eikä kukaan utele mitään. Monet värilliset nuoret myyvät ostamansa aseen rahapulassa New Yorkiin, jossa siitä saa pimeillä markkinoilla viisituhatta dollaria. Ikävä yllätys voi osua kohdalle, koska laiton asekauppa on New Yorkissa liittovaltion lainsäädännössä määritelty rikos, josta voi seurata kymmenen vuoden vankilareissu”, Karin Slaughter paljastaa. Se voi viedä tielle, jolta ei ole paluuta.

Alkukielisenä laitoksena Yhdysvalloissa viime vuonna ilmestynyt uusin trilleri Kaunokaiset ei kuitenkaan poraudu suoranaisesti katujen väkivaltaan, vaan se kuvaa käsittämätöntä julmuutta ja väkivallan mekanismeja siistien, porvarillisten kulissien takana.

Kerronnan motiivina ovat toki rikokset. Claire Scott joutuu upoksiin, kun hänen menestynyt aviomiehensä murhataan. Se on jo toinen ylitse pääsemätön trauma, koska hänen sisarensa Julia on kadonnut jälkiä jättämättä Georgian yliopiston asuntolasta toistakymmentä vuotta aiemmin. Katoaminen on ajanut isän lopulta itsemurhaan ja silottanut kolmannen siskon Lydian tien nistiksi.

Uutta on se, että Karin Slaughter kuvaa nyt ensimmäistä kertaa taiten kudottua rikosvyyhteä uhrien eikä rikosta selvittävien poliisien näkökulmasta. ”Halusin tarkastella sitä, kuinka rikos hajottaa perheen ja vaikuttaa perheen psykopatologiaan. Se asetti myös haasteet sille, kuinka kuvata rikoksen selvittämistä, kun ei voi kerronnassa turvautua poliisin tutkimusmetodeihin”, Slaugher huomauttaa.

Siksi uudessa rikosromaanissa ei ole mukana kirjailijan vakiohahmoja Georgian osavaltion etsivätoimiston erikoisagenttia Will Trentia tai piirikunnan osa-aikaisena kuolinsyyntutkijana toimivaa Sara Lintonia.

Kaisa Rautaheimo / HS
Karin Slaughter on syntynyt Covingtonissa, joka sijaitsee noin 60 kilometriä kaakkoon Atlantasta.
Karin Slaughter on syntynyt Covingtonissa, joka sijaitsee noin 60 kilometriä kaakkoon Atlantasta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat