Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Iso osa yhdysvaltalaisista seuraa presidentinvaaleja vihan vimmassa – syynä median jakaantuminen

Konservatiiveilla ja liberaaleilla on omat mediansa ja oma sosiaalinen mediansa.

Kulttuuri
 
Carlos Barria / Reuters
Presidenttiehdokas Marco Rubio keskusteli Foxin uutisankkuri Megyn Kellyn kanssa Miamissa 9. maaliskuuta.
Presidenttiehdokas Marco Rubio keskusteli Foxin uutisankkuri Megyn Kellyn kanssa Miamissa 9. maaliskuuta. Kuva: Carlos Barria / Reuters

Washington

”Oletko kuullut, että joku imaami on taas käskenyt muslimeja murhaamaan amerikkalaisia”, kahvipöydässä vieressäni istuva herttainen rouva kysyi kuohuksissaan.

”En, täällä Kendallvillessäkö? Vai Indianapoliksessa?”, vastasin hämmentyneenä siitä, että maailman rauhallisimmassa pikkukaupungissa asuva rouva huolehti moisista asioista.

”En tiedä, kai se oli New Yorkissa tai jossakin. Näin sen Foxin uutisista. Ihan kauheaa”, rouva vastasi.

Olin käymässä Indianassa pikkukaupungissa, jossa vietin vuoden vaihto-oppilaana 35 vuotta sitten. Kendallville oli yhtä entisensä, maailman rauhallisin ja turvallisin pieni kaupunki, mutta ihmiset tuntuivat olevan kovin peloissaan. Raiskaajat ja terroristit vaanivat heitä joka ilta televisioruudussa.

Vuonna 1981 Indianassa katsottiin kolmea valtakunnallista televisiokanavaa NBC:tä, ABC:tä ja CBS:ää, kuten kaikkialla Yhdysvalloissa.

CBS:n iltauutisten ankkuri Walter Cronkite oli Yhdysvaltain luotetuin ihminen. Kun Ronald Reagania ammuttiin tai Iran otti amerikkalaisdiplomaatteja panttivangeiksi, ihmiset kuulivat Cronkitelta, miten asiat oikeasti olivat.

Uutisankkurin rauhallinen olemus edusti turvallisuutta ja jatkuvuutta. Herttaisilla rouvilla ei ollut syytä huoleen.

Muutos oli kuitenkin jo alkamassa, vaikka Kendallvillessä sitä ei silloin vielä tiedetty. Kesäkuussa 1980 Ted Turner oli perustanut Atlantassa uutiskanava CNN:n, josta tuli vahva haastaja vanhoille kanaville.

CNN:n linja oli selvästi liberaalimpi kuin kolmen suuren. Turnerin vaimo, näyttelijä Jane Fonda, oli tunnettu Vietnamin sodan vastustaja. Kendallvillessä sellaisista ihmisistä ei oikein pidetty.

Konservatiivien mielestä CNN oli uusin todiste siitä, mitä he olivat jo pitkään sanoneet: media oli liukunut vasemmalle. Väite median liberaalista taittovirheestä on yksi konservatiivien tärkeimmistä keppihevosista, jolle on saatu melko uskottavaa joskin ristiriitaista tukea lukuisissa tutkimuksissa.

Yhdysvalloissa on tutkittu niin toimittajakunnan poliittisia kantoja, uutisten painotuksia kuin yleisön käsityksiä median suuntautumisesta. Yksiselitteisempiä numeroita tarjoavat yleisökyselyt: vuoden 2014 kyselyssä 44 prosenttia vastaajista piti mediaa liian liberaalina, 19 prosenttia liian konservatiivina ja 34 prosenttia tasapainoisena.

Tulos voi tosin kertoa myös konservatiivien mielipidekampanjan tehokkuudesta, sillä oikeistopoliitikkojen tapana on vuosia ollut leimata kiusalliset kysymykset liberaalin median puolueellisuudeksi. Tätä taktiikkaa ovat hyvällä menestyksellä käyttäneet myös nykyiset presidenttiehdokkaat.

Viisi vuotta CNN:n perustamisen jälkeen oikeistolaiset panivat toimeksi: vuonna 1985 australialaissyntyinen lehtiparoni Rupert Murdoch perusti televisiokanava Foxin, joka omaksui avoimesti konservatiivisen linjan. Mediasodan rintamalinjat oli kaivettu.

Nyt 30 vuotta myöhemmin Yhdysvaltain politiikan monia ongelmia syytetään median jakautumisesta. Kun konservatiiveilla ja liberaaleilla on omat mediansa – ja oma sosiaalinen mediansa –, he eivät joudu törmäämään vastakkaisiin mielipiteisiin eivätkä tarkistamaan omaa maailmankuvaansa.

Omasta kuplasta katsoen vastapuoli alkaa näyttää viholliselta, joka ei ole pelkästään eri mieltä vaan väärässä, ellei suorastaan moraalisesti alamittainen. Siksi kaikenlainen neuvotteleminen vihollispuolen kanssa on rangaistavaa petturuutta.

Tällaisessa vihan vimmassa iso osa kansaa on nykyisiä presidentinvaaleja seuraillut. Ja juuri he ovat nostaneet nykyisiin korkeuksiin republikaanit Donald Trumpin ja Ted Cruzin sekä demokraatti Bernie Sandersin.

Fox on jo vuosia toiminut käytännössä republikaanisen puolueen viestintäosastona. Moni konservatiivipoliitikko – esimerkiksi Newt Gingrich, Rick Santorum, Mike Huckabee ja Sarah Palin – on saanut kanavalta oman ohjelmansa. Se on pitänyt heidät ihmisten mielessä vaalien välilläkin, mutta tehnyt poliitikoista Murdochin sylikoiria.

Myös Donald Trump saa kiittää nousustaan Foxia, sillä kanava antoi runsaasti aikaa Trumpille, kun tämä vuonna 2011 väitti presidentti Barack Obaman syntyneen ulkomailla ja toimivan siksi presidenttinä laittomasti.

Juuri tämä niin kutsuttu Birther-liike teki aiemmin melko vapaamielisenä pidetystä Trumpista ison nimen republikaanien piirissä, eikä ehdokas ole koskaan vetänyt takaisin moneen kertaan valheelliseksi todistettuja syytöksiään.

Vaalikampanjassaan Donald Trump ei ole kuitenkaan tyytynyt haukkumaan maahanmuuttajia, abortteja ja terroristeja, jotka olisivat Wall Streetin kannalta turvallisia teemoja. Sen sijaan hän on alkanut puhua yhä kriittisemmin eliiteistä, vaalirahoittajista ja vapaakaupasta. Tohtori Frankensteinin luomus näyttää kääntyneen isäntäänsä vastaan.

News Corporationin 84-vuotiaalla patriarkalla Rupert Murdochilla on yhä yhtiönsä langat tiukasti käsissään. Sisäpiiriläisten mukaan yhtiön uutistykistöä johdetaan joka-aamuisella kirjeellä, jossa linjataan päivän keskeiset uutispainotukset.

Viime aikoina yhtiössä on selvästi tarkistettu ampumalinjoja. Foxista on tullut niin kova Donald Trumpin kriitikko, että Trump jätti yhden tv-kanavan vaaliväittelyistä kylmästi väliin. Trumpin puheita kuuleekin nykyään varmimmin CNN:ltä, jonka tuttujen toimittajien kanssa hän jutustelee niitä näitä melkein joka aamu.

Sen sijaan The Wall Street Journalissa, joka on Murdochin toinen äänitorvi, Trump saatetaan lynkata kolmessa kolumnissa samalla sivulla.

Demokraattien puolella muutokset on pantu merkille. Viime viikolla Bernie Sanders ja Hillary Clinton osallistuivat Foxin vaalikeskusteluun, joka sujuikin varsin sopuisasti. Edellisen kerran demokraattiehdokkaat esiintyivät Foxilla 12 vuotta sitten.

Saa nähdä, mitä Murdoch tekee, jos republikaanit valitsevat ehdokkaakseen Donald Trumpin. Hautooko mediakeisari samanlaista yllätystä kuin Britanniassa vuonna 1997, jolloin hän käänsi selkänsä konservatiiveille ja ohjasi lehtensä tukemaan työväenpuolueen Tony Blairia?

Nykyiset presidentinvaalit ovat sekoittaneet amerikkalaisen politiikan kaikki vanhat totuudet. Samalla uusiksi ovat menossa mediankin vuosia kaivetut ampumahaudat. Voi olla, että Kendallvillen rouvillakin saattavat vielä tässä vauhdissa kahvit läikkyä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat