Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tamperelaisesta August Jokisesta tehtiin Amerikassa ensin rasisti ja sitten maanpetturi

New Yorkin näytösoikeudenkäynnissä 1931 amerikansuomalaisen talonmies leimattiin rasistiksi. Sitten hänet karkotettiin kommunismin tähden. Suomen sijasta Jokinen lähti Neuvosto-Karjalaan.

Kulttuuri
 
Rio Gandara / HS
Laura Horelli esittelee videoteostaan. August Jokinen on kuvassa chauvinism-sanan alla.
Laura Horelli esittelee videoteostaan. August Jokinen on kuvassa chauvinism-sanan alla. Kuva: Rio Gandara / HS

Laura Horelli

 Syntyi Helsingissä 1976, asui ison osan lapsuuttaan ulkomailla, Isossa Britanniassa ja Keniassa.

 Monet töistä pureutuvat kansallisen rajat ylittäviin teemoihin. Terassi (2011) heijastelee aikaa jolloin perhe asui rivitalossa Nairobissa. Kirje äidille (2013) käsittelee puolestaan äidin lapsuutta New Yorkissa.

 Horelli lähestyy usein yksilön tarinoiden kytköksiä politiikkaan mikrohistoriallisesta näkökulmasta. You Go Where You’re Sent (2003) käsitteli isoäidin elämää voimistelijana, lääkärinä ja diplomaatin puolisona eri puolilla maailmaa, mm. esiintymistä natsi-Saksassa järjestetyissä Berliinin olympialaisissa.

 Asuu tätä nykyä Berliinissä.

Viimeisen kahden vuoden ajan taiteilija Laura Horelli on leikkinyt salapoliisia. Hän on tutkinut mikrofilmejä arkistoissa, erityisesti New Yorkin Harlemissa sijaitsevassa Schomburgin mustien kulttuurin tutkimuskeskuksessa ja New Yorkin yliopistossa.

Venäjän turvallisuuspalvelulta Horelli pyysi tietoja etsimästään miehestä, August Jokisesta ja tämän sukulaisista.

”Sain kirjeen. Siinä kerrottiin, että Jokisen sukulainen Emil Mäkivirta oli vangittu 1938 syytettynä vakoilusta”, Horelli toteaa.

Sitten hän matkusti tiedonhakumatkalle Petroskoihin.

Tiedonkeruun tulokset summaava videoteos Jokinen on tarina August Jokisesta. Jokinen oli syytettynä rasismista ensimmäisessä rasisminvastaisessa oikeudenkäynnissä USA:ssa. Amerikansuomalaisen Jokisen tapauksesta tuli 1930-luvulla orastavan mustien kansalaisoikeusliikkeen symboli.

Filmissään Horelli askartelee kokoon tekstinpätkiä, sitaatteja ja valokuvia, jotka asteittain täydentävät kuvaa miehestä, poliittisesta pakolaisuudesta ja Jokisen suhteesta afroamerikkalaiseen puolustusasianajajaansa Richard B. Mooreen.

Jokinen rikkoo genrerajoja. Teosta voi halutessaan pitää journalismina, historiankirjoituksena tai popkulttuurin materiaalia kierrättävänä käsitetaiteena.

”Isovanhempani olivat antikommunisteja ja poliittisesti oikealla. Kuulin lapsena tarinoita kommunisminvastaisesta mccarthyismista. Innostuin suomalaisten kommunistien vaiheista Yhdysvalloissa”, Horelli sanoo.

Amerikkaan muuttaneesta, rasismin vuoksi hankaluuksiin joutuneesta suomalaiskommunistista hän sai tietää tehdessään taustatutkimusta teokseen, joka käsitteli hänen äitinsä lapsuutta diplomaattiperheessä New Yorkissa.

”Halusin tutkia Jokisen tarinaa, koska se on maastamuuttotarina, johon pystyn samastumaan ulkosuomalaisuuteni kautta. Olen viettänyt suuren osan elämästäni eri maissa, myös Yhdysvalloissa. Jokinen asui kolmessa eri maassa kuten minäkin”, Horelli sanoo.

Horelli ei usko, että hänen versionsa on lopullinen totuus Jokisesta.

Näytösoikeudenkäynti, jossa Jokinen oli syytettynä, oli poliittista teatteria.

”Neuvostoliitossa oli päätetty, että Yhdysvaltain kommunistisessa puolueessa pitäisi olla enemmän mustia”. Horelli sanoo.

Näytösoikeudenkäyntiin osallistui tuhansia ihmisiä ja se sai paljon medianhuomiota. Esimerkiksi The New York Times -lehti seurasi oikeudenkäyntiä.

Lehtitietojen mukaan Jokinen alkoi oikeudenkäynnin myötä ajaa mustien asiaa. Monet liberaalit valkoiset innostuivat Jokisen tapauksen myötä mustien oikeuksien puolustamisesta. Lopulta viranomaiset kuitenkin vangitsivat Jokisen syytettynä kommunismista, ja hänet karkotettiin maasta.

”Erityisen kiinnostavaa on mielestäni Jokisen yhteys mustien kansalaisoikeustaisteluun Yhdysvalloissa”, Horelli sanoo.

Monet Jokisessa mainitut sosialistit opiskelivat Moskovassa ja tulivat itsevarmoina takaisin Yhdysvaltoihin julistamaan aatetta, esimerkiksi Black Bolshevik -kirjan kirjoittaja Harry Haywood mainitsee kirjassaan Jokisen.

Jokisessa on Horellin omia sitaatteja, mutta pääosin hän lähestyy aihetta kirjallisen materiaalin kautta. Tämä liittyy konseptitaiteeseen, jota on tehty 1960-luvulta saakka. Siinä popkulttuurin sanastoja lainataan ja kierrätetään.

”Minua kiinnostaa tieto ja tiedon visualisoiminen. Olen valinnut sitaatit, mutta on tärkeä ymmärtää, että en itse käyttäisi moniakaan teoksen ilmauksista. Oikeudenkäynnin yhteydessä ei esimerkiksi käytetty sanaa rasismi, vaan puhuttiin valkoisesta sovinismista”, Horelli sanoo.

Rio Gandara / HS
Laura Horellin näyttely on esillä Muu-galleriassa.
Laura Horellin näyttely on esillä Muu-galleriassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat