Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsin suurin rockyhtye Kent tulee Helsinkiin vielä yhden kerran

Kulttuuri
 
Kai Sinervo / HS
Kesällä 2005 Kent aloitti Pohjoismaiden kiertueensa Göteborgissa 18 000 kuulijan edessä.
Kesällä 2005 Kent aloitti Pohjoismaiden kiertueensa Göteborgissa 18 000 kuulijan edessä. Kuva: Kai Sinervo / HS

Joulukuun 17. päivän jälkeen Pohjoismaissa on selvittävä ilman Kentiä. Ruotsin suurin rockyhtye ilmoitti maanantaina, että toukokuussa julkaistava uusi albumi ja syksyllä tehtävä kiertue jäävät viimeisiksi.

Suomessakin sitä jää kaipaamaan suuri fanijoukko. Kent löi läpi Suomessa jo levytysuransa alkuvaiheessa, ei vähiten siksi, että puolet jäsenistä oli Pohjois-Suomen murteilla suomea puhuvia ruotsinsuomalaisia.

Siirtolaisromantiikka oli vain yksi syy Kentin suosioon. Tärkeämpää oli musiikki, jonka ainekset oli kerätty 1980-luvun brittiläisen vaihtoehtorockin rippeistä, mutta joista Kent puristi kokoon oman versionsa pohjoisesta melankoliasta.

Teksteistä suomalaisfanitkin saivat kouluruotsillaan kiinni rivejä ja oppivat laulamaan mukana kertosäkeitä, jotka kertoivat milloin intohimosta tai pettymyksestä, milloin nuoruuden katoamisesta tai yksinkertaisesta rakkaudesta.

26 vuotta sitten Eskilstunassa perustettu Kent ei lopeta uraansa hetken mielijohteesta. Yhtyeen mielestä ”kaikkiin parhaisiin juhliin kuuluu jäähyväiset”.

Päätös ei johdu siitä, että yhtyeen jäsenet eivät enää viihtyisi yhdessä, yhtye vakuutti tiedotteessaan.

Jäähyväisiä on selvästi suunniteltu pitkään. Tiedote kertoo, että 20. toukokuuta julkaistava Då som nu för alltid on yhtyeen viimeinen. Ennen kiertuetta Kent julkaisee vielä kokoelmalevyn, johon lisätään kaksi uutta kappaletta.

Jäähyväiskiertueeseen kuuluu 20 keikkaa, jotka järjestetään halleissa. Niistä kaksi on Suomessa: 28.10. Helsingissä Hartwall-areenalla ja 29.10. Vaasa-areenalla Vaasassa.

Mutta miksi suosituin pohjoismainen yhtye sitten lopettaa, jos yhtyeessä ei ole riitoja?

Kentin suosion huipusta on kulunut jo aikaa. Vuonna 2002 ilmestynyttä Vapen och ammunition -levyä myytiin Pohjoismaissa yhteensä 600 000 kappaletta, joista joka kymmenes Suomessa.

Taitekohta oli kesä 2005, jolloin Kent teki Pohjoismaiden kiertueen jättimäisissä festivaaliteltoissa soittaen. Helsingissä se veti Käpylän kentälle 13 000 ihmistä. Sen jälkeen suosio tasaantui.

Kent on ollut sukupolviyhtye, jonka ydinyleisö on keskimäärin yhtyeen ikäistä, 1970-luvun alussa syntynyttä. Kun yleisön ikärakennekaavio muuttuu kärjellään seisovaksi pyramidiksi, artistin kohtalona on jäädä nostalgisten muistojen elvyttäjäksi. Sitä Kent ei ilmeisesti tulevaisuudeltaan ole halunnut, ja siksi se hyvästelee yleisönsä mieluummin nyt kerralla jäähalleissa kuin 15 seuraavan vuoden aikana vähitellen.

Kentin merkitys täkäläiselle popmusiikille ei pyyhkiydy pois helposti.

Se määritteli uudestaan pohjoismaisen keskitien rockin soinnin, ja sen vaikutus on kuulunut 90-luvun lopulta lähtien monien suomalaisten rockbändien musiikissa. On vaikea kuvitella, että vaikkapa Happoradion, Egotripin tai Olavi Uusivirran levyt olisivat kuulostaneet samalta jos Kentiä ei olisi ollut.

Syvimmälle suomalaiseen musiikkiin Kentin veti Reijo Taipale, joka levytti vuonna 2007 Kentin Dom andra -hitin suomeksi nimellä Ihan kuin nuo toiset.

Menestyksen, onnistuneen markkinoinnin ja kovan työn merkitystä korostavassa nykyisessä popmusiikki-ilmastossa Kent on ollut persoonallinen ja näkemyksistään varma poikkeus. Poliittisesti se on ollut avoimesti ja joskus aktiivisestikin vasemmalla, mikä kävi ilmi viimeksi vuonna 2014 ilmestyneen La belle epoque -singlen herättämässä kohussa.

Ennakkoluuloisuutta ja keskusteluhalun puutetta kuvaava kappale huipentui kertosäkeeseen ”alla för alla, en för en”. Konservatiivipuolue Moderaternan nuorisojärjestö ei hyväksynyt Joakim Bergin tekstin kylmää maailmankuvaa, vaan laati kappaleeseen uudet, positiivisuutta uhkuvat sanat, jossa riemuittiin Ruotsin saavutuksista, kuten Ikeasta ja Zlatan Ibrahimovićista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat