Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäläinen Sputnik-uutistoimisto lopettaa suomenkieliset uutiset – yleisöä liian vähän

Venäläissivuston emoyhtiön mukaan myös Ruotsin, Norjan ja Tanskan yleisö ohjataan englanninkielisille sivuille.

Kulttuuri
 
Ruutukaappaus sputniknews.com-verkkosivuston suomenkieliseltä etusivulta. Venäläinen uutissivusto Sputnik alkoi julkaista sisältöään suomeksi 27. huhtikuuta 2015. Suomenkielinen sivusto toimi vajaan vuoden.
Ruutukaappaus sputniknews.com-verkkosivuston suomenkieliseltä etusivulta. Venäläinen uutissivusto Sputnik alkoi julkaista sisältöään suomeksi 27. huhtikuuta 2015. Suomenkielinen sivusto toimi vajaan vuoden.

Venäjän valtiollisen uutistoimiston Sputnik Newsin suomenkielisten uutisten tarina on päättynyt vajaan vuoden toiminnan jälkeen. Samalla lopetetaan myös ruotsin-, norjan- ja tanskankieliset uutiset.

Sputnik kertoi asiasta yhtiön twitter-tillillä viikonvaihteessa. Emoyhtiö Rossija Segodnja vahvisti tiedon maanantaina ja perusteli päätöstä kävijämäärien vähäisyydellä.

”Sivuvierailuista tehtyjen tilastojen mukaan Sputnikin englanninkieliset uutiset eivät ole Skandinaviassa yhtään vähemmän suosittuja kuin paikalliskielillä tehdyt versiotkaan”, yhtiön tiedotus muotoilee päätöksen perustelut sähköpostivastauksessaan.

”Sen vuoksi päätimme keskittyä englanninkielisen tuotannon kehittämiseen vahvistamalla sitä pohjoismaisten toimitustemme asiantuntemuksella. Kaikki kansallisilla kieliversioilla julkaistujen sivujen vierailijat ohjataan automaattisesti englanninkieliselle Sputnikin sivulle.”

Sputnik News syntyi loppuvuonna 2013, kun venäläinen uutistoimisto Ria Novosti ja maailmanlaajuisesti toimiva radiokanava Venäjän ääni yhdistettiin presidentin määräyksellä. Suomesta ei Sputnikin toiminta-aikana kuitenkaan paikallisradiolupaa irronnut.

Rossija Segodnja -yhtiön johtoon nimitettiin tv-propagandisti Dmitri Kiseljov, joka jatkaa edelleen valtiollisen Rossija 1 -televisiokanavan Vesti Nedeli -ajankohtaisohjelman ankkurina. Venäjän ”mediatsaariksi” tituleerattu Kiseljov päätyi lännen pakotelistoille ensimmäisten joukossa Krimin miehityksen jälkeen.

Yhtiön perustelu resurssien haaskaamisesta saattaa hyvinkin pitää paikkansa, varsinkaan, kun Suomessa ei radiolupia ole liikenneministeriön mukaan jaossa ennen vuotta 2019.

Toisaalta eleen voi nähdä myös osana kaksi vuotta sitten alkaneen Venäjän mediahyökkäyksen pehmenemistä. Itä-Ukrainan taisteluiden kiivaimpina hetkinä Venäjän valtiollisten uutiskanavien ”propagandasota” oli huomattavasti nykyistä jyrkkäsanaisempaa.

Koko toimintaansa kymmenissä maissa niiden kielillä toimiva Sputnik ei kuitenkaan ole supistamassa. Yhtiön mukaan se on allekirjoittanut yhteistyösopimukset Japanin Kyodo Newsin, Etelä-Korean Yonhap-uutistoimiston ja kreikkalaisen ANA-MPA-uutistoimiston kanssa. Alkuvuodesta Sputnik aloitti toiminnan Virossa ja Latviassa.

Sputnikia on syytetty Venäjän valtiollisen propagandan äänitorveksi, mutta uutispalvelu on kerännyt myös toisenlaista kritiikkiä. Venäjän imperiumin palauttamista puolustavat venäjänkieliset ovat arvostelleet yhtiön linjaa ainakin Baltiassa ja Valko-Venäjällä – ääneen kun on päästetty muitakin kuin Kremlin viisauden ylistäjiä. 

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat