Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muistokirjoitus: Elisabet II:n hovisäveltäjä oli kapinallinen sibeliaani

Kulttuuri
 
Kimmo Räisänen
Sir Peter Maxwell Davies sävelsi erittäin laajan ja monityylisen tuotannon. Hän inspiroitui esimerkiksi Sibeliuksesta, intialaisesta musiikista ja rajuimmasta avantgardesta.
Sir Peter Maxwell Davies sävelsi erittäin laajan ja monityylisen tuotannon. Hän inspiroitui esimerkiksi Sibeliuksesta, intialaisesta musiikista ja rajuimmasta avantgardesta. Kuva: Kimmo Räisänen

Syöpä voitti lopulta. Raju avantgardisti ja kuningatar Elisabet II:n pitkäaikainen hovisäveltäjä Peter Maxwell Davies kuoli maanantaina 14. maaliskuuta 81-vuotiaana. Vielä joulukuussa 2013 hän riemuitsi Helsingin Sanomien haastattelussa verensä puhdistumisesta ja leukemian väistymisestä rajujen sytostaattihoitojen jälkeen.

Maxwell Davies syntyi 8. syyskuuta 1934. Musiikilliset lahjat paljastuivat nelivuotiaana, kun poika pystyi rallattelemaan kaikki osuudet Gilbert and Sullivanin musikaalista The Gondoliers. Hän ilmoitti heti ryhtyvänsä säveltäjäksi.

Pari vuotta myöhemmin Hitlerin pommitukset jäivät lapsen mieleen. Lähitalojen syttyessä tuleen vanhemmat laittoivat hänet kellariin kuuntelemaan 1920- ja 1930-lukujen tanssimusiikkia. ”Musiikkini kontrastit syntyivät siitä”, säveltäjä kertoi HS:lle.

Setä tarjosi oppisopimuksella tietä muurarin ammattiin, mutta vanhemmat antoivat Maxin säveltää. Hän opetteli Manchesterissa ja myöhemmin Yhdysvalloissa sodanjälkeisen modernismin salat ja teki läpimurtonsa tiukan loogisesti rakennetuilla 1950-luvun teoksillaan.

Uran edetessä hän muuttui yhä selvemmin brittiläisen musiikin villiksi kauhukakaraksi. Suomessakin usein esitetty Eight Songs of Mad King hätkähdytti ja ihastutti vuonna 1969. Kuningas Yrjö III:n väitetyistä hulluuskohtauksista inspiroitunutta sävellystä on esitetty esimerkiksi alastoman laulajan istuessa vessanpytyllä. Osassa produktioissa lavalla rikotaan kaikenlaista, esimerkiksi viulu, ja tällä videolla kuningas on jo heti aluksi pakkopaidassa:

Kuten näytteestä huomaa, Maxwell Davies oli säveltäjänä pluralisti. Hän tunsi myös viihdemusiikkia ja kirjoitti tohtoriksi intialaisesta musiikista.

Muutettuaan Orkneyn saarille luontosuhde tuli entistä tärkeämmäksi. Maxwell Daviesista tuli myös sinfonikko, joka ilmaisi usein kiitollisuudenvelkansa Jean Sibeliukselle.

”Sibelius osoitti kuinka musiikin arkkitehtuuri on jotain laajempaa kuin perinteinen muotoajattelu. Hän osoitti, että sinfonia voi olla moniulotteinen tila, jossa etualan ja taustan suhde muuntuu jatkuvasti”, Maxwell Davies selitti vuonna 2013 Helsingin Sanomille.

Sibeliuksen tavoin Maxwell Davies osasi säveltää myös ihan kevyttä musiikkia ja suosikkimelodioita. Boston Pops tilasi häneltä viihteellisempää tuotantoa, kuten suositun Orkney Weddingin. Hän oli myös esimerkillinen lastenmusiikin edistäjä.

Monipuolinen kuvainraastaja suostui hieman yllättäen Kuningatar Elisabet II:n hovisäveltäjäksi vuonna 2004. Kuningatar käänsi säveltäjän tuota pikaa monarkian kannattajaksi.

”Kuningatar on erittäin hyvä työssään”, Maxwell Davies korosti. ”Seuraavaksi Britanniaan pitäisi vain saada demokratia”, säveltäjä letkautti. Hänen mielestään päätöksiä ei tehdä äänestäjien, vaan pankkien, öljy- ja aseteollisuuden ehdoilla.

”Hallitus on miljonäärien kerho, joka vie rahat köyhiltä ja vammaisilta”, säveltäjä jyrisi HS:lle.

Säveltäjä teki kuningattaren perheelle kaikkea joululauluista prinssi Williamin häämusiikkiin. ”Kuningatar sanoi, että hän ja prinssi Philip haluavat oppia”, säveltäjä myhäili. Hän omisti kuningattarelle myös sodanvastaisen yhdeksännen sinfoniansa, jonka tilaajiin kuului myös Helsingin kaupunginorkesteri.

Säveltäjän myöhäisvuosiin osui suuria suruja. Vuonna 2009 hänen tililtään katosi omaisuus ja vuonna 2012 hän erosi pitkäaikaisesta miesystävästään. Vuonna 2013 hänelle luvattiin syövän vuoksi enää kuusi viikkoa elinaikaa.

”Olisin kuollut ellen olisi säveltänyt kymmenettä sinfoniaani”, hän kertoi saman vuoden lopulla Helsingin Sanomille.

Maxwell Davies uskoi loppuun asti musiikin parantavaan voimaan pahassa maailmassa. Lopulta se auttoi häntä myös viimeistelemään ja esittelemään sinfonian nro 10 ja tekemään vielä 2014–2015 pienempiä teoksia, kuten A Sea of Cold Flamen ja Military March No 2:n.

Oikaisu 15. 3. klo 14.45. Sir Peter kuoli kuoli maanantaina 14. maaliskuuta, ei maanantaina 18. maaliskuuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat