Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Liian varma nakki” – Läjä Äijälä vahvistaa kansainvälisesti vaikutusvaltaisen Terveet kädet -yhtyeen hajoamisen

Lakoninen ilmoitus yllätti kesken uuden albumin valmistelun

Kulttuuri
 
Juha Metso
Veli-Matti ”Läjä” Äijälä Provinssirockissa kesällä 2015.
Veli-Matti ”Läjä” Äijälä Provinssirockissa kesällä 2015. Kuva: Juha Metso

Kansainvälisesti vaikutusvaltainen Terveet kädet -yhtye lopettaa toimintansa. Ilmoitus oli yhtyeen tyylin mukaisesti varsin ytimekäs. Yhtyeen laulaja ja keskeinen lauluntekijä Veli-Matti ”Läjä” Äijälä vahvistaa asian Helsingin Sanomille puhelimitse.

”Yritän muuttua vanhemmiten ilkeämmäksi ja Terveet kädet alkoi olla vähän liian poppia. Se oli liian varma nakki, ja alkoi kyllästyttää. Yhtä ja samaa vuodesta toiseen, eikä niillä liksoilla kannata kituutella.”

Äijälä jatkaa aktiivisesti muissa projekteissaan.

”The Leo Bugariloves, The Sultans ja The Kolmas kiinnostavat tällä hetkellä enemmän kuin TK [Terveet kädet]”, hän kertoo ja pyytää tarkastelemaan Facebook-sivuiltaan eri projektiensa tilaa.

Terveet kädet tuli tunnetuksi jopa vain alle puolen minuutin mittaisista hardcore-kaahauksista, joissa käsiteltiin esimerkiksi nopeakasvuisten teini-ikäisten ikiaikaisia ongelmia (Mullo liian lyhyt sänky) ja eriteleikkejä (Pissaa ja paskaa).

Nämä ja muut varhaiset klassikot, kuten Minä haluan paljon rahaa kertovat myös huumorintajusta, joka saattoi ajoittain jäädä musiikin valtavan aggressiivisuuden ja päällekäyvyyden alle.

Vakavampaa ainesta sanoituksiin tuli esimerkiksi Äijälän kokemuksista siviilipalvelussa Keroputaan psykiatrisessa sairaalassa.

Terveiden käsien alkuvuosina punkin hardcore-harrastajilla oli tapana lähetellä suosikkiyhtyeidensä musiikkia c-kaseteilla toisilleen ympäri maailmaa. Näin myös Terveiden käsien vaikutusvalta levisi Torniosta aina Brasiliaan. Esimerkiksi miljoonia myynyt brasilialainen Sepultura-yhtye on kertonut Terveet kädet -ihailustaan. Sepulturan rumpali puolestaan tartutti Terveet kädet -ihailunsa suosittuun Faith No More -yhtyeeseen.

Kansainvälisen kulttisuosion vuoksi Terveet kädet -yhtye ehti kiertää esiintymässä monella mantereella.

Lehtitietojen mukaan uutta albumia oli tarkoitus ryhtyä levyttämään helmikuun lopulla.

”Se oli ennenaikaista puhetta”, Äijälä kuittaa.

Miehistönvaihdosten myötä Läjä Äijälä edusti pysyvyyttä halki vuosikymmenten. Onkohan aivan varmaa, ettei hän koskaan halua enää tehdä musikkia Terveet kädet -nimellä?

”Eihän sitä koskaan tiedä. Tällä hetkellä TK ei ole mitenkään ajankohtainen.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat