Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Seksuaalinen väkivalta rehotti sodan lopussa

Kulttuuri
 
Petri Immonen

Miljoona. Tai jopa kaksi.

Sellaiseksi on arvioitu naisten määrä, jotka puna-armeijan sotilaat raiskasivat toisen maailmansodan lopulla ja pian sen jälkeen Saksassa.

Tapahtumista vaiettiin kauan. Pääsyy lienee häpeä. Hävityn sodan jälkeen pyrittiin myös arjen nopeaan normalisointiin.

Saksan Liittotasavallassa koottiin noista raiskauksista aineistoa jo 1950-luvulla, mutta lähinnä vain kylmän sodan viholliskuvien kirkastamiseksi.

DDR:ssä taas eivät fasismin kukistajien ikävät teot olleet edes sopiva puheenaihe.

Muistot Saksan tapahtumista 1945 nousivat esiin kiertoteitse 1990-luvulla, kun Jugoslavian hajoamissotien myötä kasvoivat vaatimukset raiskauksen määrittelystä sotarikokseksi.

Ideologisen sysäyksen asialle oli amerikkalainen feministi Susan Brownmiller antanut jo kirjallaan Against Our Will (1975), joka käsitteli naisiin kohdistuvaa seksuaalista väkivaltaa poliittisena tekona heidän alistamisekseen.

Aihepiirin tutuilta poluilta poikkesi saksalainen historioitsija Miriam Gebhardt arkistoihin ja tilastolaskelmiin nojaavalla kirjallaan Als die Soldaten kamen (2015). Sen suomennos ilmestyy myöhemmin keväällä.

Gebhardt laski, että natsi-Saksan voittajat raiskasivat noin 860 000 naista.

Vaikka hän piti tuota lukua alarajana, yllätys oli, että siihen sisältyivät raiskaukset, joita länsiliittoutuneet tekivät.

Ranskalaiset vapauttajat raiskasivat joitakin tuhansia naisia. Britit vähemmän. Eniten kärsi purukumia ja nailoneita tuoneiden amerikkalaisten imago. Heidän osuutensa raiskausluvusta olisi 190 000.

Euroopassa sotineiden jenkkien nurjaa puolta valaisi jo amerikkalainen historioitsija Mary Louise Roberts kirjassaan What Soldiers Do: Sex and the American G.I. in World War II France (2013).

Sen mukaan armeijan oma propagandakin oli motivoinut sotilaita Ranskan sotaretkelle lupauksilla seksistä. Sävy oli sama kuin Life-lehdessä, joka kuvaili Ranskaa ”valtavana bordellina, jossa asuu 40 miljoonaa nautiskelijaa”.

Kun jenkit sitten nousivat maihin Ranskaan kesällä 1944 sotimaan saksalaisia miehittäjiä vastaan, he myös monin paikoin – esimerkiksi Le Havressa – terrorisoivat ja ahdistelivat seksuaalisesti ranskalaisia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat