Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Presidenttiehdokas saa valita musiikkinsa vapaasti

Yhdysvalloissa artistilla on varsin vähän keinoja kieltää musiikkinsa käyttöä

Kulttuuri
 
Ilkka Mattila Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n musiikkitoimittaja.

Yhdysvaltain tulevien presidentinvaalien vahvimmilla kandidaateilla, Hillary Clintonilla ja Donald Trumpilla on yksi yhteinen suosikki: Adele.

Laulajatähti ei tosin jaa kiitollisuutta kuuluisille faneilleen tasapuolisesti. Adelen fanit pöyristyivät jo marraskuussa, kun Trump marssi New Yorkissa Adelen konserttiin jonon ohi. Nyttemmin Adele on ilmoittanut Trumpille, ettei hän halua musiikkiaan käytettävän poliittisissa kampanjoissa.

Se ei ole tarkkaan ottaen totta, sillä Adelen musiikkia löytyy Hillary Clintonin naistenpäivän Spotify-listalta.

Yhdysvaltain presidentinvaalikampanjaan on jo 1980-luvulta asti asti kuulunut sivujuonne, jossa monet poptähdet tukevat demokraattien ehdokasta ja nostavat äläkän, jos heidän musiikkiaan kuullaan republikaaniehdokkaan kampanjatilaisuuksissa. Yli 30 vuotta sitten Bruce Springsteen pahastui, kun Ronald Reagan soitti kampanjassaan Born in the USA:ta.

Republikaaniehdokkaan leirissä konservatiivisia arvoja kannattaa aina muutama kantrilaulaja ja asehullu machorock-veteraani Ted Nugent. Trumpin tukijoukkoihin on liittynyt myös Aaron Carter, joka muistetaan 1990-luvun lopun lapsitähtenä.

Tänä talvena muiden muassa Neil Young, R.E.M. ja Aerosmith ovat ilmoittaneet Donald Trumpin kampanjatoimistolle, että heidän musiikkiaan ei saa soittaa kampanjassa.

R.E.M.:n solisti Michael Stipe tehosti pyyntöään vielä luonnehtimalla Trumpin kampanjaa ”ääliömäiseksi teeskentelyksi”.

Asia tuli varmasti selväksi, mutta Yhdysvalloissa artisteilla on todellisuudessa varsin vähän keinoja kieltää musiikin käyttöä. Lain mukaan julkiseen esittämiseen riittää, että tekee ilmoituksen sikäläiselle tekijänoikeuksien valvojalle.

Suomessa ja muissa EU-maissa musiikin tekijällä on voimakkaampi moraalinen oikeus teoksensa käyttöön. Tekijä voi hakea korvausta, jos hänen teostaan käytetään ilman lupaa yhteydessä, johon tekijä ei halua tulla liitetyksi.

Vaalikampanjoissa riitoja ei ole toistaiseksi tullut, mutta tv-maailmasta löytyy esimerkki.

Vuonna 2005 Robbie Williamsin levy-yhtiö nosti oikeusjutun, koska Suomen ensimmäisen Idols-sarjakauden mainoksessa oli käytetty cover-versiota Williamsin Let Me Entertain You -hitistä. Williams vastusti Idolsin formaattia eikä halunnut olla missään tekemisissä sen kanssa.

Asia ratkaistiin lopulta MTV Oy:n ja mainostoimiston ja Williamsin levy-yhtiön välisellä sopimuksella, ja mainos vaihdettiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat