Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Satavuotiasta Suomea juhlitaan ensi vuonna koko kansan voimin

Uusi Tuntematon sotilas ja elämäkerta­elokuva Tom of Finlandista kuuluvat itsenäisyyden juhla­vuoden tarjontaan

Kulttuuri
 
Seppo Sirkka
Tom of Finlandin teoksia Turussa 2011. Nyt kansainvälisesti tunnetusta taiteilijasta tehdään elämäkerrallinen elokuva.
Tom of Finlandin teoksia Turussa 2011. Nyt kansainvälisesti tunnetusta taiteilijasta tehdään elämäkerrallinen elokuva. Kuva: Seppo Sirkka

Suomi ja Baltian maat kokouksessa Säätytalolla Helsingissä. Neuvottelupöydällä on 400 vuoden urakka, sillä Suomi, Viro, Latvia ja Liettua vaihtavat mielipiteitä, tietoja ja näkemyksiä siitä, miten kukin maa on hoitamassa nurkan takana odottavaa itsenäisyytensä satavuotisjuhlaa. Ensimmäisenä tulessa on Suomi 2017, seuraavana vuonna vuorossa ovat Baltian maat, joissa itsenäisyys on ollut myös katkolla menneinä vuosikymmeninä.

Erityisesti Suomi ja Latvia lähtevät juhlavuoteen samankaltaisin painotuksin ja panostuksin. Hanketta koordinoivan valtioneuvoston kansalian vastaava pääsihteeri Pekka Timonen korostaa, että suomalaisille on suunnitteilla koko kansan juhla vuodeksi 2017. Paljolti sama lähtökohta on myös Latviassa, kertoo hankkeesta vastaavan kulttuuriministeriön pääsihteeri Linda Pavļuta.

Lisäksi sekä Suomessa että Latviassa ei haluta katsoa pelkästään peräpeiliin, vaan avata näkymä myös tulevaan.

On selvää, että itsenäisyyden tasavuosijuhlia ei voi järjestää joka kerta samalla reseptillä, koska vuonna 2017 juhliva Suomi on kokolailla erilainen kuin Suomi vuonna 2007, jolloin viettiin itsenäisyyden 90-vuotisjuhlia. Pekka Timosen mukaan peruskysymys kuuluu, miten ylipäänsä juhlia kansakuntaa. Myös siitä keskustellaan Baltian maiden kanssa.

Ajatus tiukan keskusjohtoisesta juhlavuoden ohjelmatarjonnan rakentamisesta ei miellytä Pekka Timosta eikä Linda Pavļutaa. Heistä on sanomattakin selvää, että juhlat lähtevät kansasta, joka on luonnollisesti myös itse juhlien kohde.

”Kansalaiset voivat itse ehdottaa verkossa omia ehdotuksiaan itsenäisyyden satavuotisjuhlien ohjelmiksi. Tällä hetkellä ehdotuksia tulee päivittäin kourallinen. Aika moni ehdotuksista myös päätyy ohjelmatarjontaan”, Timonen kertoo.

Keskeinen ajatus on, että ohjelmakokonaisuus ja projektit rakennetaan avoimesti yhteistyössä eri toimijoiden kanssa, mikä korostaa kansalaisyhteiskunnan merkitystä luovuudelle. Suomen hankkeen teemana on käsite yhdessä.

Myös rahoitusta etsitään valtiolta, kaupungeilta, kunnilta, säätiöiltä ja yksityisiltä yrityksiltä. Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuotta koordinoivan toimikunnan oma budjetti on vain 20 miljoonaa euroa. Linda Pavļutan mukaan myös Latviassa on päädytty samankalaiseen rahoitusmalliin.

”Tällä rahoitusmallilla juhlavuoden hankkeisiin kuuluvat esimerkiksi keskustakirjasto, eduskunnan peruskorjaus ja Hossan kansallispuisto, joka saa nimekseen Suomi 100 -kansallispuisto”, Timonen kertoo.

Muitakin konkreettisia juhlavuoden hankkeita on jo tiedossa. Pääsihteeri Pekka Timosen mukaan näyttää siltä, että erityisesti ooppera ja elokuva ovat näkyvästi esillä ohjelmatarjonnassa vuonna 2017.

Perinteitä kunnioittaa Aku Louhimiehen ohjaama Väinö Linnan Tuntemattoman sotilaan uusi versio, joka perustuu kirjailijan sensuroimattomaan versioon Sotaromaani. Uusia perinteitä taas avaa Vesa Kuosmasen ja Henri Huttusen ohjaama elämänkertaelokuva kuvataiteilija Touko Laaksosesta, joka tunnetaan paremmin nimellä Tom of Finland. Tuomas Kantelinen puolestaan säveltää oopperan Carl Gustav Emil Mannerheimista.

Oikaisu 13.23: Kuvataiteilija Touko Laaksosesta eli Tom of Finlandista kertovan elokuvan ohjaa Dome Karukoski.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat