Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maalaus Suomen köyhistä vuosista sai turvapaikanhakijat hiljentymään

Ateneumin uusi näyttely päivittää Suomen taiteen tarinaa

Kulttuuri
 
Hannu Aaltonen
Robert Wilhelm Ekmanin teos Kerjäläisperhe maantiellä (1860) voisi kertoa myös nykypäivän Euroopasta.
Robert Wilhelm Ekmanin teos Kerjäläisperhe maantiellä (1860) voisi kertoa myös nykypäivän Euroopasta. Kuva: Hannu Aaltonen

Ateneum osti viime vuonna Robert Wilhelm Ekmanin tumman maalauksen, jossa kansanrunoilija Pentti Lyytinen lukee runojaan savolaisessa pirtissä. Vuonna 1848 maalattu teos on tavallaan aika kliseinen kuva suomalaisesta kansasta, joka nousi pimeistä pirteistä Pisa-testien kuninkaaksi ja start uppien sankariksi.

Ollaan hämyisessä talonpoikaistuvassa, jonne on saapunut sivistyksen sana runoilijan muodossa. Lapset kuuntelevat, piiput palavat, tehdään puhdetöitä. Elämä on niukkaa ja yksinkertaista, mutta kuva välittää tunnelmallisen yhteisen hetken. Kuvan kautta katsoja voi jatkaa tarinaa pienestä ja sinnikkäästä kansasta, joka kykeni lyhyessä ajassa valtavaan elintasoloikkaan.

Ateneumin johtaja Susanna Pettersson kertoo, että Ekmanin maalaus on puhutellut kaikkein eniten museossa viime aikoina käyneitä turvapaikanhakijoita.

”He tunnistavat itselleen tutun ympäristön. Matka savolaisesta talonpoikaistuvasta tämän päivän Albaniaan on yllättävän lyhyt”, Pettersson sanoo.

Tarina osoittaa, miten taide voi toimia. Se puhuttelee ihmistä ajan ja paikan rajat ylittäen, vaikka tässä se tapahtuukin Euroopan kannalta hieman irvokkaasti.

”Jokainen kuva avautuu juuri siinä ajassa ja paikassa juuri sitä katsovalle ihmiselle, juuri niistä lähtökohdista jotka hänellä on”, Pettersson painottaa. Koskettavuus syntyy tuttuudesta, joka ei välttämättä edellytä yhteistä kulttuuritaustaa ja suurta kertomusta.

Perjantaina Ateneum avaa uudistetun kokoelmanäyttelyn. Suomen taiteen ikoniset teokset, kuten Aino-taru, Haavoittunut enkeli ja Raatajat rahanalaiset on tuotu uudella tavalla esiin.

Kun Suomi ja suomalaisuus tuntuu olevan nyt monella tavalla ongelmissa, tulee tätä kansallista taidekokoelmaakin katsottua uusin silmin.

Ne uudet silmät ovat konkreettisestikin läsnä, sillä yhä suurempi osa suomalaisista tulee muualta. Järnefeltin Kolin-maisemat eivät välttämättä soittele heidän sieluaan ja Taistelevat metsotkin saattaa näyttää vain kahden kanalinnun kohtaamiselta.

Kun maan korkeinta taidetta käytetään todistusaineistona jonkinlaisesta aidosta suomalaisuudesta kannattaa muistaa, että suomalaisen taiteen tarina on tietoisesti rakennettu.

”Suomelle haluttiin rakentaa tarina taiteen avulla: maalata maisemat, kansa ja ikuistaa historialliset tapahtumat kuviksi”, kirjoittaa Susanna Pettersson Suomen taiteen tarina -kokoelmanäyttelyn luettelossa. Hän painottaa, että esimerkiksi 1800-luvun puolivälissä Topeliuksen johdolla koottu kuvasalkku Finland framställdt i teckningar oli ”oman aikansa Team Finlandin propagandaa”.

”Sillä kerrottiin, millainen Suomi on, millaisia ovat sen näkymät, kaupungit ja monumentit, ja että niistä pitää olla ylpeä. Taiteilijoita ohjattiin maalaamaan maisemien ohella myös monumentteja, jotta saataisiin kansallisia muskeleita”, Pettersson sanoo.

Kuvien Suomi ei ollut mitään korkeamman ilmoituksen välittämää puhdasta aikaansaannosta, vaan hyvin tietoista ”brändinrakennusta”.

Näiden aikansa imagonrakentajien töiden äärellä mietityttää, millainen on se kuva, joka nykytaiteilijoiden kuvaamasta Suomesta myöhemmin välittyy. Onko se kansainvälinen, auki muulle maailmalle ja vaikutteille, vai käpertyykö se pirttien suojiin?

Taide ei koskaan synny umpiossa, ulkona muusta yhteiskunnasta. Eikä sitä sieltä ulkona katsotakaan. Ateneumin uudessa kokoelmaripustuksessa koskettaa erityisesti pieni maalaus, Ekmanin Kerjäläisperhe maantiellä (1860).

Siinä resuinen äiti ja kolme lasta nököttävät kerjuulla lumisen tien varressa. Maalauksen kohtaus voisi olla Kreikan Idomenista Makedonian rajan tuntumasta, vaikka on maalattu nälkävuosien Suomessa 150 vuotta aiemmin.

Suomen taiteen tarina Ateneumissa 18.3. alkaen.

Yehia Eweis
Robert Wilhelm Ekmanin teos Pentti Lyytinen lukee runojaan savolaisessa pirtissä hankittiin Ateneumiin viime vuonna. Maalaus on puhutellut erityisesti museossa käyneitä turvapaikanhakijoita.
Robert Wilhelm Ekmanin teos Pentti Lyytinen lukee runojaan savolaisessa pirtissä hankittiin Ateneumiin viime vuonna. Maalaus on puhutellut erityisesti museossa käyneitä turvapaikanhakijoita.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat