Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Primal Scream -yhtyeen Bobby Gillespie: En enää käyttäisi huumeita tullakseni luovemmaksi

Kulttuuri
 
Adam Gasson / Redferns
Primal Screamin Bobby Gillespie esiintyi BBC 6 Music Festivalilla Bristolissa helmikuussa.
Primal Screamin Bobby Gillespie esiintyi BBC 6 Music Festivalilla Bristolissa helmikuussa. Kuva: Adam Gasson / Redferns

”Tämä on hyvin feminiininen levy”, sanoo mies puhelimeen väkevällä glasgow’laisella aksentilla.

Puhuja on Bobby Gillespie, 53, Primal Screamin laulaja, jota ei juuri tunneta ”feminiinisistä” levyistään. Primal Scream, 1982 Glasgow’ssa perustettu psykedeelisen brittirockin veteraaniyhtye, muistetaan yleisesti ottaen huumeisesta groovestaan, pitelemättömän aggressiivisesta rock ’n’ rollista ja vallankumousretoriikasta. Ei ”miehistä haavoittuvaisuutta” käsittelevistä kappaleistaan, joita Gillespien mukaan löytyy yhtyeen uunituoreelta Chaosmosis-levyltä.

Primal Scream yhdistetään myös usein huumeisiin, joita yhtye käytti antaumuksella koko 1990-luvun. Kitaristi Andrew Innes tunnusti lehtihaastattelussa edellisen, More Light -albumin ilmestyessä 2013, ettei hän edes muistanut kirjoittaneensa yhtyeen Rocks-hittiä (1994). Nyt Gillespie ja Innes ovat kuitenkin olleet raittiina jo tovin ja ehkä he ovat valmiita yhä suurempaan muutokseen: Chaosmosisilla yhtye ottaa harppauksen pois psykedelian ja rockavantgarden miehisestä maailmasta.

Jos More Lightilla vierailivat Led Zeppelinin Robert Plant, My Bloody Valentinen Kevin Shields, The Pop Groupin Mark Stewart ja Sun Ran Arkestra-yhtye, niin Chaosmosisilla yhteistyökumppanit ovat pelkkiä nuoria naisia: sisarusyhtye Haim ja laulajat Rachel Zeffira sekä Sky Ferreira.

”Koko levyllä ei ole tippaakaan machismoa. Monet levyn kappaleista käsittelevät haavoittuvaisuutta, epävarmuutta ja hyödyttömyyden tunnetta. Sitä koko epätoivoista heikkouden ja voimattomuuden tunnetta eri tilanteissa. Koetaan, että miehet eivät saa näyttää heikkouksiaan, mutta kokemuksesta tiedän, että ainoa tapa olla voimakas on tunnustaa olevansa heikko”, Gillespie julistaa.

Tämän itsereflektion juuret ovat Gillespien raitistumisprosessissa. Toipumisen edetessä hän on alkanut muistaa yksityiskohtia menneisyydestään ja pohtia niiden merkitystä.

”Raitistuminen tarjoaa valtavasti materiaalia laulujen kirjoittamiseen. Se kirkastaa ajatusprosessia, herkkyyttä ja avoimuutta, jotka juodessa ja huumeita käyttäessä sulkeutuvat. Se on niiden tarkoituskin. Huumeet ja viina estävät tuntemasta. Ja ollakseen hyvä taiteilija on osattava tuntea ja ajatella. Ja siis nimenomaan kyettävä myös tuntemaan tuskaa”, hän analysoi.

Aikaisemmin hän on tosin puhunut huumeiden käyttämisestä osana luovaa prosessia. Kuinka huumeet ovat avanneet hänelle uusia näkökulmia musiikkiin.

”Joo, totta kai. Oikeaan aikaan käytetyt huumeet kaksi- tai kolmekymppisenä toimivat osana taiteellista prosessia: ilman ecstasya Screamadelica-levyä ei olisi koskaan syntynyt”, hän myöntää.

Yhtyeen aggressiivisimmat albumit Vanishing Point (1997), XTRMNTR (2002) ja Evil Heat (2002) syntyivät suorana seurauksena yhtyeen kovien huumeiden käytöstä, hän kertoo.

”Ne ovat dokumentteja sen ajan huumeidenkäytöstä ja brittiläisestä nuorisokulttuurista. En kiellä, etteivätkö huumeet voisi toimia jonkinlaisena porttina korkeampaan kriittiseen kykyyn, mutta pitkään käytettynä ne tuhoavat luovuuden.”

Voisiko hän kuvitella enää etsivänsä luovuuden avaimia huumeista?

”En voi luvata, että en joskus repsahtaisi, mutta tiedän, että en enää koskaan aio ottaa huumeita tullakseni luovemmaksi ihmiseksi”, hän vastaa.

Primal Screamin Chaosmosis-levy julkaistaan perjantaina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat