Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yliluonnollinen soi Kaija Saariahon Hollannissa kantaesitetyssä oopperakokonaisuudessa

Only the Sound Remains viittaa japanilaiseen no-teatteriin ja tuo lavalle aaveen

Kulttuuri
 
Joonas Brandt
Kaija Saariaho kirjoitti oopperaa nyt ensimmäistä kertaa englanniksi. Aikaisemmat näyttämöteokset ovat ranskankielisiä.
Kaija Saariaho kirjoitti oopperaa nyt ensimmäistä kertaa englanniksi. Aikaisemmat näyttämöteokset ovat ranskankielisiä. Kuva: Joonas Brandt

Amsterdam

Ohjaaja Peter Sellars innostui nähdessään Hollannin kansallisoopperan orkesterimontussa kanteleensoittaja Eija Kankaanrannan. ”Katsokaa nyt häntä! Hän on yliluonnollinen! Odottakaa vain, kun kuulette hänen soittoaan!”

Joonas Brandt
Ohjaaja Peter Sellarsin mielestä Eija Kankaanranta on yliluonnollinen.
Ohjaaja Peter Sellarsin mielestä Eija Kankaanranta on yliluonnollinen.

Tiistai-iltapäivänä oopperatalossa valmistauduttiin iltaa varten, jolloin luvassa oli Kaija Saariahon uusien oopperoiden kantaesitys. Kahdesta kamarioopperasta muodostavan kokonaisuuden ohjaaja on Peter Sellars, ja Kankaanranta soittaa niissä kanteleosuudet.

Sellars huikkaili muillekin työryhmän jäsenille kannustusta ja vitsejä tilanteen mukaan.

”Peteriä parempaa kannustajaa ei olekaan”, Eija Kankaanranta sanoi myöhemmin.

Peter Sellars oli keskeisessä roolissa koko oopperaprojektin synnyssä. ”Minä ehdotin tätä aihetta Kaijalle sen jälkeen, kun hän oli kirjoittanut Sombre-nimisen teoksen baritonille ja kamariyhtyeelle. Sanoin suoraan, että minusta tämä kuulostaa kamarioopperan alulta.”

Joonas Brandt
Saariaho sai Philippe Jarousskyn kontratenorisolistiksi.
Saariaho sai Philippe Jarousskyn kontratenorisolistiksi.

”Kyllä Sombre oli jonkinlainen preludi näille oopperoille”, myöntää Kaija Saariahokin. ”Niissä on saman runoilijan tekstejä: Sombren teksteinä on Ezra Poundin Cantoja, näissä uusissa oopperoissa Poundin käännöksiä vanhoista japanilaisista no-näytelmistä.”

Saariaho ja Sellars päätyivät laatimaan kahdesta osasta koostuvan oopperakokonaisuuden. Saariaho sävelsi Always Strong- ja Feather Mantle -nimiset kamarioopperat, jotka esitetään peräkkäin, toki väliajan katkaisemana.

Kokonaisuus sai nimekseen Only the Sound Remains, suomeksi ”Vain ääni jää jäljelle”. Se viittaa käytettyjen no-näytelmien tarinoihin.

Kummassakin tavallinen ihminen kohtaa yliluonnollisen olennon, aaveen tai enkelin. Niiden selvin ilmenemismuoto on nimenomaan ääni.

Saariaho kirjoitti nyt oopperaa ensimmäistä kertaa englanniksi. Aikaisemmat näyttämöteoksensa, Kaukainen rakkaus-, Adriana Mater- ja Emilie-oopperat sekä La Passion de Simone -oratorion hän on kirjoittanut ranskaksi.

Joonas Brandt
Osa teoksesta on kirjoitettu New Yorkissa.
Osa teoksesta on kirjoitettu New Yorkissa.

”On totta kai aivan erilaista kirjoittaa englanniksi kuin ranskaksi”, Saariaho sanoo. ”En tiedä, miten erilaiselta tämä kuulostaa muiden korviin, mutta minulle on aivan selvää, että jos olen käyttänyt vuosia siihen, että kirjoitan uutta oopperaa ja etsin itsestäni uusia puolia, lopputulos on jotain muuta kuin aiemmin.”

Teokseen on epäilemättä vaikuttanut myös sen synty-ympäristö. Saariaho on kirjoittanut sen osaksi New Yorkissa, jossa hän on viettänyt paljon aikaa ollessaan Carnegie Hallin residenssisäveltäjä vuosina 2011–12, ja vielä sen jälkeenkin.

”Kun lapsemmekin ovat jo aikuisia, voimme mieheni kanssa päättää aiempaa vapaammin, missä olemme. Sävellysympäristö New Yorkissa on totta kai hyvin erilainen kuin kotona Pariisissa.”

Aivan uutta Saariahon musiikissa ovat myös Only the Sound Remainsin soitinnusratkaisut. Ensimmäistä kertaa hän sävelsi nyt kontratenorille, eli korkealle miesäänelle joka soi suunnilleen samalla äänialalla kuin naisten äänet.

”Se oli aika haastavaa, kun samalla halusin käyttää elektroniikkaa uudella tavalla. Kontratenorin ääntä muokataan tässä yliluonnolliseksi, sadunomaiseksi, ja sitä tehdessäni saatoin antaa mielikuvituksen lentää”, Saariaho sanoo.

Kontratenorisolistiksi Saariaho sai ranskalaisen huippulaulajan Philippe Jarousskyn.

”Olin ihaillut häntä jo kauan, mutta en ollut yhtään varma, kiinnostaisiko häntä laulaa minun musiikkiani, koska hänellä on muutenkin niin paljon vientiä. Mutta hän olikin todella innostunut.”

Alun perin Saariaho oli kirjoittamassa kontratenorille vain Always Strong -oopperan aaveroolin. Feather Mantlen enkelin roolia hän kirjoitti sopraanolle, siis naislaulajalle.

”Mutta naisääni alkoi tuntua enkelin roolissa ylimakealta. Ja Philippekin ihmetteli, että mitäs hän sitten tekee väliajan jälkeen, että kotiinko pitää lähteä. Joten kirjoitin myös enkelin roolin lopulta hänelle.”

Jos Saariaho koki iloisen yllätyksen saadessaan Jarousskyn oopperansa solistiksi, samalla tavalla kävi myös kanteleensoittaja Eija Kankaanrannalle.

”Olin pitkään toivonut, että Kaija kirjoittaisi kanteleelle jonkin soolokappaleen, mutta sitten tulikin suoraan tällainen kaksituntinen ooppera, jossa kantele on keskeisessä roolissa. Kanteletta on käytetty esimerkiksi Kimmo Hakolan Akselissa ja Jaakko Kuusiston Koirien Kalevalassa, mutta tässä on ehdottomasti suurin kanteleosuus”, Kankaanranta sanoo.

Only the Sound Remainsin kanteleosuutta ei soiteta millä tahansa kanteleella, vaan Kankaanranta joutui tilaamaan kokonaan uudet kanteleet soitinrakentajalta. Saariahon määrittelemät viritykset teoksen kanteleosuuksiin kun olivat sellaiset, että normaali kantele ei niihin sovellu.

Kankaanranta käyttää teoksessa yhteensä kuutta eri kannelta, joista yksi on 39-kielinen konserttikannel ja loput 15- ja 5-kielisiä kanteleita erikoisvirityksissä.

Ja myös kanteleen rooli on teoksessa usein erikoisrooli: sen heleällä äänellä Saariaho kuvittaa usein tarinan yliluonnollisia hetkiä, henkiolentojen ilmestymistä.

”Tämä teos on kaivattu jatko kaikelle sille, mitä kanteleelle on tähän asti sävelletty”, Eija Kankaanranta sanoo.

Only the Sound Remains Hollannin kansallisoopperassa 29. maaliskuuta saakka. Suomen kansallisooppera on yksi teoksen viidestä tilaajasta, ja Helsingissä teos esitetään keväällä 2017.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat