Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingissä järjestetään Jussi-iltana kaksi erillistä elokuvagaalaa – Markus Selin: ”Tässä ei ole mitään protestia”

Kulttuuri
 
Pete Aarre-Ahtio
Jussi-juhlan tunnelmaa Helsingin Kaapelitehtaalla vuonna 2015.
Jussi-juhlan tunnelmaa Helsingin Kaapelitehtaalla vuonna 2015. Kuva: Pete Aarre-Ahtio

Elokuvaväen Jussi-juhla saa tänä vuonna rinnalleen kilpailevan gaalan. Kun Yle tämän viikon lauantaina televisioi suorana Jussi-juhlaa Ylen studiosta Pasilassa, järjestää elokuvatuottaja Markus Selin lähipiireineen ”Suomalaisen elokuvan gaalan” Helsingin keskustassa.

Jussi-juhla on ollut vuosia yksi suomalaisen kulttuurin keskeisistä palkintotapahtumista. Selin taas on tunnettu monta vuotta suomalaisen elokuvan voimahahmona.

Suomalaisen elokuvan gaala järjestetään Selinin mukaan siksi, että turhan moni suomalainen elokuvantekijä ei mahdu Jussi-juhlaan sisään lainkaan.

”Saimme tuotantoyhtiö Solar Filmsille tänä vuonna 11 lippua, kun viime vuonna saatiin 62 lippua. Mietittiin tilannetta toimistolla työntekijämme Ida Kallion kanssa ja todettiin että tässä ei ole mitään järkeä. Mihin me laitamme ne ihmiset, jotka jäävät juhlan ulkopuolelle? Päätettiin siis järjestää oma juhla”, elokuvatuottaja Selin kertoo.

Varsinaisen Jussi-juhlan järjestää alan ammattilaisista koostuva Filmiaura-yhdistys.

Yhdistyksen puheenjohtajana toimii elokuvia maahantuovan Cinema Mondo -yhtiön Mika Siltala. Siltalan mukaan Jussi-juhlan osallistujamäärää on tänä vuonna jouduttu pudottamaan televisioinnin takia.

Viime vuosina Jussi-juhla on järjestetty Helsingissä Kaapelitehtaalla, jonne on mahtunut Siltalan mukaan noin 500 vierasta. Nyt televisioiva yhtiö on vaihtunut MTV:stä Yleksi, ja samalla juhlapaikaksi on järjestynyt Ylen studio Pasilassa.

Tilaan mahtuu Siltalan mukaan noin 350 juhlijaa. Siltala harmittelee, että Jussi-juhlaan ei mahdu enempää väkeä.

”Tämä on traagista, mutta mittatikulla studioon on illallispöytiä ja -tuoleja sovitettu niin paljon kuin suinkin. Studio on ihan umpitäynnä”, Siltala kertoo.

Jussien varjogaalasta tämän viikon lauantaina saattaa tulla jopa varsinaista Jussi-juhlaa suositumpi. Selinin arvion mukaan Suomalaisen elokuvan gaalaan oli tiistaina myyty vajaa kolmesataa pääsylippua.

Monet näkyvät elokuvantekijät ohjaajista näyttelijöihin aikovat siis osallistua varjotapahtumaan. Varsinaisessa Jussi-juhlassa ovat ehdolla myös monet tunnetut elokuvantekijät Tommi Korpelasta Minna Haapkylään, Jörn Donnerista Jalmari Helanderiin.

Selin ei halua kutsua järjestämäänsä Suomalaisen elokuvan gaalaa ”varjo-Jusseiksi”, vaikka juhla on samaan aikaan.

”Tämä ei ole varjojuhla eikä tässä ole mitään protestia”, Selin sanoo.

Selinin juhla järjestetään ravintolassa Fredrikinkadulla, ja juhlaväki aikoo siellä seurata monitoreista varsinaista, suorana televisioitavaa Jussi-juhlaa. Joku tunnustuskin aiotaan jakaa.

Kutsussa Selinin ideoimaa illallisjuhlaa kutsutaan ”elokuva-alan avoimeksi tapahtumaksi”. Lisäksi kutsussa toivotaan gaalapukeutumista ja todetaan, että ”Ylen illalliskortilla koko illan ajan vapaa pääsy jonon ohi”.

”Kyllä kaikkien alan ihmisten pitää saada juhlia. Toivotaan että ensi vuonna juhla järjestettäisiin taas Kaapelitehtaalla”, Selin sanoo.

Filmiauran Siltalan mukaan olisi todella hienoa, jos tilanne Jussi-juhlan järjestelyissä olisi ensi vuonna erilainen.

”Ihannetilanne olisi että sisään mahtuu 500 vierasta.” Siltala ei halua käyttää sanaa Varjo-Jussit:

”Alalla tehdään ennätyksiä. Suomalainen elokuva voi hyvin. Käsittääkseni juhlat ovat joka paikassa missä kansalaiset ovat koolla, maljoja nostetaan ja Jusseja jännitetään. Toivon, että kaikkialla on Jussi-juhlia”, Siltala sanoo.

Jussi-palkintoja on jaettu vuodesta 1944.

Markus Seliniin henkilöitynyt tuotantoyhtiö Solar Films teki viime vuonna useita menestyneitä elokuvia, mutta Jussi-ehdokkuuksia yhtiön elokuville tuli vähän. Vain Kätilö-elokuvan tekijäryhmä sai Solar-tuotannoista ehdokkuuksia.

Selinin mukaan huomion vähyys ei ole kuitenkaan syy kilpailevan gaalan järjestämiseen.

”Ei se ole siitä kiinni, vaikka Jussi-ehdokkuuksien linja on nähty”, Selin sanoo ja vertaa Jusseja musiikkialan Emma-gaalaan.

Emma-gaalassa palkitaan usein yleisön suosimia artisteja, mutta elokuva-alalla linja on Selinin mukaan aivan toinen.

”Levyala nauraa näille Jussi-palkinnoille. Että mistä ne tuntemattomat elokuvat on oikein kaivettu. Yleisö kuitenkin oikeuttaa elokuvien teon, ja yleisömenestys on yksi kriteeri millä pitää ajatella”, Selin sanoo.

Solarin tuottama Luokkakokous oli viime vuoden katsotuin kotimainen elokuva yli puolella miljoonalla katsojalla.

Jussi-juhla Yle Teemalla la 19. 3. klo 21.

Antti Hämäläinen
Elokuvatuottajat Jukka Helle ja Markus Selin Jussi-juhlassa 2010. Rööperi on valittu yleisöäänillä parhaaksi elokuvaksi.
Elokuvatuottajat Jukka Helle ja Markus Selin Jussi-juhlassa 2010. Rööperi on valittu yleisöäänillä parhaaksi elokuvaksi.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat