Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Salonen vie Kansallisoopperan Elektran myös Tukholman Itämerifestivaalille – tältä se kuulostaa

Helsingissä nähdään Patrice Chéreaun ylistetty ohjaus, Tukholmassa kuullaan konserttiversio

Kulttuuri
 
Juhani Niiranen / HS
Esa-Pekka Salonen johtaa Richard Straussin Elektra-oopperan elo-syyskuussa Suomen Kansallisoopperassa ja Tukholman Itämerifestivaalilla.
Esa-Pekka Salonen johtaa Richard Straussin Elektra-oopperan elo-syyskuussa Suomen Kansallisoopperassa ja Tukholman Itämerifestivaalilla. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Esa-Pekka Salonen vie Suomen Kansallisoopperan pitkästä aikaa vierailulle Tukholmaan. Richard Straussin Elektra saa ensin ensi-illan Helsingissä Patrice Chéreaun viimeiseksi jääneenä oopperaohjauksena Kansallisoopperassa 2. syyskuuta. Kaksi päivää myöhemmin ooppera esitetään Tukholman Itämerifestivaalin päätöskonsertissa konserttiversiona.

Tukholmassa esiintyvät esimerkiksi maailmantähdet Nina Stemme ja Waltraud Meier. Kansallisoopperan miehityksessä Stemme ei laula, mutta Meier on lupautunut mukaan. Kansallisooppera paljastaa koko Helsingin-esitysten miehityksen vasta maaliskuun lopussa.

Kansallisoopperan kuoro ei pääse Ruotsiin, vaan esityksessä laulavat ruotsalaiset kuorot Gustaf Sjökvists Kammarkör ja Mikaeli Kammarkör. Kansallisoopperan edellinen Tukholman-vierailu tehtiin vuonna 1992.

Chéreaun ohjauksen maailmanvalloitus alkoi Aix-en-Provencen festivaalilla 2013 ja produktiosta tehtiin myös dvd, jonka otteita voi nähdä seuraavalla videolla:

Esa-Pekka Salonen vei ohjauksen seuraavaksi Milanon La Scalaan. HS:n arvion Milanon-ensi-illasta löydät tästä linkistä.

Produktio jatkoi New Yorkin Metropolitaniin, jossa Salonen esitteli hanketta seuraavasti:

Ja jos ymmärrät ranskaa, voit myös kuunnella tältä videolta, kuinka kuolemansairas Patrice Chéreau kommentoi viimeiseksi jäänyttä ohjaustaan vuonna 2013.

Elektra on tietysti vain yksi osa Tukholman 28. elokuuta alkavan Itämerifestivaalin ohjelmaa. Ohjelmassa on myös tähtipianisti Yuja Wang Salosen ja Ruotsin RSO:n konsertissa sekä esimerkiksi Valeri Gergijevin johtamia Ruotsin RSO:n ja Pietarin Mariinski-teatterin konsertteja.

Koko Itämerifestivaalin ohjelman löydät tästä linkistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat