Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsalaisyhtiö kaappasi Helsingin kaupunginorkesterin

Taustalla yhteistyö Susanna Mälkin kanssa

Kulttuuri
 
Rio Gandara / HS, Rami Marjamäki
Susanna Mälkki ja Helsingin kaupunginorkesteri ryhtyvät levyttämään Robert von Bahrin ruotsalaiselle Bis-yhtiölle.
Susanna Mälkki ja Helsingin kaupunginorkesteri ryhtyvät levyttämään Robert von Bahrin ruotsalaiselle Bis-yhtiölle. Kuva: Rio Gandara / HS, Rami Marjamäki

Helsingin kaupunginorkesteri, orkesterin tuleva ylikapellimestari Susanna Mälkki ja ruotsalainen BIS Records ovat solmineet levytyssopimuksen, joka tähtää neljän levyn julkaisemiseen. Samalla orkesterin pitkäaikainen yhteistyö suomalaisen, nykyisin Naxos-ryhmään kuuluvan Ondinen kanssa päättyy.

”Ondine-sopimus päättyy tänä vuonna ja oli luontevaa kokeilla uutta yhteistyökumppania, jolle ylikapellimestarimme on levyttänyt aikaisemminkin. Päätöstä ei tietenkään voitu tehdä kysymättä asiaa häneltä”, intendentti Gita Kadambi kertoo.

Ensimmäinen levytys tehdään toukokuussa 2017. Levylle saadaan Béla Bartókin Puinen prinssi ja Ihmeellinen mandariini.

Levytyssopimus on yksinoikeudella, poislukien mahdolliset uudet Einojuhani Rautavaaran orkesteriteokset, Kadambi kertoo.

BIS Recordsin toimitusjohtaja Robert von Bahr on tehnyt mittavia kulttuuritekoja suomalaisen musiikin ja suomalaisten orkesterien kanssa. Hän on esimerkiksi saanut aikaan Jean Sibeliuksen musiikin kokonaislevytyksen ja nostanut osaltaan Sinfonia Lahden ja sen entisen ylikapellimestarin Osmo Vänskän sekä esimerkiksi säveltäjä Kalevi Ahon maailmanmainetta.

Ondine puolestaan nosti Leif Segerstamin kauden onnistuneilla levytyksillä esimerkiksi Sibeliusta, säveltäjä Einojuhani Rautavaaraa ja orkesteria itseään yhä suurempaan maailmanmaineeseen. Menestys jatkui John Storgårdsin ylikapellimestarikaudella. Uusimmasta levystä tuli tällä viikolla Helsingin Sanomissa viiden tähden ja Guardian-lehdessä neljän tähden arvio.

Ondine-yhtiön toimitusjohtaja Reijo Kiilunen toteaa ratkaisun helpottavan elämää.

”Helsingin kaupunginorkesteri oli vähän hakuvaiheessa ilman ylikapellimestaria [John Storgårdsin kauden päätyttyä] ja Susanna Mälkki lähtee arvatenkin taistelemaan tiukasti Musiikkitalon ykkösorkesteripaikasta Hannu Linnun johtaman Radion sinfoniaorkesterin kanssa. Olisi voinut olla vaikea markkinoida ja promota levyjä tasapuolisesti tiukassa kilpailutilanteessa”, hän sanoo.

”Meillä on mennyt RSO:n ja Hannun kanssa loistavasti ja nyt on helppo laittaa kaikki paukut heihin. Lisäksi kehitteillä on esimerkiksi yhteistyötä Tampere Filharmonian ja Santtu-Matias Rouvalin sekä yhä useamman ulkomaalaisen orkesterin kanssa”, Kiilunen kertoo.

Susanna Mälkki tekee parhaillaan näyttävää kansainvälistä uraa, minkä vuoksi levytyssopimus on saanut myös kansainvälistä huomiota. Tänä vuonna hän tekee esimerkiksi debyyttinsä New Yorkin Metropolitan-oopperassa. Näin hän harjoitti San Franciscon sinfoniaorkesteria viisi kuukautta sitten:

Ja näin hän ennakoi yhteistyötään Helsingin kaupunginorkesterin kanssa Helsingin Sanomille, kun nimitys ylikapellimestariksi julkistettiin:

Susanna Mälkin terveiset Jorma Panulalle
Susanna Mälkin terveiset Jorma Panulalle
Helsingin Sanomien HSTV-haastattelussa Susanna Mälkki kertoo suostumisestaan Helsingin kaupunginorkesterin ylikapellimestariksi ja ohjelmistolinjauksistaan sekä lähettää terveisiä entiselle opettajalleen Jorma Panulalle. Toimittaja: Vesa Sirén, kuvaus ja leikkaus: Rio Gandara Videonäyte Mälkin ja Helsingin kaupunginorkesterin Beethoven-konsertista joulukuulta 2013: ohjaus Roope Koistinen, tuotanto Helsingin kaupunginorkesteri
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat