Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kummitus auttoi Kansallisoopperan kävijämäärän nousuun

Oopperan kummitus -esitykset on keväälläkin myyty loppuun. Syksyn hitiksi odotetaan Esa-Pekka Salosen johtamaa Elektraa.

Kulttuuri
 
Näin soi Kansallisoopperan kummitus - jo 65 000 lippua myyty
Näin soi Kansallisoopperan kummitus - jo 65 000 lippua myyty
HSTV vieraili Kansallisoopperan tämän vuosituhannen ensimmäisen musikaaliproduktion harjoituksissa ennen perjantain ensi-iltaa. Andrew Lloyd Webberin Phantom of the Operan uusi ohjaus alkaa tilanteesta, jossa oopperaseurue esittää tavallista oopperaa, mutta sitten kummitus puuttuu peliin. Syksyn esitykset on loppuunmyyty ja kevään esityksistä on varattu jo 80 prosenttia. Kaikkiaan lippuja on mennyt jo 65 200 kappaletta. Toimittaja: Vesa Sirén, kuvaus: Esa Syväkuru.

Kansallisoopperan ja -baletin esitysten täyttöaste nousi 88 prosenttiin vuonna 2015. Täyttöastetta on joskus nostettu esityksiä karsimalla, mutta nyt sekä maksullisten esitysten että kävijöiden määrä nousi edellisvuodesta: kaikissa tilaisuuksissa kävijöitä oli noin 298 000.

Yleisöpohjaa laajensivat myös lisääntyneet televisioinnit, radioinnit ja suoratoistot, joilla tavoitettiin lähes 800 000 ihmistä.

Taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi metsästi uusia yleisöjä keventämällä osaa ohjelmistosta. Andrew Lloyd Webberin Phantom of the Opera -musikaalin (Oopperan kummitus) syyskauden kaikki 32 esitystä olivat loppuunmyytyjä, mikä auttoi osaltaan kokonaislukuja. Noin kolmannes musikaalin yleisöstä ei ollut aiemmin käynyt Kansallisoopperan ja -baletin esityksissä.

Popularisointi on jatkunut tänä vuonna esimerkiksi Apocalyptica-yhtyeen Perttu Kivilaaksolta ja Eicca Toppiselta tilatulla Indigo-oopperalla.

Budjetin alijäämä oli noin 100 000 euroa, kun viimeksi ylijäämää kertyi 2,1 miljoonaa euroa. Vuoden aikana uudistettiin sähköinen äänijärjestelmä ja otettiin käyttöön uusi suoratoistojärjestelmä.

Toiminnan kokonaiskulut olivat 57,5 miljoonaa euroa, josta valtaosa eli 37,6 miljoonaa euroa koostuu henkilöstömenoista. Säätiön palveluksessa oli yli 530 kuukausipalkkaista työntekijää: esimerkiksi sinfoniaorkesterin, balettiseurueen ja Kansallisoopperan kuoron jäsenet sekä pukujen ja lavasteiden tekijät.

Lottokansa rahoitti jälleen valtaosan oopperakuluista, sillä 37,9 miljoonaa euroa saatiin veikkausvoittovaroista. Valtio oli muutenkin merkittävä rahoittaja, samoin pääkaupunkiseudun kunnat.

Kansallisoopperan omat tulot kasvoivat 11 prosenttia 12,4 miljoonaan euroon. Oopperan kummitus oli taas asialla. Kokonaistuloista lipputulojen osuus oli 9,3 miljoona euroa, yli miljoona euroa enemmän kuin edellisenä vuonna.

Oopperalla on myös esimerkiksi oman pääoman sijoitussalkku, joka tuotti 0,6 miljoonaa euroa.

Tänä vuonna Oopperan kummitus jatkaa voittokulkuaan. Myös kevään esitykset on myyty loppuun.

Syksyn hitteihin kuulunee esimerkiksi Esa-Pekka Salosen johtama Elektra. Kansallisooppera vie sen Salosen johdolla myös Tukholmaan. Kyseessä on Kansallisoopperan ensimmäinen Tukholman-vierailu sitten vuoden 1992.

Esa Syväkuru / HS
Ville Rusanen oopperan kummituksena auttoi osaltaan Kansallisoopperan kävijämäärät nousuun.
Ville Rusanen oopperan kummituksena auttoi osaltaan Kansallisoopperan kävijämäärät nousuun.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat