Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisiopisto-elokuvista tuttu koomikko asui uransa alussa kadulla – katso video, jossa hän tilaa hissin Helsingissä ääntelemällä

Legendaarinen imitaattori Michael Winslow osaa jäljitellä mitä tahansa ääntä, mutta jättää politiikan ja uskonnon muille

Kulttuuri
 
Poliisiopisto-mies tilaa äännellehden hissin Helsingissä.
Poliisiopisto-mies tilaa äännellehden hissin Helsingissä.
Poliisiopisto -komedioista tuttu Michael Winslow on kiertueella Suomessa. Hän näytti HSTV:lle, kuinka leimataan kellokortti ja tilataan hissi tehosteäänillä. Kuvaus ja leikkaus: Janne Järvinen

Legendaarinen imitaattori Michael Winslow osaa matkia moottoreita, eläimiä – todennäköisesti mitä tahansa kuviteltavissa olevaa ääntä.

Winslow’n (s. 1958) isä oli ilmavoimien palveluksessa, ja hän kasvoi yksinäisenä lapsena sotilastukikohdassa. Aikansa kuluksi hän matki suihkumoottoreita ja muita ympärillään kuulemia ääniä. Koulussa hän joutui rehtorin puhutteluun pari kertaa viikossa, koska jatkoi ääntelyä myös tunneilla.

”Aina löytyi uusia jänniä ääniä. Jäljittelin myös tv-sarjojen, kuten Batmanin ja Bonanzan ääniä – ja piirrettyjen! Väiski Vemmelsäärtä ja Maantiekiitäjiä. Kelju K. Kojootti oli mahtava”, Suomessa kiertueella oleva Winslow sanoo ja kuulostaa edelleen yhtä innokkaalta kuin varmaankin koltiaisena.

”Arveltiin, että minusta tulee isona rikollinen. Tai poliisi tai pappi.”

Winslow’sta ei tullut mitään niistä. Lukiosta hän sentään pääsi läpi, mutta pian sen jälkeen opiskelu tyssäsi. Tai tavallaan hän valmistui Poliisiopistosta. Seitsemän Poliisiopisto-elokuvaa nostivat hänet kansainväliseksi koomikkotähdeksi.

Tähti ei syntynyt yhdessä yössä. Välillä Winslow harjoitti imitaattorin ammattiaan kadulla ja myös asui siellä. Hiljalleen lahjat poikivat tilaisuuksia telkkarissa. Sitten oli varaa ostaa auto, jossa pystyi majailemaan ja jolla voi ajaa etsimään keikkoja Los Angelesin komediaklubeilta.

Yhdeltä sellaiselta ohjaaja Hugh Wilson ja tuottaja Paul Manslanski hoksasivat Winslow’n vuonna 1984 Poliisiopisto-elokuvaan, jonka kuvaukset olivat alkamassa. Nyt Winslow kiertää maailmaa ja täyttää kohtalaisen kokoisia saleja. Suomessa hän on jo neljättä kertaa.

Winslow luokitellaan yleensä stand up -koomikoksi ja beatboxing-esiintyjäksi. Beatboxing liittyy yleensä musiikkiin, mutta on lähempänä Winslow’n laaja-alaista imitaatiota kuin stand up, joka koostuu yleensä vain puheesta.

Yksi Winslow’n ensimmäisistä suosituista numeroista oli Jimi Hendrixin kitaroinnin jäljitteleminen Purple Haze -biisissä. Se on yhä mukana.

”Esitykseni ovat hyvin musikaalisia. Kotona musiikki soi koko ajan. Vanhempani kuuntelivat ja soittivat jazzia, isä kouluaikoinaan Miles Davisin kanssa. Minä kuuntelin rockia, Monkees ja Led Zeppelin olivat erityisen tärkeitä.”

Joskus Winslow improvisoi puolet esityksestä. ”Se riippuu ihan siitä, mihin yleisö vie minut. Lähtökohta on aina jotain henkilökohtaista. Alan automaattisesti myös ajatella, miltä ympäristöni kuulostaa, kuten Suomi juuri nyt.”

”Politiikkaa en käsittele koskaan. Olen viihdyttäjä ja hommani on saada yleisö unohtamaan maailman murheet. Sitä paitsi, jos ottaa poliittisesti kantaa, puolet yleisöstä vihaa automaattisesti. Myös uskonnon jätän muille.”

Winslow’ta ei sanota turhaan kymmenen tuhannen äänen mieheksi. Hän korostaa, että äänet tuntuvat kuin eläviltä olennoilta. Ulkopuolisesta ne ovat kuin elokuvien äänitehosteita. Sellaisinakin niille on ollut kysyntää.

Omituisimmalta kuulostaa, että Winslow teki Michael J. Foxin askelten äänet Paluu tulevaisuuteen 3 -elokuvan breakdancekohtauksessa. ”Siinä oli lenkkarit puulattiaa vasten”, hän tarkentaa.

Winslow on tehnyt kaikki äänet paitsi musiikin Charlien Chaplinin mykkäelokuviin ja matkinut 32 erilaista mekaanista kirjoituskonetta. Onko mitään ääntä, jota hän ei pysty imitoimaan?

”Eipä taida olla, jos saan hyvän mikrofonin ja muun tekniikan”, Winslow sanoo epäröimättä. ”Onneksi ääniteknologia on kehittynyt hurjasti.”

Michael Winslow esiintyy Helsingissä Kulttuuritalossa pe 18.3., Turun konservatoriossa la 19.3. ja Tampereella Tullikamarissa su 20.3.

Michael Winslow teki läpimurtonsa Poliisiopisto-elokuvassa.
Michael Winslow teki läpimurtonsa Poliisiopisto-elokuvassa.
Janne Jarvinen / HS
Michael Winslow pystyy imitoimaan mitä tahansa.
Michael Winslow pystyy imitoimaan mitä tahansa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat