Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Bukowski panostaa nyt nykytaiteeseen

Galleristit toivovat, että nykytaiteen jälkimarkkinoiden kehittyminen piristäisi taidekauppaa.

Kulttuuri
 
Juhani Niiranen / HS
Contemporary-huutokaupassa ovat kaupan teokset muun muassa Henrietta Lehtoselta, Alvar Gullichsenilta ja Heikki Marilalta.
Contemporary-huutokaupassa ovat kaupan teokset muun muassa Henrietta Lehtoselta, Alvar Gullichsenilta ja Heikki Marilalta. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Ruotsalainen huutokauppatalo Bukowski aloittaa Helsingissä nykytaiteeseen ja -muotoiluun keskittyvien huutokauppojen järjestämisen. Ensimmäinen Contemporary-nimellä kulkeva huutokauppa on parhaillaan käynnissä verkossa ja päättyy ensi viikon alussa.

Kaupan on teoksia muun muassa Heikki Marilalta, Maiju Salmenkiveltä, Tommi Toijalta, Rauha Mäkilältä, Elina Brotherukselta ja Jani Leinoselta.

”Nykytaiteen huutokauppaa on pohdittu meillä pitkään”, kertoo Bukowskin Suomen-toimitusjohtaja Jori Keckman. ”Tuntui, että aika on kypsä.”

Toisin kuin muualla maailmassa, Suomessa ei ole juurikaan järjestetty pelkkään nykytaiteeseen keskittyviä huutokauppoja, vaan harvat nykytaideteokset on myyty usein designin tai 1900-luvun taiteen joukossa, joista Suomessa on saatu korkeampia hintoja.

Yksi syy nykytaidehuutokaupan järjestämiselle on juuri designin suosio: designin ja nykytaiteen yhteishuutokaupat ovat paisuneet suuriksi.

”Design-puoli on kasvanut niin paljon, että seinät tulivat vastaan”, Keckman kertoo.

Suomalaiset taidegalleriat kärvistelevät laman kourissa, ja nyt Bukowski myy teoksia samoilta taiteilijoilta, joiden teoksia myydään Helsingin päägallerioissa.

Keckmanin mukaan Bukowski ei kilpaile gallerioiden kanssa, sillä galleriat myyvät uusia teoksia ja Bukowski tarjoaa niille jälkimarkkinoita.

Huutokaupassa tarjolla on yleensä myös vain yksittäisiä teoksia, kun taas näyttelyssä ostajalla on enemmän valinnanvaraa.

HS:n haastattelemien galleristien mukaan toimivat jälkimarkkinat saattaisivat jopa piristää taidemarkkinoita. Kynnys ostaa teos voi olla matalampi, jos ostaja tietää, että teoksesta voi päästä tarpeen tullen eroonkin.

”Taiteenostajan maku voi muuttua, eikä teoksia kannata makuuttaa kellarissa tai vintillä”, sanoo galleristi Kaj Forsblom.

Yksi uhkakuva on, että teoksia myydään huutokaupassa pilkkahintaan, mikä vaikuttaisi myös gallerioiden hinnoitteluun.

”En usko, että intressimme ovat ristiriidassa, koska me elämme provisiotuotoista, jotka ovat suhteessa myyntihintoihin”, sanoo Keckman.

Hän uskoo myös, että Bukowskin ulkomaisesta asiakaskunnasta on apua hintojen nostamisessa. Bukowski on merkittävä toimija erityisesti Ruotsissa, ja verkkohuutokaupan myötä huutokauppa tavoittaa kansainväliset taiteenostajat.

Ulkomaiset ostajat saattavat todella olla tarpeen.

”Meillä taidemarkkinat ovat aivan lapsenkengissä”, sanoo Kaj Forsblom.

”Kun Ruotsissa kalleimmat elävän taiteilijan teokset maksavat 500 000 euroa, Suomessa ne maksavat kalleimmillaan siitä kymmenesosan.”

Suomalainen taidemaku on konservatiivinen, mikä näkyy myös huutokaupassa. Taiteella sisustaminen ei myöskään ole yhtä tavallista kuin Ruotsissa.

”Tuntuu, että Suomessa ihmiset katsovat mieluummin valkoista seinää kuin taidetta”, Forsblom sanoo.

Korkeat huutokauppahinnat nousevat otsikoihin maailmalla, ja suomalainen taidekenttä voisi hyötyä sellaisten otsikoiden tuomasta gloriasta, Forsblom sanoo.

”Toivon että jossain vaiheessa Suomessakin maksettaisiin nykytaiteesta ennätyshintoja ja voitaisiin ylpeillä sillä, että meillä on tällaisia tekijöitä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat